Epidémia? Počet eutanázií v Belgicku stúpol o 25 %

2,747
Kultúra smrti

Nedávne štúdie týkajúce sa belgického zákona o eutanázii preukázali, že v belgickom Flámsku je 32 % asistovaných usmrtení  vykonaných bez žiadosti a 47 % nie je nahlásených. Ďalšia štúdia zistila, že aj keď pre zdravotné sestry platí zákaz vykonávať eutanáziu, v skutočnosti práve oni ich v Belgicku realizujú. Za porušenie belgického zákona o eutanázii však nikdy nebolo začaté trestné stíhanie.

Štatistiky za rok 2012 naznačujú, že v Belgicku došlo k 25% nárastu počtu asistovaných usmrtení a potvrdzujú, že eutanázia v tejto krajine sa vymkla spod kontroly.

Súčasné vládne štatistiky ukazujú, že počet nahlásených asistovaných usmrtení sa zvýšil z 1 133 v roku 2011 na 1 432 v roku 2012, čo predstavuje 2 % všetkých úmrtí v Belgicku. V roku 2010 bolo 954 nahlásených asistovaných usmrtení. Je dôležité dodať, že tieto údaje nezahŕňajú nenahlásené asistované usmrtenia.

Štúdia, ktorá preukázala, že 32 % smrtí za asistencie sa vykoná bez žiadosti, naznačila, že ľudia, ktorí takto zomreli, boli zvyčajne: nespôsobilí, nemali rakovinu, boli starší ako 80 rokov a žili v nemocnici. Tieto usmrtenia sa týkajú tzv. „skupiny bezbranných pacientov“.

Okrem toho lekári, ktorí dovolia nenahlásiť asistované usmrtenie, zvyčajne nepostupujú v súlade s belgickým právom. Nedávna štúdia preukázala, že pri 73,1 % nahlásených asistovaných usmrtení sa postupovalo v súlade s pokynmi pre vykonanie eutanázie v belgickom právnom poriadku. Len 12,3 % nenahlásených asistovaných usmrtení spĺňalo pokynmi stanovené podmienky.

Odpoveďou belgických zákonodarcov na porušovanie zákona o eutanázii je rozšírenie zákonných definícii tak, aby zahŕňali aj deti s postihnutím a ľudí s demenciou. Takto by k porušovaniu zákona lekármi dochádzalo len minimálne. Zároveň sú na mieste obavy, že navrhované zmeny zákona o eutanázii môžu mať vplyv aj na slobodu svedomia zdravotníkov v Belgicku.

Predkladané novelizácie zákona, v kombinácii s nezačínaním trestných stíhaní za porušovanie belgického zákona o eutanázii a s masívnym nárastom počtu eutanáznych usmrtení naznačujú, že Belgicko nabralo nebezpečný a nezvrátiteľný kurz, známy tiež ako prírastkové rozširovanie (incremental extensions).

Ak si myslíte, že už to je samo o sebe dosť zlé, vezmite do úvahy fakt, že žena s mentálnou anorexiou nedávno zomrela po eutanázii, rovnako matka s depresiou (ako o tom napísal jej syn), tiež hluché belgické dvojčatá kvôli strachu zo slepoty. Navyše, Belgicko experimentuje s darcovstvom orgánov osôb po eutanázii.

Aktuálna správa za uplynulých desať rokoch platnosti belgického zákona o eutanázii, ktorú vypracoval Európsky inštitút bioetiky (IEB), uvádza:

•  Vyžaduje sa písomné vyhlásenie o tom, že osoba žiada eutanáziu. Komisia však často upúšťa od tejto povinnosti.

• Pôvodne pacienti museli mať život ohrozujúcu a nevyliečiteľnú chorobu. V súčasnosti stačí, ak je choroba vážna a pacientovi uberá síl.

• Bolesť by mala byť neznesiteľná, neprestávajúca a neutíšiteľná. Pacient však môže odmietnuť liečbu na utíšenie bolesti. Podľa zistení IEB, komisia sa „rozhodla, že nebude plniť toto svoje poslanie – tak dôležité v zmysle zákona – a teda overovať neznesiteľnú a neutíšiteľnú povahu utrpenia“.

• Rámec „psychologického utrpenia“ sa stále rozširuje.

• Legislatíva z roku 2002  nepovoľuje samovraždu za asistencie lekára. Komisia to však ignoruje a pravidelne udeľuje súhlas aj v takýchto prípadoch.

• Ak má byť eutanázia vykonaná doma, sám lekár by mal vybrať smrtiace lieky v lekárni od registrovaného farmaceuta a vrátiť nepotrebné lieky. V skutočnosti sú to práve rodinní príslušníci, ktorí vyberajú lieky, navyše od nekvalifikovaného personálu. Žiadne kontroly neboli nikdy vykonané s ohľadom na prebytočnosť týchto liekov.

Ak sa chcete dozvedieť viac o súčasných praktikách a porušovaní belgického a holandského zákona o eutanázii, objednajte si knihu Alexa Schadenberga (cena je 20 $ vrátane poštovného): Exposing Vulnerable People to Euthanasia and Assisted Suicide (Bezbranní ľudia vystavení eutanázii a asistovanej samovražde). Táto kniha vás pripraví na to, aby ste mohli čeliť legalizácii eutanázie a asistovanej samovraždy.

Organizácia Euthanasia Prevention Coalition (EPC) verí, že belgickí zákonodarcovia si uvedomia realitu ich eutanázneho experimentu a zmenia toto smerovanie. Ak nie, dúfajme, že zvyšok sveta rozozná, aké nebezpečné je legalizovať eutanáziu a asistovanú samovraždu a ako to ohrozuje životy ich občanov.

Alex Schadenberg