Mikloško interpeloval Čižnára pre Flašíkovej status na Facebooku

1,693
Kultúra života

Europoslankyňa Smeru ostro písala o cirkvi. Poslanec KDH to prirovnal k rasizmu moderátorky RTVS.

BRATISLAVA. Poslanec KDH Jozef Mikloško vo štvrtok v parlamente interpeloval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára pre výroky europoslankyne Smeru Moniky Flašíkovej-Beňovej na adresu mimoriadnej biskupskej synody vo Vatikáne.

Synoda diskutovala o postoji cirkvi k rozvedeným alebo homosexuálom.

V piatok vydala stanovisko aj Konferencia biskupov Slovenska. „Sme zhrození, že SR zastupuje v Európskom parlamente človek, ktorý neprejavuje úctu voči starým ľuďom a ľuďom s hlbokým náboženským presvedčením, ktorí sú pozitívnou súčasťou spoločnosti v SR i EÚ,“ povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Europoslankyňa zasa KBS odkazuje, nech ju exkomunikujú. "Keď nie sú absolútne pripravení znášať kritiku od vlastných veriacich, tak ma môžu exkomunikovať," reagovala s tým, že aj ona je katolíčka.

Flašíková-Beňová zverejnila 19. októbra na Facebooku tento status: "Prekvapilo niekoho, že tí starí černokňažníci zasadali v princípe úplne zbytočne? A že celá synoda bola len sofistikovaný marketingový ťah slúžiaci na deklarovanie konzervativizmu a jeho moci medzi tými, ktorí kryjú pedofíliu, kokaín a Vatikánsku banku. Nuž, Boh ich vidí, chrapúňov starých."

V rozsiahlej diskusii pod statusom podľa Mikloška padlo veľa útokov, najmä proticirkevných, ktoré nemožno citovať.

"Poslankyňa týmto výrokom urazila takmer tri štvrtiny obyvateľov Slovenska a ponížila katolícku cirkev, jej hierarchiu, najmä seniorov. Pri podobnej situácii bola moderátorka RTVS Kristína Kormúthová okamžite vyhodená z práce. Čo mieni Smer a Generálna prokuratúra podniknúť proti tomuto nezodpovednému postoju?" uzatvára v interpelácii Mikloško.