V prezidentskej záhrade spustili zber podpisov za referendum o ochrane rodiny

1,562
Kultúra života

Aliancia za rodinu dnes začala zbierať podpisy za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Na tlačovej konferencii v záhrade prezidentského paláca v Bratislave predstavila petičný výbor a podpisový hárok so štyrmi otázkami, ktoré majú byť predmetom referenda.

Prvá otázka sa týka zákonnej definície manželstva a je obsahovo zhodná s návrhom novely ústavy, ktorú do parlamentu predložili KDH a Smer. Ďalšie túto oblasť viac rozširujú a spresňujú. Druhá otázka sa týka zamedzenia adopcie a výchovy detí homosexuálnymi pármi, tretia je o zabezpečení, aby práva a povinnosti priznané manželstvu neprislúchali iným rodinnoprávnym inštitútom, napr. registrovaným partnerstvám. Posledná otázka sa týka rodičovských práv pri vyučovaní ich detí na školách. Podobne ako ústavný návrh aj tento je iba o potvrdení alebo spresnení súčasného právneho stavu.

Úplné znenie navrhovaných otázok je:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?
2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?
3. Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1.3.2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?
4. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Hovorca Aliancie Anton Chromík uviedol, že otázky konzultovali s viacerými expertmi na ústavné právo a majú stopercentnú istotu, že spĺňajú podmienky na vyhlásenie. Doplnil: „Ponúkame Slovensku možnosť povedať, že nechce sociálne experimenty a že pre svoj rozvoj chce zachovať istotu funkčných inštitúcií. Žiadne iné spolužitie, okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou sa nemôže nazývať manželstvom, že žiadni dvaja otcovia nenahradia matku ani dve či tri matky nenahradia otca. A zároveň by sme boli radi, keby sa spoločnosť dokázala dohodnúť prostredníctvom referenda na tom, že rodičia musia mať právo garantovať výchovu svojich detí v súlade s ich hodnotami a presvedčením a škola ich nemôže nútiť do vzdelávania v oblasti sexuálneho správania či rôznych kultúrno-etických otázkach bez ich súhlasu. Sú to jednoduché a elementárne veci a preto verím, že bez väčších problémov otcovia a mamy Slovenska túto petíciu aj referendum podporia.“

Druhý hovorca Aliancie Peter Kremský uvítal, že novozvolený prezident Andrej Kiska pred druhým kolom Aliancii prisľúbil, že ak petícia splní ústavné požiadavky, referendum vypíše a ak to bude možné, spojí ho s inými voľbami, aby sa šetrili náklady. Aliancia chce stihnúť zozbierať potrebných 350 tisíc podpisov tak, aby mohol byť termín referenda spojený s komunálnymi voľbami na jeseň tohto roku.

Medzi členov petičného výboru patria hovorcovia Aliancie Anton Chromík, Anna Verešová a Peter Kremský, ďalej Tomáš Kováčik, ktorý bol hovorcom Národného pochodu za život, lekárka Eva Grey, herec Štefan Bučko a novinár a manažér Alfons Juck.

Podpisy pod petíciu majú zbierať tisíce dobrovoľníkov, petičný hárok si je možné stiahnuť aj na webstránke www.alianciazarodinu.sk.