Potratový gigant Marie Stopesovej sa vyhráža prolife centru

1,306
Kultúra smrti

LONDÝN – Medzinárodný potratový gigant Marie Stopes International sa vyhráža žalobou najvýznamnejšiemu prolife poradenskému centru pre tehotné ženy v Británii s názvom Good Counsel Network. V čase, keď potratové zariadenia v krajine cítia tlak vládneho vyšetrovania ich nelegálnych praktík, Marie Stopes International obžalovalo Good Counsel Network zo „zastrašovania” žien, ktoré prichádzajú do ich potratového zariadenia v Londýne.

Good Counsel Network je jedna z mála organizácií v Británii venujúcich sa poskytovaniu poradenstva a podpory pre ženy zvažujúce potrat alebo pre tie, ktoré utrpeli psychologickú traumu po potrate. Centrum sa riadi prolife predpismi katolíckej cirkvi, avšak je nezávislé a financuje sa zo súkromných zdrojov hotovostnými darmi, materským oblečením a detskými potrebami.

Je to však práve denná modlitba pred potratovým zariadením Marie Stopesovej na Whitfield Street v Londýne, ktorá potratový priemysel doháňa k zúrivosti. Organizácia tvrdí, že tieto „potratové stretnutia” dávajú dobrovoľníkom možnosť hovoriť so ženami, ktoré sú v kríze. Zároveň sa ale nepokúšajú priamo zabrániť akejkoľvek žene, aby vkročila do zariadenia.

Neil Addison, expert na antidiskriminačnú legislatívu, povedal pre LifeSiteNews.com, že Good Counsel Network prijalo oficiálnu informáciu, že Marie Stopesová má v úmysle obrátiť sa na súd a využiť zákon o obťažovaní a zákon na ochranu dát, ak neukončia svoje modlitbové stretnutia. Marie Stopesová sa taktiež plánuje sťažovať na Úrade pre reklamu. Irituje ju aj fakt, že dobrovoľníci Good Counsel Network počas svojich modlitbových stretnutí používajú ruženec, ktorý má „ružové a modré“ zrnká.

Addison, riaditeľ Thomas More Legal Centre, ktoré bráni čoraz viac prenasledované verejné prehlásenia kresťanov, zastupuje Good Counsel Network. LifeSiteNews poskytol kópiu listu od medzinárodnej právnickej firmy Kirkland & Ellis zo 16. júla. Vo svojej odpovedi Addison hovorí, že Marie Stopes International sama využila zastrašovaciu kampaň a použila pritom oveľa lepšie finančné zdroje, aby sa zbavila skupiny, ktorá potratového giganta čoraz viac zahanbuje. Túto hrozbu nazval „legálne hlúpou”.

„Povedzme si na rovinu,” napísal Addison, „Marie Stopes International zarába veľké peniaze presvedčovaním žien, aby zabili svoje nenarodené dieťa a nezarobí nič, ak sa žena rozhodne nechať si svoje dieťa. Ani náhodou nie sú neutrálni či nestranní, majú podstatný finančný záujem o umlčanie opozície.”

„Ich zámer s prácou Good Counsel Network je zrejmý.”

Vo svojom liste sa Marie Stopesová sťažuje, že „protestujúci z Good Counsel Network kričali na klientov Marie Stopes International: Neospravedlňujte sa, jednoducho odíďte. Prípadne používali podobný slovník. Pristupovali k ženám s plastickými podobami plodu a prosili ich, aby sa za plod modlili. Dokonca ženy zastrašovali, utekali za nimi, rozdávali im ružové a modré ružence a letáky s obrázkami.”

Marie Stopesová obviňuje demonštrantov zo snahy „objímať” klientov, čo podľa nej spôsobuje u niektorých „obrovskú úzkosť”. Jeden klient bol údajne zranený „po tom, čo ho protestujúci prenasledoval”.

V liste sa ďalej sťažuje, že „demonštranti natáčali klientov prichádzajúcich a odchádzajúcich z centier Marie Stopes International”. A keďže klienti zadávali svoje mená do domového telefónu, v tomto prípade ide o „spracovávanie osobných údajov”.

