MicrosoftTeams-image-7-810x500.jpg

FSSP dostala apoštolskú vizitáciu z Vatikánu

10
Neutral

Kňazské bratstvo svätého Petra (FSSP) bolo informované, že dostane apoštolskú vizitáciu z Vatikánu.

FSSP je medzinárodné spoločenstvo kňazov pod autoritou Svätej stolice, ktoré slávi tradičnú latinskú omšu v kostoloch po celom svete.

Vládnutie pápeža Františka’ bolo poznačené sériou disciplinárnych opatrení voči tradičným a konzervatívnym duchovným a zavedením výrazných obmedzení slávenia tradičnej latinskej omše.

V novembri 2023 bol biskup Joseph Strickland osobne odvolaný zo svojej diecézy pápežom Františkom po apoštolskej vizitácii. Krátko nato Strickland prezradil, že jedným z dôvodov jeho odvolania bolo odmietnutie zrušiť latinskú omšu v diecéze Tyler v Texase.

V komunikáte zverejnenom začiatkom tohto týždňa FSSP oznámila správu o svojej vizitácii a dodala, že vatikánske úrady ich informovali, že “táto vizitácia nemá pôvod v žiadnych problémoch bratstva.”

Vizitáciu vykoná Dikastérium pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, ktoré má FSSP a podobné kňazské inštitúty na starosti už tri roky.

Šéfredaktor portálu LifeSiteNews John-Henry Westen vyzval k modlitbám za FSSP.

Komunikáté Kňazského bratstva svätého Petra
Fribourg, 26. septembra 2024

Dikastérium pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života nedávno informovalo Kňazské bratstvo svätého Petra (FSSP) o začatí apoštolskej vizitácie bratstva. Ako generálnemu predstavenému a jeho asistentom počas stretnutia v Ríme objasnil sám prefekt tohto dikastéria, táto návšteva nemá pôvod v žiadnych problémoch bratstva, ale jej cieľom je umožniť dikastériu spoznať, kto sme, ako sa nám darí a ako žijeme, aby nám mohlo poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorú by sme mohli potrebovať.

Poslednú riadnu apoštolskú vizitáciu bratstva uskutočnila v roku 2014 Komisia Ecclesia Dei komisia. Keďže za FSSP a ďalšie bývalé inštitúty Ecclesia Dei zodpovedá už tri roky Dikastérium pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, je teraz starostlivosť o FSSP v kompetencii tohto dikastéria.