PASTOR ZATKNUTÝ za MODLITBU pred klinikou prevádzkujúcou POTRATY

1,927
Kultúra smrti

U.S.A., Washington DC, jún 2010 (LifeSiteNews.com) – Reverenda Patricka J. Mahoneyho zatkli pred klinikou Plánovaného rodičovstva vo Washingtone za to, že údajne vnikol na súkromný pozemok. Mahoney je riaditeľom koalície Kresťanskej obrany a pred klinikou sa modlil za duše nenarodných detí. Miesto, na ktorom sa modlil, si klinika oplotila a označila nápisom "súkromný pozemok", hoci ide o verejné priestranstvo.

Chodník s trávnikom medzi klinikou Planned Parenthood facility a cestou často slúžil ako miesto pre pokojný modlitebný protest. Pred niekoľkými týždňami však klinika okolo neho postavila plot s nápismi "súkromný majetok". Podľa Mohoneyho a ostatných je to absurdné.

„Thomas Jefferson povedal: Večná ostražitosť je cenou slobody. Takže ak nezastávate právo za slobodu prejavu, tie tabule môžu byť strhnuté či odmontované. A presne toto v utorok urobíme,“ vyhlásil Mahoney.

Mahoney informoval políciu o svojom zámere a odišiel pred kliniku. Tam pokľakol na chodník vedúci ku klinike plánovaného rodičovstva a začal s modlitbou. Po pár minútach prišla polícia a na mieste ho zatkla za neoprávnený vstup.

Sporný chodník s trávnikom medzi cestou a vstupom do kliniky.

„Klinika nebráni tomu, čo chcú povedať. Len robíme prevenciu pred vniknutím na súkromný pozemok,“ tvrdí hovorkyňa kliniky Diane Questová.

Podľa Mahoneyho a jeho právnika Jima Hendersona je toto tvrdenie len ďalšie z mnohých podvodov, ktoré klinika ohľadom tohto kúsku zeme urobila. Podľa Mahoneyho slov v roku 1980 klinika tvrdila, že spomínaný chodník je ich majetkom a tak pro-life aktivisti upustili od protestovania a modlitieb za toto miesto. Počas súdneho sporu s Mahoneym sa však zistilo, že daný pozemok je verejným priestranstvom.

„Washington DC je zvláštne miesto. Veci, ktoré inde môžu vyzerať ako trávnik pred niekoho domom, sú v skutočnosti majetkom distriktu Columbia. Tým pádom nie sú súkromným majetkom,“ vysvetľuje právnik Jim Henderson z amerického Centra pre právo a spravodlivosť. Ďalej hovorí, že v tomto prípade distrikt vlastní prakticky všetko do 50 metrov od obruby chodníka na ulici až po vchodové dvere do kliniky.

Keď sa v minulých rokoch klinika pokúšala postaviť nokolo plot, bola napomenutá za nelegálnu výstavbu. Tento raz však postupovala korektne a dostala od mesta povolenie na výstavbu oplotenia. „Nestali sa ale vlastníkmi pozemku v rámci oplotenia. Správajú sa však, ako keby vlastníkmi boli,“ vysvetľuje Henderson.

Pred svojim zatknutím Mahoney plánoval zvolať aktivistov, aby sa prišli modliť vo vnútornom priestore plotu. „Radi by sme pozvali ľudí, naraz piatich, aby sa prišli na tento chodník modliť,“ oznámil.

„Budeme bojovať pred trestným súdom, budeme sa zaoberať súdnym zákazom. Tento chodník bude otvorený.“

Polícia tvrdí, že len dbala na dodržiavanie práva proti vniknutiu na súkromný pozemok. Právnik Jim Henderoson však tvrdí, že už situáciu poznajú a ich konanie nebolo v poriadku. „Majú k dispozícii dostatok informácií, aby vedeli, že v tomto prípade nemajú zatýkať ľudí za vniknutie na súkromný majetok. Nemyslím si, že išlo o rozumné správanie zo strany polície.“

James Tillman a Kathleen Gilbert