Bobby Schindler bojuje za život pacienta vo vegetatívnom stave

1,428
Kultúra života

ELMIRA, NEW YORK, 4. január 2013, (LifeSiteNews.com) – Bobby Schindler, brat Terri Schiavovej, žiada súd o oprávnenie, aby mohol vystupovať ako opatrovník jedného Newyorčana, ktorý je trvalom vegetatívnom stave. <?xml:namespace prefix = o />

Bobby Schindler podal návrh na newyorský Najvyšší súd, aby sa stal zákonným zástupcom Garyho Harveyho, ktorý utrpel vážne traumatické poškodeniu mozgu po tom, čo v roku 2006 spadol zo schodov v suteréne svojho domu.

Jeho manželka Sara ho umiestnila do sanatória, keďže sa musela vrátiť do zamestnania.

Avšak po tom, čo sa rodina začala hádať o Garyho majetok, sudca Najvyššieho súdu Robert Mulvey rozhodol, že Sara Harveyová nie je vyhovujúcou opatrovníčkou svojho manžela, a tak sudca poveril zodpovednosťou za muža okres.

Sare Harveyovej bolo okrem opatrovníctva odobrané aj právo rozhodovať o manželovej zdravotnej starostlivosti.

Odvtedy Sara Harveyová bojuje proti miestnym a štátnym úradom, aby si svojho manžela mohla priviesť domov.

Jej snaha bola o to horlivejšia, keď v roku 2009 komisia pre etiku v sanatóriu požiadala súd o povolenie, aby Garymu mohli odobrať hadičku na podávanie jedla a tekutín a nariadiť, aby muža následne neoživovali.

Vtedy sa o prípad začal zaujímať Bobby Schindler.

Bobbyho sestra, Terri Schiavová, zomrela v roku 2005. Kauza spojená s jej smrťou patrí medzi najmedializovanejšie prípady v americkej histórii. Jej manžel, a zároveň jej zákonný zástupca, Michael Schiavo požiadal súd o povolenie prestať podávať výživu a tekutiny svojej manželke s vážnym poškodeným mozgu.

Súd v tomto prípade vyhovel, a to napriek námietkam Terrinej rodiny, vrátane jej brata Bobbyho. Ten teraz vedie nadáciu Terri Schiavo Life and Hope Network, ktorá obraňuje ďalších pacientov vo vegetatívnom stave, aby neumreli na dehydratáciu či nedostatok živín.

V roku 2009 okresný súd v Chemung County síce požiadavku Garyho opatrovníkov, aby mu už ďalej nepodávali výživu, zamietol, avšak príkaz na neoživovanie ostal platný. Gary Harvey aj naďalej ostáva v rukách okresu, a to napriek tomu, že chceli ukončiť jeho život.

„Už niekoľkokrát som položil otázku, ako môže okres Chemung County, ktorý nesie za Garyho zodpovednosť, konať v jeho najlepšom záujme, keď sa ho snažia usmrtiť?“ pýta sa Bobby Schindler. „Podľa všetkého sa zdá, že Garymu je poskytovaná neadekvátna starostlivosť a je mu odopretá možnosť rehabilitačných metód, ktoré by mu mohli osožiť.“

Bobby Schindler dúfa, že požiadaním o opatrovníctvo donúti súd uznať, že Gary Harvey si zaslúži šancu na účinnú terapiu a rehabilitáciu. Tvrdí, že jeho bohaté skúsenosti s pacientmi s poškodením mozgu by mali pomôcť Harveymu, aby dostal pomoc, ktorú potrebuje a ktorá by mu značne zlepšila kvalitu života.

Výsluch Schindlerovho návrhu bude mať na starosti sudkyňa Najvyššieho súdu Judith O’Sheaová. Je naplánovaný na 30. januára.