Katolícke školy musia byť v otázke homosexuálnych „manželstiev“ neutrálne

1,871
Kultúra smrti

Kým sa francúzski katolíci pripravujú na národný pochod proti vytvoreniu homosexuálneho „manželstva“, ktorý je naplánovaný na 13. januára 2013, minister školstva varuje katolícke školy pred účasťou. Tvrdí, že by to mohlo viesť k „homofóbii“ namierenej proti homosexuálnym študentom.

Ako informovala Francúzska tlačová agentúra a noviny Le Monde, minister školstva Vincent Peillon adresoval list všetkým 8 300 riaditeľom katolíckych škôl v krajine. Uvádza v ňom, že majú zodpovednosť udržať vo svojich inštitúciách „neutralitu“ vo veci diskusie o homosexuálnom „manželstve“.

„V podstate je vašou zodpovednosťou zaistiť, aby diskusie, ktoré prebiehajú vo francúzskej spoločnosti, neboli v školách a v školských zariadeniach vyjadrené ako jav odmietnutia a homofóbna stigmatizácia,“ napísal Peillon.

„Vyzývam vás k najvyššej ostražitosti ohľadom podmienok legitímnej diskusie týkajúcej sa manželstva pre všetkých (...), najmä v súkromných zmluvných zariadeniach,“ uviedol. „Je preto namieste vyzývať k zdržanlivosti a neutralite v rámci všetkých inštitúcií, aby sa školy nestali predmetom akejkoľvek manipulácie.“

Peillon tiež žiada prijatie zásad, aby bol informovaný „tak rýchlo, ako sa len dá o prípadných incidentoch a o akejkoľvek iniciatíve, ktorá by bola v rozpore s týmito princípmi. Tak vo verejných inštitúciách, ako aj súkromných zmluvných zariadeniach“.

Väčšina súkromných katolíckych škôl sa považuje za „zmluvné“. Tieto školy síce zostávajú autonómne ako súkromné inštitúcie, národná vláda však financuje mzdy učiteľov.

Francúzsky prezident Francois Hollande potvrdil, že podporuje kontroverzné vyhlásenia svojho ministra školstva.

„Sekularizmus je princípom našej republiky“, ktorý „musí každý chrániť,“ vyhlásil socialistický líder krajiny. „Existuje princíp, ktorý apeluje na neutralitu vlády a zvlášť v rámci zmluvných vzdelávacích zariadení ...“.

Reakcia vlády je odpoveďou na decembrový list tajomníka katolíckych biskupov pre školstvo, Erica de Labarreho, ktorý poslal všetkým riaditeľom katolíckych škôl. Povzbudzoval ich, aby umožnili študentom „slobodne“ reagovať na vládou navrhovanú legislatívu o homosexuálnych „manželstvách“.

„Každá stredná škola môže prevziať iniciatívu tak, aby každý, podľa toho, čo je v daných podmienkach lokálne najvhodnejšie, mohol konať slobodne, pokiaľ ide o voľbu, ktorá je dnes predstavovaná verejnou mocou,“ napísal Labarre.

Minister školstva Peillon označil Labarreho list za „chybu“. „Mne sa nezdá vhodné vnášať do škôl debatu ohľadom manželstva pre všetkých,“ uviedol pre francúzsku tlač.

„Tento list riskuje viac smerom k podpore nejakých bojovných a sektárskych operácií, než k osvieteným diskusiám, dokonca aj keď k tomu priamo nevyzýva,“ tvrdí Peillon.

Výhražne znejúce vyjadrenia francúzskej vlády podľa francúzskych spoločenských komentátorov podnietili rastúci odpor voči vládnou stranou navrhovaným homosexuálnym „manželstvám. Taktiež vyvolali trpké spomienky na predchádzajúci pokus socialistov prevziať kontrolu nad súkromnými školami v polovici 80. rokov 20. storočia.