image-30-810x500.png

Kardinál Dolan kritizuje Harrisovo rozhodnutie vynechať večeru Al Smitha: "Nedostáva dobré rady

8
Kultúra života

Kardinál Timothy Dolan je nielenže “dvojnásobne sklamaný”, že Kamala Harrisová plánuje vynechať budúci mesiac”večeru na získanie finančných prostriedkov od Ala Smitha, ale zároveň sa domnieva, že robí veľký politický omyl. 

Počas tlačovej konferencie v detskom centre Elizabeth Seton Children Center v Yonkers tento týždeň Dolan, ktorý od roku 2009 dohliada na arcidiecézu New York, vyjadril svoje zdesenie nad rozhodnutím demokratickej kandidátky na prezidentku nezúčastniť sa na charitatívnom podujatí za 5 000 dolárov za tanier, na ktorom sa má vyzbierať viac ako 7 miliónov dolárov pre neziskové organizácie v núdzi.  

ČÍTAJTE: Nová reklama Trumpovej kampane: ‘Kamala je za nich/ich. Prezident Trump je za vás."’

“Viete, ona veľmi veľa hovorí o vysokých ideáloch a o tom, ako je’dobré zbaviť sa rozdelenia a spojiť sa v jednote a podobne. Práve o tom’je večera Al Smitha,” poznamenal 74-ročný kardinál.  

“Neviem, kto’jej radí, ale ona’nedostáva dobré rady,” povedal tiež povedalv utorok vo svojom podcaste.  

Kritika Dolana’prichádza v čase, keď Harrisová aj republikán Donald Trump’v posledných týždňoch vyvíjali spoločné úsilie osloviť katolíckych voličov.  

4. septembra Trumpov tím oznámil obnovenie koalície Katolíci pre Trumpa, ktorá bola pôvodne podniknutá v roku 2020. Dňa 8. septembra Trump poželal Panne Márii, Matke Božej, “všetko najlepšie k narodeninám” na sociálnych sieťach na sviatok jej narodenia. Taktiež poďakoval arizonskej skupine Katolíci pre katolíkov za jej propagáciu viery.  

Kampaň Harrisovej sa rovnako pokúsila o zmenu jej imidžu u katolíckych voličov, ktorí sú podľa prieskumu Pew Research podporujú Trumpa 52 percent ku Harrisovej’47 percentám.  

Počas “virtuálneho stretnutia Katolíci pre Harrisovú”, ktoré sa konalo minulý týždeň, disidentskí katolíci ako Sr. Simone Campbell a pro-potratoví zákonodarcovia ako kongresmanka z Connecticutu Rosa DeLauro vyzdvihovali Harrisovú’ údajnú angažovanosť pre veriacich Američanov strednej triedy.  

Ale Harrisová má za sebou dlhú históriu útokov na katolíckych, ako aj pro-life Američanov. Ako generálna prokurátorka Kalifornie viedla orgány činné v trestnom konaní, aby v roku 2016 vykonali raziu v dome pro-life katolíckeho novinára Davida Daleidena. Ako americká senátorka poškvrnila Trumpovho kandidáta kvôli jeho členstvu v katolíckej skupine Kolumbových rytierov. Harrisová tiež hlasovalaza pro-LGBT legislatívu, ktorá by obmedzovala náboženskú slobodu katolíkov, a proti návrhom zákonov, ktoré by vyžadovali lekársku starostlivosť o deti narodené živé po nepodarených potratoch.  

Čo’viac, počas jej pôsobenia vo funkcii viceprezidentky FBI špehovala katolíkov, ktorí sa zúčastňujú na tradičnej latinskej omši. Katolíckemu otcovi siedmich detí Markovi Houckovi tiež v roku 2022 za vlády Bidenovej-Harrisovej urobili agenti FBI domovú prehliadku po tom, ako sa angažoval v pro-life aktivizme. 

Čítajte: Väznený pro-lifer držaný dlhodobo na samotke utrpel mŕtvicu

Donald Trump sa rýchlo ohradil voči Harris’ rozhodnutiu rebuffvečeru, na ktorej sa aj tak zúčastní. 

“Je’smutné, ale nie prekvapujúce, že sa Kamala rozhodla nezúčastniť. Neviem, čo má proti našim katolíckym priateľom, ale musí toho byť veľa, pretože sa k nim určite nechovala’veľmi milo, v skutočnosti sú katolíci touto administratívou doslova prenasledovaní. Každý katolík, ktorý volí súdružku Kamalu Harrisovú, by si mal dať vyšetriť hlavu,” povedalv pondelok na sociálnej sieti Pravda.  

Hosťom tohtoročného podujatia, ktoré je naplánované na 17. októbra v hoteli Waldorf Astoria, je pro-LGBT, protitrumpovský liberálny vyznávač katolíckej komédie Jim Gaffigan. 

Dolan poznamenal, že posledným kandidátom, ktorý na večeru neprišiel, bol demokrat Walter Mondale, ktorý v roku 1984 prehral v 49 štátoch s úradujúcim republikánom Ronaldom Reaganom. Harris’ tím uviedol, že je zaneprázdnená kampaňou v bojových štátoch, hoci Dolan tvrdí, že dúfa, že sa ju podarí presvedčiť, aby sa zúčastnila.  

Večeru Al Smitha organizuje newyorská arcidiecéza každé dva roky. Je pomenovaná na počesť Ala Smitha, katolíka, štvornásobného demokratického guvernéra štátu New York na začiatku 20. storočia, ktorý bol v roku 1928 nominantom svojej strany na post prezidenta. Kandidáti uchádzajúci sa o Biely dom sa na tomto podujatí zúčastňujú od 60. rokov 20. storočia. V roku 2016 účastníci pretrpeli nepríjemný večer, keď na seba Donald Trump a Hillary Clintonová ostro útočili, čo mnohých katolíkov prinútilo argumentovať, že podujatie by sa malo ukončiť. Trump aj Joe Biden predniesli virtuálne poznámky k zhromaždeniu v roku 2020.