Nový iracký patriarcha je mužom odvahy

1,396
Kultúra života

Pápež Benedikt XVI. potvrdil vymenovanie arcibiskupa Louisa Sakoa (64) za chaldejského patriarchu Rafaela I. z Bagdadu. Stalo sa tak dva dni po jeho zvolení v Ríme na post vodcu najväčšej katolíckej komunity v Iraku.

Patriarcha Rafael pôsobí takmer desať rokov ako arcibiskup v Kirkuku.

Katolícka charitatívna organizácia Pomoc cirkvi v núdzi (ACN) toto vymenovanie privítala. Jej riaditeľ pre projekty Stredného východu, otec Andrzej Halemba, ho označil za „toho pravého človeka pre túto prácu“.

„Louis Sako je poslom mieru a dialógu. A určite mužom odvahy. Problematické je len, ako sa zdá, aby pracoval usilovnejšie,“ vyhlásil.

Otec Halemba dodal: „Kresťania naďalej opúšťajú túto krajinu. Musí existovať nejaká osobnosť, ktorá im prinavráti nádej.“

„Louis Sako je tým pravým mužom pre túto prácu.“

Zamestnanci charity spomínali, keď otec Sako, ešte ako mladý kňaz, zamieril priamo k prezidentovi Saddamovi Husseinovi so žiadosťou o vyučovanie náboženstva vo svojej farnosti. Stretli sa, aby to spolu prediskutovali.

John Pontifex, vedúci pre tlač a informácie organizácie ACN vo Veľkej Británii, ktorý nového patriarchu pozná takmer desať rokov z Kirkuku, Ríma a Veľkej Británie, uviedol: „Arcibiskup Sako je mužom, ktorý má toľko rôznych kvalít – na jednej strane rigorózne vzdelanie a na strane druhej stálu pastoráciu.“

„Vášnivo obraňuje pravdu a potreby ľudí – to sú typické znaky tohto vždy skromného muža.“

„Predovšetkým je však nový patriarcha mužom viery, ktorý je oddaný ceste Pána. Z týchto dôvodov bude jeho zvolenie veľkou nádejou pre ľudí. Tým som si istý.“

V Iraku je 300 000 kresťanov, pred desaťročím ich bolo 800 000 a 1,4 milióna pri poslednom sčítaní ľudu v roku 1987.

Správy z roku 2012 ukázali, že od roku 2003 bolo v Iraku napadnutých viac ako 70 kostolov. Väčšinou išlo o bombové útoky – 44 v Bagdade a 19 v severnom meste Mosul.

V rozhovoroch, ktoré patriarcha Rafael I. poskytol od svojho zvolenia, sa zaviazal usilovať o jednotu, a to nielen v rámci chaldejskej cirkvi, ale tiež s ortodoxnými spoločenstvami.

Zdôrazňujúc mnoho ťažkostí chaldejskej cirkvi v čase veľkého prevratu a útlaku uviedol pre AsiaNews: „Spolu s biskupmi chaldejskej cirkvi sa budeme usilovať o jednotu a obnovu.“

Patriarcha Rafael I. Sako nahradil 85-ročného patriarchu, kardinála Emmanuela III. Dellyho, ktorý odstúpil pre svoj vek.