Pápežova homília o odpustení

1,370
Kultúra života

V utorok po Veľkej noci slávil pápež František sv. omšu s kňazmi, ktorí boli ubytovaní v Dome svätej Marty. Títo kňazi sa vrátili na Veľkonočný pondelok, pretože niekoľko týždňov predtým uvoľnili svoje izby a umožnili tak kardinálom, ktorí volili pápeža, aby mohli zostať v rezidencii počas konkláve.

Podľa denníka L'Osservatore Romano bolo na sv. omši prítomných odhadom 40 kňazov, vrátane úradníkov zo štátneho sekretariátu, ako aj z viacerých iných dikastérií. Medzi prítomnými boli aj arcibiskupi Angelo Acerbi, Peter Paul Prabhu a Luigi Travaglino, ktorí slúžia ako apoštolskí nunciovia, a to pre Holandsko, Zimbabwe a Monako.

Prítomných bolo i niekoľko sestier, ktoré patria do sekulárneho inštitútu Schönstattských sestier.

Vo svojej kázni sa Svätý otec vyjadril k evanjeliu podľa Jána, ktoré hovorí o Judášovej zrade ako aj o Petrovom trojnásobnom zapretí Ježiša, pričom hovoril o „noci a sladkosti Kristovho odpustenia.“

Počas príhovoru o noci, kedy Judáš odišiel z Večeradla, aby zradil Ježiša, sa pápež František zamýšľal nad druhou nocou, „dočasnou nocou, ktorú každý pozná. Nad tmou, za ktorou vždy existuje nádej.“

„Je to noc hriešnika, ktorý opäť nájde Ježiša, jeho odpustenie, láskavý dotyk Pána.“

Nabádajúc prítomných, aby otvorili svoje srdcia sladkosti Kristovho odpustenia, Svätý otec povedal, že je to rovnaká sladkosť, ktorá je vyjadrená v pohľade Krista, keď sa obrátil k Petrovi po tom, ako ho Peter zaprel.

„Ako nádherné je byť svätým, ale tiež je nádherné, keď sa nám dostane odpustenia,“ povedal Svätý otec.

Po sv. omši nasledovalo pár minút tichej modlitby, počas ktorej sa pápež, ako je jeho zvykom, keď slávi sv. omšu v kaplnke, posadil do poslednej lavice kaplnky. Pápež František potom pozdravil každého jednotlivo a dal každému kňazovi z Domu svätej Marty veľké čokoládové veľkonočné vajíčko s pápežským erbom.