Británia: Odpor voči homosexuálnemu „manželstvu“

2,025
Kultúra života

4. január 2013 (PJSaunders) - Nakoľko sa britská koaličná vláda chystá vydať zákon legalizujúci homosexuálne manželstvá v Anglicku a Walese, za posledné dva mesiace mimoriadne vzrástol odpor voči tomuto opatreniu.

Vyše 624 000 ľudí už podpísalo petíciu Koalície za manželstvo (C4M) proti novej definícii manželstva. V petícii sa jednoducho píše:

„Podporujem právnu definíciu manželstva, ktoré je dobrovoľným celoživotným zväzkom výlučne jedného muža a jednej ženy. Som proti akejkoľvek snahe túto definíciu meniť.“

Spomínaná petícia prekonala petíciu „Kampane za rovnosť manželstva“ (C4EM), ktorá pritiahla len 64 000 podpisov, čo činí len niečo vyše 10 % celkového počtu podpisov C4M.

Zdôrazňuje sa tým rastúce podozrenie, že tlak na legalizáciu homosexuálnych manželstiev je záujmom malej liberálnej elity, ktorá nehovorí za väčšinu.

C4EM tvrdí, že z celkového počtu 649 poslancov tento návrh podporuje 305 (47 %), 114 je proti, 14 zaujalo neutrálny postoj a stanovisko 216 poslancov nie je známe.

Avšak denník Daily Mail publikoval zoznam 118 poslancov čisto z Konzervatívnej strany, ktorí sú proti tomuto návrhu. Okrem toho noviny The Telegraph pred Vianocami priniesli vyjadrenie, že od 137 konzervatívcov, čo je takmer polovica strany, sa očakáva, že na základe listov voličom budú proti.

Ed Miliband momentálne ponúkol v tejto otázke poslancom Labouristickej strany slobodné hlasovanie . Mená ôsmich z nich, ktorí sú na zozname odporcov, sú dostupné na webovej stránke magazínu New Statesman.

Tak sme spolu s ďalšími desiatimi poslancami, ktorých C4EM označila za odporcov homosexuálnych manželstiev (8 z Demokratickej unionistickej strany, 1 z Liberálnych demokratov a 1 nezávislý), už pred Vianocami mali celkovo 155 hlasov proti (137 konzervatívcov, 8 labouristov, 10 iných).

Okrem toho došlo počas Vianoc k novému vývoju, ktorý môže ostatných priviesť k tomu, aby hlasovali proti premiérovým návrhom.

Westmisterský rímskokatolícky arcibiskup Vincent Nichols využil svoje vianočné posolstvo na kritiku plánov vlády, ktoré označil za „totalitné“. Takisto vyzval katolíkov, aby napísali svojim poslancom s prosbou, aby sa postavili voči tomuto kroku.

Arcibiskup nedávno varoval, že ak sa presadí plán svadieb homosexuálov, školáci nebudú poznať „pravý charakter manželstva.“

Podporil to i pápež, keď vo svojom novoročnom posolstve „varoval Davida Camerona“ pred tým, ako by nová definícia manželstva poškodila rodinu.

Počas Vianoc kritizoval (video tu) tieto plány sudca Najvyššieho súdu Sir Paul Coleridge. Povedal, že vláda by sa nemala zameriavať na „menšinový problém“, ktorý zahŕňa len 0,1% populácie, a to v čase, keď sú rodiny v kríze.

Medzitým prieskum politickej webovej stránky Conservative Home ukázal, že 55% členov Konzervatívnej strany by hlasovalo proti homosexuálnemu manželstvu, ak by boli v parlamente.

Rozhnevaní moslimovia požadujú, aby s nimi vláda zaobchádzala rovnako ako s Anglikánskou cirkvou a umožnila im výnimku, aby nemuseli vykonávať takéto obrady. Bývalý katolícky kardinál Cormac Murphy-O'Connor sa vyjadril, že manželstvá homosexuálov spochybňujú dôveru v Davida Camerona.

Tvárou v tvár tejto rastúci opozícii ostáva premiér naďalej pevne odhodlaný.

Či bude úspešný sa ešte len uvidí. Ale ak by aj bol, zdá sa, že vyhradením kľúčovej priority tejto otázke v takýchto časoch stráca sympatie obrovského množstva vlastných poslancov, členov strany a stoviek a tisícov, ak nie miliónov, obyčajných britských občanov.