Rezignácia pápeža Benedikta a tajomstvo nedokončenej encykliky

2,858
Neutral

VATIKÁN – Historické rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. rezignovať koncom februára udivilo a uviedlo do rozpakov mnohých z viacerých dôvodov. Jedným z nich je tajomstvo súvisiace s chýbajúcou encyklikou.

V decembri vatikánsky hovorca o. F. Lombardi uviedol, že Benediktova štvrtá encyklika vyjde v prvej polovici roka 2013. Encyklika by sa mala zaoberať predmetom viery a skompletizovať tak trilógiu encyklík o troch „teologických cnostiach“. Prvé dve v poradí boli „Deus Caritas Est“ (2005) o láske a „Spe Salvi“ (2007) o nádeji.

Deň po oznámení pápežovej rezignácie o. Lombardi oznámil, že pápež Benedikt nakoniec encykliku nevydá.

Táto správa bola prekvapujúca, pretože svätý otec, bývalý profesor, ktorý kládol dôraz na vyučovaciu rolu pápeža, zanechal najvýznamnejší projekt svojho pontifikátu krátko pred jeho dokončením. Navyše o. Lombardi uviedol, že svätý otec o svojej rezignácii uvažoval už niekoľko mesiacov. Podľa vatikánskych novín o tom prvýkrát uvažoval už v marci 2012.

Je málo pravdepodobné, že by taký plodný autor trpel spisovateľským blokom, a to aj napriek jeho slabnúcej sile tela a mysle. Tri dni po oznámení rezignácie svätý otec predniesol vysoko sofistikovanú 46-minútovú verejnú reč bez toho, aby si bol dopredu pripravil text a len občas nahliadal do svojich poznámok.

Avšak na rozdiel od spontánnych príhovorov, pápežské encykliky nie sú dielom len jedného človeka. Hoci svätý otec striktne určuje obsah, sú výsledkom spolupráce s vatikánskymi či externými konzultantmi. Posledná Benediktova encyklika „Caritas in Veritate“ (2009) sa objavila viac než rok po predpokladanom dátume vydania, údajne kvôli komplikáciám počas procesu. Je pravdepodobné, že podobne to je aj v tomto prípade.

Otec Lombardi navrhol, aby Benedikt dokument eventuálne vydal pod svojím vlastným menom. V tom prípade by sa už ale neklasifikoval ako súčasť pápežského magistéria. Pravdepodobné však môže byť aj to, že jeho nástupca úlohu prevezme a dokončí.

Pápeži zvyknú rešpektovať záväzky svojich predchodcov, preto sa predpokladá, že budúci pápež sa zúčastní Svetových dní mládeže v Rio de Janeiro. Aj prvú encykliku, Deus Caritas Est, Benedikt dokončil po svojom predchodcovi Jánovi Pavlovi II.

Ak nasledujúci pápež ďalšiu encykliku o viere dokončí, je pravdepodobné, že jeho predchodca bude rád, že ju nechal nedokončenú.

Hlavné pápežské dokumenty, ktoré sa prenášajú na viacerých pápežov, môžu slúžiť ako symbol kontinuity. Zároveň, keďže budúci pápež nepochybne poznačí dielo odlišnými prioritami a svojím štýlom, bolo by to príkladom kontinuity cirkvi s cirkevnou tradíciou, o čo sa Benedikt usiloval.

Pápež Benedikt počas svojho pontifikátu starostlivo odlišoval osobné písomnosti od pápežských dokumentov, a to publikovaním série bestsellerov „Ježiš Nazaretský“ pod vlastným menom Joseph Ratzinger. Skutočnosť, že nasledujúca encyklika môže byť dielom dvoch pápežov, môže ďalej podčiarknuť objektívny charakter encyklík a posilniť myšlienku, ktorú svätý otec tak dramaticky odhalil cez svoju rezignáciu, že pápežstvo je úrad presahujúci osobu, ktorá ho zastáva.

Len tri dni pred oznámením o svojom odstúpení pápež poznamenal niečo, čo by mohlo nadobudnúť osobnejší význam vo svetle historickej udalosti. Komentujúc Prvý Petrov list, Benedikt pred seminaristami poukázal na to, že apoštol, a zároveň aj prvý pápež, nebol jediným autorom apoštolského listu.

„Nepísal sám, ako izolovaný jedinec, písal s pomocou cirkvi,“ uviedol Benedikt. „Peter k nám nehovorí ako jednotlivec, prihovára sa ako muž cirkvi ... Nechce vypovedať len svoje slová, ale nesie v sebe skutočný prameň viery, prameň celej cirkvi, a presne týmto spôsobom odovzdáva plodnosť a hojnosť, pričom on sám je osobným svedkom, ktorý sa otvoril pre Pána.“