Väzni pomáhajú pripraviť Svetový deň mládeže

1,336
Kultúra života

Pracovný program ponúka väzňom príležitosť

RIO DE JANEIRO - Väzni z brazílskych väzníc pomáhajú pri príprave privítania mladých ľudí na Svetovom dni mládeže, ktorý sa bude konať v Rio de Janeiro v júli 2013.

Paulo Fernando Melo, viceprezident Národnej pro-life a pro-family asociácie a jeden z majiteľov náboženských článkov Jabuti (www.lojajabiuti.com.br) uviedol pre ZENIT, že väzni pripravujú niektoré náboženské výrobky, ktoré budú potrebné počas tejto udalosti.

„Uvádzame do praxe pravdy z Evanjelia sv. Matúša (25,36): ,Bol som nahý a priodiali ste ma, bol som chorý a navštívili ste ma, bol som v žalári a prišli ste ku mneʻ“. „Je to pre nich významná príležitosť naučiť sa vyrábať náboženské predmety, čo im môže byť tiež užitočné pri ich návrate do spoločnosti.“

Školením pre tento projekt prešlo asi 50 mužov a 30 žien. Pracujú šesť hodín denne, štyri dni v týždni, počas ktorých vyrábajú ružence, náramky a ostatné predmety pre balíčky Svetového dňa mládeže.

Melo tiež poznamenal, že tresty väzňov je možné v rámci tohto pracovného programu znížiť. Jeho súčasťou je aj meditácia a modlitba.

„Naším zámerom je rozšíriť tento projekt aj do ostatných väzníc, zvýšiť počet väzňov v Brazílii, ktorí majú záujem zúčastniť sa. Zároveň chceme motivovať aj ďalšie podniky, aby s väzňami vytvorili pracovnú spoluprácu a prebudiť v nich tak vôľu pomáhať iniciatívam tohto druhu,“ vyhlásil Melo.

Po skončení Svetového dňa mládeže plánujú väzňov naučiť, ako vyrábať rúcha, habity, liturgické prikrývky a iné textilné potreby súvisiace s katolíckou tradíciou náboženských obradov.