Rok 2018 bude pre Čínu kľúčový

1,518
Kultúra života

WASHINGTON, D.C. – Americká organizácia The Heritage Foundation privítala na svojej pôde slávneho čínskeho aktivistu za ľudské práva Čchena Kuang-čchenga, ktorý počas návštevy načrtol aj niečo o súčasnej situácii v Číne.

Vo Washingtone si prevzal cenu od nadácie Lantos Foundation for Human Rights and Justice, ktorá sa zaoberá ľudskými právami. Čchen potom navštívil organizáciu The Heritage Foundation, ktorá, ako aj väčšina Američanov, podporuje boj za slobodu v Čínskej ľudovej republike.

Čchen opakovane zdôrazňoval dôležitú úlohu Spojených štátov, keď verejne podporujú slobodu jednotlivcov, a dodal, že práve takéto aktivity povzbudzujú disidentov v Číne. Podľa neho podobné kroky taktiež pomáhajú zamedziť porušovaniu práv, keďže Spojené štáty dali pekingskej vláde najavo, že sledujú ich kroky.

Čchen uviedol, že viera v čínsku vládu sa pomaly oslabuje. Ako príklad uviedol správu americkej ambasády o znečistení ovzdušia v Pekingu, ktorá bola vnímaná dôveryhodnejšie než údaje publikované čínskou vládou. Mechanizmy na kontrolu občanov mohli byť efektívne počas Veľkej proletárskej kultúrnej revolúcie a propagandy, no dnes už podobné opatrenia strácajú svoju účinnosť.

Práve kvôli tejto skutočnosti vníma Čchen budúcnosť čínskeho národa optimisticky. Neustále vyjadroval nádej, že čínsky ľud si bude čoraz viac uvedomovať nedostatok dôveryhodnosti čínskej vlády a zdôrazňoval, aké je dôležité poskytovať pravdivé informácie ľuďom, ktorí chcú počuť pravdu. 

To, ako sa Čchen vyjadroval o súčasnej situácii v Číne, vykreslilo zaujímavý kontrast vo vnímaní druhej najväčšej ekonomickej veľmoci na svete. Zatiaľ čo obyvatelia v mestách profitujú z rozvinutého obchodu a hospodárskej činnosti, Čchen naznačil, že obyvatelia vidieka tento pokrok v ich bežnom živote takmer vôbec nepociťujú.

Podľa Čchena bude rok 2018 pre čínsku budúcnosť kľúčový. Verí, že sa tak stane aj vďaka rastúcemu politickému povedomiu a stále väčšej nespokojnosti čínskej populácie.

Ak Spojené štáty budú aj naďalej trvať na svojich odvážnych názoroch a budú podporovať ľudí ako Čchen, môžu sa podieľať na formovaní budúcnosti obyčajných ľudí v Číne.