Biskupi obnovili boj proti kultúre smrti

1,716
Kultúra života

4. januára 2013 (LifeSiteNews.com) - Biskupi Mexika a Španielska sa vo svojich krajinách snažia obnoviť boj za hodnoty života a rodiny. Nadviazali tak na pápežov príhovor na Svetovom dni pokoja a na vianočný príhovor, v ktorom prizvukuje, že interrupcie a homosexuálne „manželstvo“ sú nezlučiteľné so skutočným pokojom.

Iba pár dní po tom, ako pápež Benedikt XVI. zverejnil text posolstva, usporiadal arcibiskup mesta Mexico City kardinál Norberto Rivera Carrera tlačovú konferenciu. Novinárov na nej uistil, že katolícka cirkev bude pokračovať v boji za hodnoty života a rodiny – hodnoty, na ktoré útočili nedávne rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktoré umožnili interrupcie a homosexuálne „manželstvo“.

„Cirkev bude naďalej hlásať túto doktrínu, ktorá je pravdivou cestou rodiny ako jednotky spoločnosti a ľudského života ako základného práva, všetkým, ktorí ju chcú nasledovať. Ostatní pôjdu po iných chodníkoch, ktoré považujeme za smrteľné,“ uviedol Rivera.

Keď vidíme, že rodinu „postihujú rozvody, homosexuálne zväzky, potraty atď., sme presvedčení, že to všetko nevplýva len na život ľudí. Takýmto spôsobom upadá samotná spoločnosť,“ povedal Rivera.

V podobnom duchu sa v kázni vyjadril arcibiskup Madridu kardinál Antonio Maria Rouco Valera 30. decembra v Plaza de Colon. Vyhlásil, že útoky na život a rodinu ohlasujú „krízu viery, nevídanú v dejinách Európy a Španielska“.

„Len rodina koncipovaná a žijúca v plnosti pravdy, ako nás o nej učí priamy a nemenný jazyk ľudskej prirodzenosti, rozjasňuje horizont nádeje pre človeka a spoločnosť našej doby,“ povedal Rouco Valera. Dodal, že „ignorovať, ba čo viac, nevážiť si rodinu, ohrozuje jej dejinnú životaschopnosť. Bez pravdy skrytej v manželstve by sa živý organizmus, ktorým je spoločnosť, rozpadol.  Život človeka by bol ohrozený.“

Kardinál potvrdil, že „desivá tragédia potratov, ktorá sa masívne odohráva pred našimi očami od 70. rokov,“ je následkom nedostatku lásky. „Legislatíva, ktorá ako prvá prestala trestať a neskôr zlegalizovala“ zabíjanie nenarodených detí.

Slová kardinálov pripomínajú vyjadrenia pápeža Benedikta XVI., ktorý v príhovore na Svetovom dni pokoja poznamenal, že „pravými tvorcami pokoja“ sú „tí, ktorí milujú, obhajujú a presadzujú ľudský život vo všetkých jeho dimenziách - osobnej, spoločenskej a transcendentnej. Život vo svojej plnosti je vrcholom pokoja. Každý, kto miluje pokoj, nemôže tolerovať útoky a zločiny proti životu.“

„Tí, ktorí si nevážia ľudský život a následne podporujú okrem iného liberalizáciu potratov, si neuvedomujú, že si takto kladú za cieľ falošný pokoj,“ povedal pápež. Tiež zdôraznil „potrebu uznať a podporovať prirodzenú štruktúru manželstva ako spojenia muža a ženy vzhľadom na snahu postaviť manželstvo na roveň radikálne odlišným typom zväzkov“.

Pápež Benedikt vo svojom vianočnom posolstve taktiež odsúdil gendrovú ideológiu, ktorá spochybňuje sexuálnu identitu ľudskej osoby.

„Doteraz sme za jednu z príčin krízy rodiny považovali nesprávne chápanie povahy ľudskej slobody. Teraz začína byť jasné, že samotný pojem bytia – toho, čo skutočne znamená byť ľudskou bytosťou - je spochybňovaný,“ napísal.