Britský biskupi bojujú. Milión pohľadníc proti schváleniu manželstva homosexuálov

1,559
Kultúra života

LONDÝN – Podľa katolíckych biskupov návrh britskej vlády o „manželstvách“ homosexuálov z manželského zväzku vytrháva význam a obsah, obmedzujúc ho len na inštitúciu bez jeho základnej biologickej a spoločenskej funkcie.

Konferencia katolíckych biskupov Anglicka a Walesu dodala do kostolov milión pohľadníc, aby ich veriaci poslali členom parlamentu, a tým ich vyzvali, aby navrhovaný zákon zamietli.

Podľa nich sa manželstvo nedá vnímať inak, než ako „intímny vzťah, ktorý vedie ku počatiu a výchove detí“. Avšak práve tento pohľad na manželstvo návrh hádže do koša.

„Manželstvo nie je len potvrdenie lásky a zväzku pred zákonom. Platné manželstvo v tejto krajine taktiež predstavuje uznanie jedinečného vzťahu, v ktorom maželia vychovávajú svoje deti. Aj keď je realita často iná, zákon tým, že uznáva túto podstatu manželstva, spoločnosti vysiela dôležitý signál, ako by mal vyzerať jeho ideál.“

Ako biskupi na tlačovej konferencii uviedli, navrhovaný zákon by z manželstva spravil inštitúciu, kde by prijatie detí a rodičovská zodpovednosť zotrvať spolu, aby sa ich deti rodili do úplnej rodiny, už nestálo v jeho centre.

Biskupi vyňali zo zákona niekoľko odsekov, o ktorých tvrdia, že pozmenia právne nariadenia, ktoré doteraz tvorili základ národného manželského práva, a to hlavne tých, ktoré sa týkajú detí. Zmena by sa dotkla aj obyčajového práva, ktoré predpokladá, že dieťa sa matke narodí v manželstve. Ďalej sa tým pozmenia ustanovenia o rozvode, keďže nevera jedného z partnerov homosexuálneho manželstva s inou osobou rovnakého pohlavia nebude predstavovať cudzoložstvo a nenaplnenie manželstva v sexuálnej rovine nebude dôvod, pre ktorý by homosexuálne manželstvo bolo zrušiteľné.

Ministerka kultúry Maria Millerová pri predstavení novej legislatívy uviedla, že návrh zahŕňa ochranu pre náboženské inštitúcie, ktoré nechcú vykonávať obrady, a že zabezpečí „rovné a spravodlivé“ zaobchádzanie partnerov rovnakého pohlavia.

Uviedla, že význam manželstva sa s dobou neustále mení a aj sa stále meniť bude.

„Hodnoty manželstva zjednocujú rodiny či spoločenstvá a prinášajú stabilitu. Myslím si, že párom by nemalo byť odopreté manželstvo len preto, že milujú osobu rovnakého pohlavia. Ak otvoríme manželstvo týmto ľuďom, posilníme význam manželstva v našej spoločnosti.“

Avšak biskupi na tento argument odpovedali, že hoci „pôsobí príťažlivo“, je „mylný už vo svojej podstate“, pretože vylučuje plodiaci aspekt manželstva.

„Tí, ktorí sa zasadzujú za manželstvo homosexuálov, robia tak na základe toho, že vnímajú ako nespravodlivé, aby sa k párom rovnakého pohlavia pristupovalo inak, než k heterosexuálnym, keďže len tí môžu vstupovať do manželstva. Náš  hlavný argument proti tomuto názoru však je, že tu vôbec nejde o nespravodlivosť, ak sa tieto dve odlišné okolnosti aj posudzujú odlišne. V skutočnosti by bolo nespravodlivé, ak by sa k ním pristupovalo rovnako.“

Anthony Ozimic zo Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí uviedol, že jeho organizácia sa snaží o zamietnutie návrhu zákona kvôli základnému predpokladu, že manželstvo sa, vo svojej objektívnej podstate, nemôže nikdy týkať homosexuálnych partnerstiev.

Ozimic súhlasí s biskupmi, že medzi mnohými škodlivými aspektmi tohto zákona je aj odštiepenie prirodzenej plodiacej funkcie od manželstva. Podľa neho by to bol ďalší spôsob, ako tvoriť manželstvo bez detí a záväzkov.

Reagoval na úsilie člena parlamentu, Edwarda Leigha, ktorý predkladá návrh zákona na ochranu tých, ktorí majú výhrady kvôli ich morálnemu presvedčeniu, tvrdiac, že organizácia sa snaží, aby poslanci odmietli návrh zákona v jeho plnom znení. Podľa neho by vláda mohla ešte určité prvky návrhu pozmeniť, a to tak, aby si na svoju stranu získala poslancov či voličov.

Návrh presahuje úsilie „revolucionárov, ktorí sa v spoločnosti počas storočí snažili znehodnotiť manželstvo, a tak poškodiť verejnú morálku,“ uviedol Ozimic a dodáva, „a už nehovoriac o absurdite homosexuálneho manželstva, ktoré sa snažia presadiť.“

„Teraz vidíme ako návrh vlády Davida Camerona devalvuje manželstvo vytváraním falošnej verzie manželstva, ktoré nie je založené na plodiacej funkcii, ani na vernosti. Manželstvo homosexuálov je oveľa viac, než len sprístupnenie tohto zväzku istej menšine.“

Členovia Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí vyzývajú všetkých priaznivcov, aby kontaktovali poslancov a nečakali na ich reakciu na odoslané pohľadnice. Riaditeľ organizácie John Smeaton napísal: „Kampaň s pohľadnicami stále môže niečo zmeniť, no dôležitejšie je, aby sme poslancov neustále konfrontovali telefonátmi a e-mailami.“