Najprv ospravedlnenie a pokánie. Potom sa pápež stretne s Bezákom

5,084
Kultúra života

BRATISLAVA - Pápež František sa s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom nestretne, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie. Bezákovi to na stretnutí mal oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet.

Agentúre SITA to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje z prostredia cirkvi.

Kardinál vraj Bezáka vyzval, aby sa zdržiaval v talianskom kláštore redemptoristov v Bussolengu, kde nastúpil v decembri na ročnú skúšobnú dobu. Podľa informácií agentúry SITA sa však v kláštore trvalo nezdržiava.

Ouellet má na starosti stanoviská k menovaniu a odvolávaniu biskupov, teda pripravoval podklady aj v prípade odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Svätý Otec František potvrdil kardinála Marca Ouelleta vo funkcii prefekta Kongregácie pre biskupov v decembri.

Ešte včera pritom obletela Slovensko správa rakúskej agentúry APA, podľa ktorej mal byť Bezák v blízkej dobe rehabilitovaný. Rakúska agentúra sa v tejto súvislosti odvolala na rakúskeho pastorálneho teológa Paula Zulehnera. Ten tvrdil, že rehabilitácia Bezáka by sa mohla udiať už do niekoľkých týždňov.

Pápež František sa na sklonku roka stretol postupne s kardinálom Ouelletom, slovenským kardinálom žijúcim v Ríme Jozefom Tomkom a tiež apoštolským nunciom na Slovensku Mariom Giordanom. Následne sa uskutočnilo stretnutie Ouelleta s Bezákom.

Viacerí spájali tieto stretnutia s tým, že Svätý Otec sa osobne začal zaoberať prípadom Bezáka. To oficiálne zatiaľ nikto nepotvrdil.

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.