Hrozba: Cirkev s dvomi pápežmi?

2,459
Kultúra života

Veľa ľudí stále nevie, akú úlohu bude mať takzvaný emeritný pápež. Významný odborník na kanonické právo odhaľuje, čo sa za týmto titulom skrýva.

RÍM – Ako bude novozvolený pápež viesť cirkev, ak jeho predchodca stále žije?

Stále ostáva nejasné, aký titul bude prislúchať Josephovi Ratzingerovi, ktorý rezignoval.

Je pravda, že riaditeľ Tlačovej kancelárie Svätej Stolice, Federico Lombardi, použil oslovenie: „Jeho svätosť Benedikt XVI., emeritný pápež.“

Ale tiež je pravdou, že ho takto oslovil len v neformálnej situácii a len ústne. To je príliš málo na to, aby toto oslovenie mohlo byť považované za oficiálne.

Tri dni po tomto oslovení, 28. februára, jezuitský magazín La Civiltà Cattolica, ktorý pred publikovaním musí schváliť vatikánsky štátny tajomník, uverejnil dlhý a sofistikovaný článok o ukončení pápežského úradu. Autorom je významný odborník na kanonické právo a býval rektor Pápežskej gregoriánskej univerzity Gianfranco Ghirlanda, ktorý jednoznačne odmieta predstavu, že by pápež, ktorý sa úradu vzdá, mal byť naďalej oslovovaný titulom „pápež“.

V článku o. Ghirlanda píše:

„Je samozrejmé, že pápež, ktorý sa rozhodne rezignovať, neostáva pápežom, a preto už nemá v cirkvi právomoc, a tak nemôže zasahovať do jej riadenia. Ľudia asi rozmýšľajú nad tým, aký titul si ponechá Benedikt XVI. My si myslíme, že by mu mal byť prisúdený titul emeritného biskupa Ríma tak, ako je to u diecéznych biskupov, ktorí odstúpia.“

V poslednom odseku píše:

„Pre to, aby sme sa mohli zaoberať spojením medzi prijatím výsledku legitímnych volieb a biskupskej vysviacky, a teda pôvodu právomoci pápeža, je nevyhnutné preniknúť do hĺbky a pochopiť, že ten, kto odíde z pápežského úradu, z iného dôvodu než je smrť, ostane síce biskupom, ale nie pápežom, a teda stratí všetky právomoci prvenstva, pretože tie mu neboli dané biskupskou vysviackou, ale priamo Kristom, a to prostredníctvom prijatia výsledku volieb.“

V súvislosti s týmto výrokom o. Lombardi uviedol, že článok bol síce napísaný ešte pred tým, než sám použil oslovenie „emeritného pápeža“, no publikovali ho až po ňom.

Oslovenie „Jeho Svätosť emeritný pápež Benedikt XVI.“ sa objavilo aj v nešťastnom rozlúčkovom telegrame, ktorý 5. marca poslal kardinál Angelo Sodano v mene kolégia kardinálov, ktorí sa zhromaždili na príprave konkláve. Išlo o krátky a banálny telegram, napísaný nesprávne a v nesprávnom čase, po tom, čo sa už Benedikt počas svojho posledného verejného vystúpenia sám a osobitne rozlúčil s každým kardinálom:

> "A Sua Santità il Papa emerito..."

V každom prípade, zatiaľ stále chýba oficiálne stanovisko. Možno treba čakať na najnovšie vydanie oficiálnej pápežskej ročenky Annuario Pontificio, ktorá sa kvôli súčasnej situácii okrem nového pápeža bude venovať aj jeho stále žijúcemu predchodcovi a jeho novej službe, ktorou ho nový pápež poverí.

Neistota v tejto konkrétnej záležitosti ústí z dezorientácie a zlého chápania rezignácie Benedikta XVI. a toho, čo rezignácia vlastne znamená.

Niektorí sa okrem toho obávajú, že by súčasne existovali dvaja pápeži, z ktorých by bol jeden pri moci a druhý emeritný.

Sandro Magister

Autor je profesorom kanonického práva na fakulte rímskej univerzity Università Roma Tre. Spomedzi publikácií, ktoré vydal, stoja za zmienku dva zväzky na tému „Rímskokatolícka cirkev a právna aktuálnosť“, od Tridentského koncilu až po vyhlásenie kanonického práva v roku 1917.