Vodca izraelských rabínov: Zabíjanie plodov je vražda

1,791
Kultúra života

JERUZALEM, 3. január 2013 (LifeSiteNews.com) - Dvaja židovskí izraelskí vodcovia opäť zverejnili list, v ktorom vyzývajú rabínov všetkých synagóg a spoločenstiev odmietnuť potrat a podporovať prácu miestnej pro-life organizácie Efrat.

Dôraznejšie ako kedykoľvek predtým vodca rabínov Yona Metzger a vodca sefardských rabínov Shlomo Amar nazvali zabitie dieťaťa v maternici vraždou. 

„V minulosti sme vyzvali všetkých rabínov Izraela, aby vo svojich kázňach prísne zakazovali potraty,“ píše sa v liste.

Vodca rabínov žiadal o zvýšenie snahy oboznámiť širokú verejnosť s extrémnou závažnosťou zabíjania plodov, ktoré sa nedá nazvať inak ako vraždou.

Rabíni v liste odsudzujú potrat, čo sa zhoduje s časťou Tóry (Parašat) známou ako Šemot, ktorá opisuje genocídny útok egyptského faraóna na hebrejských nenarodených chlapcov a snahy hebrejských pôrodných asistentiek zachrániť ich.

Minulý rok rabíni napísali, že pracovali na „povzbudzovaní Židov k narodeniu detí a chceli tak zabrániť zbytočným potratom“.

Po minulé roky vodcovia zamerali svoje listy na časť Talmud, v ktorej sa píše: „Vykúpenie nenastane, pokým nebudú všetky duše vyvedené z hriechu.“ To znamená, že široko rozšírený potrat v Izraeli brzdí príchod Mesiáša.

„Potrat je v Izraeli skutočnou epidémiou. Ročne prídeme o desaťtisíce židovských duší. Okrem nesmierneho previnenia ide tiež o odďaľovanie vykúpenia.“

Potraty v Izraeli povoľujú nemocničné výbory, kritériá na schválenie sú však pomerne rozsiahle: Potraty sú povolené v prípade znásilnenia, incestu, neplnoletosti matky, keď má žena menej ako 17 alebo viac ako 40 rokov, ak je ohrozené zdravie matky alebo ak je možný predpoklad, že dieťa bude mať fyzickú alebo mentálnu poruchu. Tieto široké parametre v podstate vytvorili potrat na požiadanie.

Táto situácia nastala najmä z dôvodu, že väčšina židovských učiteľov neučí o nedotknuteľnom práve na život, ktoré začína počatím, avšak líši sa na základe vývinu a okolností.

Riaditeľ Efratu dr. Eli Shussheim poukázal na skutočnosť, že demografické dôsledky potratu v Izraeli z interrupcie robia jedno z najväčších nebezpečenstiev krajiny.

„Izrael stratil kvôli potratom od roku 1948 viac ako jeden a pol milióna židovských detí. V krajine, kde žije približne 5,5 milióna Židov, má toto číslo obrovský demografický význam. Predstavte si, aký silný by bol Izrael, keby v ňom dnes bolo o 1,5 milióna Židov viac,“ píše sa vo vyhlásení Efratu.

Rabíni Metzger a Amar pochválili snahy Efratu pomáhať ženám, ktoré uvažujú o potrate, a to poskytovaním emocionálnej a materiálnej podpory.

„Prácu Efratu považujeme za nesmierne dôležitú, zachraňujú životy židovských detí. Za viac ako 30 rokov ich činnosti boli zachránené desaťtisíce plodov a len v samotnom minulom roku to bolo 4 000 detí.“

Rabíni tiež vyzývajú, že „každý rabín, ktorý zorganizuje konferenciu o potrate alebo narodení, prípadne sa ohľadom tejto otázky zúčastní akéhokoľvek fóra, by mal pozvať riaditeľa Efratu dr. Eli Schussheima alebo s ním ako s vedúcim národným odborníkom v tejto oblasti konzultovať. Efrat totiž skutočne zachraňuje životy.“