Merkelová: Snaha o vytvorenie multikultúrnej spoločnosti zlyhala

3,713
Kultúra života

Pokusy Nemecka o vytvorenie multikultúrnej spoločnosti, v ktorej by vedľa seba pokojne žili ľudia z rôznych kultúr, zlyhali, vyhlásila kancelárka Angela Merkelová.

Berlín-  Kancelárka sa v sobotu stretla s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktorým spoločne prisľúbili, že spravia viac pre zlepšenie často slabej integrácie 2,5-miliónového tureckého spoločenstva do nemeckej spoločnosti.

Takzvaný Multikulti koncept, v ktorom "teraz žijeme bok po boku a sme z toho šťastní," nefunguje, uviedla Merkelová počas stretnutia s mladšími členmi jej konzervatívnej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) v meste Postupim neďaleko Berlína.

"Tento prístup zlyhal, úplne," povedala Merkelová.

Horst Seehofer, líder CSU, dcérskej bavorskej pobočky strany CDU, počas piatkového zhromaždenia uviedol, že obidve strany sú "oddané dominantnej nemeckej kultúre a nesúhlasia s multikultúrou. "Multikulti je mŕtva," vyhlásil.

Merkelová na jednej strane varovala pred "imigráciou, ktorá zaťaží náš sociálny systém", no taktiež dodala, že Nemecko potrebuje špecialistov zo zahraničia, aby dokázalo držať krok so svetovým hospodárskym rozvojom.