Posledné pápežské požehnanie Benedikta XVI.

1,669
Kultúra života

„Celým svojím srdcom, svojou láskou, modlitbou, myšlienkami, celou svojou vnútornou silou si želám pracovať pre spoločné dobro, dobro cirkvi a ľudstva.“

To je preklad krátkeho príhovoru Benedikta XVI., keď 28. februára 2013 prišiel do rezidencie v Castel Gandolfo. Vystúpil na hlavnom balkóne, hovoril bez predlohy a udelil aj svoje posledné pápežské požehnanie.

Ďakujem vám!

Ďakujem vám všetkým!

Drahí priatelia, som šťastný, že som tu s vami, obklopený krásou Stvorenia a vašou láskou, ktorá pre mňa toľko znamená. Ďakujem za vaše priateľstvo, vašu lásku, [potlesk] ...

Vy viete, že tento deň sa pre mňa líši od tých predchádzajúcich. Už nie som najvyšší biskup katolíckej cirkvi. Budem ním ešte do 20:00, ale potom už nie. Som jednoducho pútnik, ktorý začína poslednú časť svojej púte na tejto zemi.

Ale stále si želám [potlesk – ďakujeme Ti] ... stále si želám, celým svojím srdcom, svojou láskou, modlitbou, myšlienkami, celou svojou vnútornou silou, pracovať pre spoločné dobro, dobro cirkvi a ľudstva. A cítim veľkú podporu vašej lásky.

Poďme vpred s naším Pánom pre dobro cirkvi a sveta.

Ďakujem vám. Teraz vám udelím [potlesk] ... celým svojím srdcom svoje požehnanie.

[Požehnáva]

Ďakujem a dobrú noc! Ďakujem vám všetkým!