Homosexuálni biskupi v anglikánskej cirkvi?

1,581
Kultúra smrti

LONDÝN – Anglikánska cirkev oznámila, že začne prijímať homosexuálnych duchovných za biskupov, a to dokonca aj tých, ktorí žijú vo formálnych občianskych partnerstvách. Majú jedinú podmienku – že títo kňazi budú súhlasiť so zotrvaním v celibáte.

Oznámenie vyvolalo nesúhlas afrických členov celosvetového anglikánskeho spoločenstva. Stanley Ntagali, arcibiskup cirkvi v Ugande, označil rozhodnutie za „neradostné“.

Vo vyhlásení anglikánskej cirkvi sa uvádza, že bolo „nespravodlivé“ vylúčiť z biskupstva homosexuálov, ktorí „sa snažia žiť plne v súlade s učením cirkvi o sexuálnej etike alebo iných oblastiach osobného života a disciplíny“.

Hovorca cirkevného domu biskupov, biskup Graham Jones z Norwichu, uviedol: „Biskupi potvrdzujú, že duchovní žijúci v civilných partnerstvách a dodržiavajúci učenie cirkvi o ľudskej sexualite môžu byť kandidátmi na biskupa. Počas posledného roku a pol sa na nich vzťahovalo moratórium, aby pracovná skupina mohla dokončiť svoju úlohu.“

Oznámenie súvisí s formálnym odchodom predchádzajúceho arcibiskupa z Canterbury Rowana Williamsa, ktorého obe strany kritizovali za nedefinovateľnosť v tejto otázke. Nový canterburský arcibiskup Justin Welby, vymenovaný v novembri minulého roku, naznačil, že bude viac otvorený „počúvaniu“ o probléme homosexuality v anglikánskom duchovenstve.

Arcibiskup Ntagali, ktorý patrí ku konzervatívnejším a oveľa početnejším anglikánskych komunitám v Afrike, reagoval na rozhodnutie: „Je veľmi neradostné počuť, že anglikánska cirkev, ktorá do Ugandy priniesla evanjelium Ježiša Krista, prijala takýto významný krok odkláňajúci sa od toho istého evanjelia, ktoré nám dalo život, svetlo a nádej.“

Vyhlásil, že anglikánska cirkev v Anglicku tak porušila biblické kresťanstvo aj vnútorné dohody, ktoré mali zabrániť, aby sa anglikánske spoločenstvo rozpadlo.

„Podporujeme tých v anglikánskej cirkvi, ktorí naďalej stoja za biblickou a historickou vierou a praxou cirkvi. Náš zármutok a pocit zrady sa slovami nedá opísať,“ uviedol Ntagali.

Anglikánska cirkev v Keni taktiež oznámila svoje námietky voči rozhodnutiu cirkvi v Anglicku. Arcibiskup Eliud Wabukala, predseda Celosvetovej konferencie anglikánskej budúcnosti (Gafcon), napísal biskupom v Anglicku varovanie, že riskujú ďalšie poškodzovanie globálnej anglikánskej cirkvi.

„Nemôže byť správne, že vstupujú do právne uznaných vzťahov, že inštitucionalizujú a ospravedlňujú správanie, ktoré je úplne v rozpore s jasným a historickým učením Písma, ako to pre anglikánov opätovne potvrdilo uznesenie konferencie v Lambethe v roku 1998,“ povedal Wabukala.

Organizácia Gafcon sa skladá z Rady arcibiskupov z Ugandy, Tanzánie, Nigérie, Rwandy, Konga, Južnej a častí Severnej Ameriky, ktorí tvrdia, že jedine vernosť biblickému a tradičnému kresťanskému mravnému učeniu môže anglikánsku cirkev zachrániť pred zánikom.

Rozhodnutie cirkvi v Anglicku rovnako kritizuje aj menšinové evanjelické krídlo.

Doteraz sa postoj anglikánskej cirkvi v Anglicku odvíjal od vyhlásenia z roku 1991, kde je stanovené, že homosexuálne partnerstvá sú prijateľné u laikov, nie však u duchovných. Toto nové rozhodnutie znamená, že kňaz, ktorý žije v právne uznanom občianskom zväzku s príslušníkom rovnakého pohlavia a chce sa stať biskupom, musí verejne vyhlásiť, že so svojím „partnerom“ nemá homosexuálny pomer.

Konzervatívny anglikánsky komentátor David Virtue na svojej internetovej stránke Virtue Online túto situáciu opísal ako „čajový večierok klobúčnika z Alice v krajine zázrakov“.

„Súčasné pravidlá však dávajú homosexuálnemu biskupovi, ktorý, samozrejme, dodržiava celibát, MOŽNOSŤ. Pokým sa neprizná, že kedysi si to rozdal so Smithom, ktorý sa nikdy nepreniesol cez jeho zaslepenosť voči Charlesovi, ktorý sa príliš dlho ťahal s Winstonom, keď boli na univerzite a pozerali spolu reprízy filmu Návrat na Brideshead.“

„Azda natočia nové televízne minisérie. ,Žiadny sex, prosím, my sme biskupi.ʻ“