Radní v Prahe chce, aby bola prostitúcia riadnym povolaním

2,104
Kultúra smrti

 
Praha v návrhu zákona o regulácii prostitúcie navrhuje, aby sa poskytovanie sexuálnych služieb stalo "riadnym podnikaním". Prostitútky by tak museli žiadať o povolenie a platili by dane aj zdravotné a sociálne poistenie, povedal v pondelok novinárom radný Lukáš Manhart (TOP 09). Mestá a obce by zároveň dostali právomoc rozhodovať o tom, či na ich území nevestince budú alebo nie. Navyše by prevádzku verejných domov mohli kontrolovať.
 
V Českej republike zatiaľ žiadna zákonná úprava prostitúcie neexistuje. Kritici hovoria o tom, že by takýto zákon prostitúciu prakticky legalizoval. To ale radný odmieta. Podľa neho ide len o vymedzenie podmienok a pravidiel.
 
"Hlavné mesto Praha totiž nemá zákonnú možnosť regulovať prostitúciu mimo verejných priestranstiev," argumentuje Manhart. "Cieľom je oddeliť legálnu prostitúciu od nelegálne prostitúcie," doplnil.
 
Návrh zákona, ktorý po roku v týchto dňoch dokončila pracovná skupina, musí najprv schváliť rada, zastupiteľom by sa mal na stôl dostať v máji. Až potom o ňom budú rozhodovať poslanci. V Prahe sa o podobnom zákone diskutuje už niekoľko rokov. Zatiaľ ale bez konkrétnych výsledkov.
 
NAJVIAC PROSTITÚTOK V CENTRE MESTA
 
S prostitúciou a nočnými klubmi, ktoré sexuálne služby ponúkajú, sa potýka predovšetkým centrum mesta.
 
"Prahu páli veľké množstvo miest, kde je prostitúcia prevádzkovaná. Len v Prahe 1 sú to desiatky a desiatky erotických klubov," tvrdí radný. Ide hlavne o verejné domy v okolí Václavského námestia, najmä na ulici Ve Smečkách.
 
Praha má v súčasnosti vyhlášku, ktorá zakazuje ponúkať prostitúciu na verejných priestranstvách, nemôže ju ale kontrolovať v uzavretých objektoch.
 
NUTNÉ POVOLENIE
 
Mesto preto navrhuje, aby obecné úrady vydávali povolenia aj samotným nevestincom, a tým ovplyvňovali ich počet a umiestnenie. Ľudia, ktorí ponúkajú sexuálne služby, by nemali klasický živnostenský list, ale povolenie.
 
To by dostávali na základe pravidelných zdravotných prehliadok. Porušenie zákona by malo podľa Manharta za následok sankcie vo výške od 15.000 korún do dvoch miliónov korún.
 
"Prostitúcia tu bola, je a bude, jej prehliadaním nič nezmeníme. Zakázať niečo, čo neexistuje, však nemožno, preto musíme tento jav najskôr uzákoniť, len tak nad ním získame kontrolu," povedal námestník primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).
 
Podľa neho už má návrh predbežne podporu niektorých poslancov, ktorí boli za Prahu zvolení do Snemovne.
 
Autor: ČTK