Wikileaks: USA sponzorovali škandál PanamaPapers v offshore kvôli útoku na Rusko

726
Kultúra smrti

Škandál, ktorý vypukol okolo publikácie Panama Papers právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, zorganizovalo americké centrum pre prieskum korupcie a organizovanej zločinnosti (OCCRP) z peňazí americkej vlády a fondov miliardára Georga Sorosa. Informovala o tom medzinárodná nekomerčné organizácie WikiLeaks, ktorá sa preslávila odhaľovaním tajných informácií.

“Útok na Putina zorganizovalo centrum OCCRP. Je zameraný proti Rusku a krajinám postsovietskeho priestoru. Jeho sponzorom je USAID (americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj) a Soros,” hovorí sa v správe WikiLeaks zverejnené na Twitteri.

Americká vláda značne poškodila svoju povesť tým, že bezprostredne financovala útok na Putina, dodáva WikiLeaks.

Škandál vypukol po tom, čo boli v popredných svetových médiách zverejnené výsledky vyšetrovania Asociácie rozvoja žurnalistiky OCCRP, ktorú finančne podporuje Fond demokracie OSN, americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) a Otvorená spoločnosť Georga Sorosa. Agentúra pre medzinárodný rozvoj je ústredným orgánom štátnej správy USA pre pomoc zahraničným štátnym a neštátnym inštitúciám.

V Rusku bola činnosť Agentúry pre medzinárodný rozvoj zastavená na základe nariadenia vlády. Oficiálny hovorca ruského MZV Alexander Lukaševič zdôraznil, že dôvodom pre námietky Moskvy sú “pokusy (americkej agentúry) ovplyvňovať prostredníctvom rozdeľovanie grantov politické procesy, vrátane volieb rôznej úrovne a inštitúcií občianskej spoločnosti”.

Vážne otázky takisto vyvolala u ministerstva zahraničia aktivita Agentúry pre medzinárodný rozvoj v ruských regiónoch, predovšetkým na severnom Kaukaze.