Potratová organizácia si tiež všimla, že prolife letáky prezentujú potrat ako cestu „k rakovine prsníka, porušeniu menštruačného cyklu a neschopnosti otehotnieť v budúcnosti”.

„Tieto tvrdenia sú úplne nepodložené. Rovnako zavádzajúce sú aj možné psychologické následky potratu,” prehlasuje Marie Stopes International. Organizácia tvrdí, že sa môže sťažovať Úradu pre reklamu, keďže sú tieto letáky „zavádzajúce, neopodstatnené a v niektorých ohľadoch nepravdivé”.

Addison však hovorí, že Good Counsel Network je pripravená brániť svoje aktivity. Informácie v letákoch o účinkoch potratu sú „založené na solídnej vedeckej štúdii a na svedectve a skúsenosti mnohých žien, ktoré prešli potratom”. Marie Stopes International sa to však „snaží ignorovať”.

Marie Stopes International sa oborila na Good Counsel Network, no potratový priemysel v Británii je momentálne pod ťažkým tlakom verejnosti. Vládne vyšetrovanie totiž odhalilo časté opovrhovanie vládnymi nariadeniami o potrate. Porušenia nariadení zahrňovali vykonávanie potratov kvôli selekcii pohlavia a poskytovanie falšovaných potvrdení od lekárov, ktorí nikdy s klientami nehovorili ani ich nevyšetrovali. Minister zdravotníctva Británie Andrew Lansley nazval prax potratu pre selekciu pohlavia, ktorá bola odhalená vo veľkom počte v britských potratových zariadeniach, „morálne odpornou” a nariadil vyšetrovanie Quality Care Commission (Komisiou pre kvalitu starostlivosti).

Na svojej webstránke Good Counsel Network hovorí: „Naším cieľom je pristúpiť ku každej žene s pomocou a podporou, aby si svoje dieťa nechala. Iba jeden či dvaja trénovaní dobrovoľníci sú určení na rozhovory so ženami, kým sa ostatní prítomní modlia za ženy, ich deti, personál potratového zariadenia a iných ľudí, ktorých sa rozhodnutie žien týka.”

Addison nazýva hrozbu Úradu pre reklamu „bizarnou”. Potratový priemysel už dokázal, že je v úzkom spojení s vládnymi regulátormi inzercie. V roku 2010 Broadcast Committee of Advertising Practice (Komisia pre reklamu vo vysielaní) a Committee of Advertising Practice (Komisia pre reklamu) dostali vyše 500 sťažností, po tom ako schválili reklamu komerčných „poradenských služieb po počatí” – v skutočnosti potratový biznis – v televízii a rádiu. Rozhodnutie komisií bolo neskôr ratifikované Úradom pre reklamu, ktorý potvrdil, že reklama nezapríčinila široké pohoršenie napriek verejnému hnevu.

 

Marie Stopes International, ktorá je oficiálne označená za charitu, je jeden z najväčších a najbohatších potratových podnikov, ktorí reprezentujú vo svete veľmi vplyvní lobisti. Vykonáva potraty, sterilizáciu a operácie umelej antikoncepcie v mnohých častiach rozvojového sveta. Financuje ju vo veľkej miere britská vláda. Spolu s Britským poradenským centrom pre tehotné ženy je Marie Stopes International jedna z najvitálnejších potratových organizácií vo Veľkej Británii vykonávajúca tisícky potratov v krajine. Je financovaná prevažne Národnou zdravotnou službou.

Britský potratový priemysel nedávno v omnoho väčšej miere rozrušili jeho oponenti, ktorí získavajú záujem verejnosti prostredníctvom veľkých fotografií potratených detí a ktorí sa fundovane zasadzujú proti potratu.

V marci Britské poradenské centrum pre tehotné ženy vyjadrilo rozhorčenie, že sa katolícky biskup Alan Hopes, ktorý je pomocným biskupom vo Westminstri, odvážil postaviť proti potratom svojou účasťou na podujatí 40 dní za život v Londýne, ktoré si získalo veľkú pozornosť médií. Hovorca Britského poradenského centru pre tehotné ženy povedal, že neexistuje „žiadne morálne ospravedlnenie” pre prítomnosť biskupa Hopesa, pretože ženy, ktoré prichádzajú do ich zaridení, „sa už rozhodli”.