Francúzi schválili manželstvá pre homosexuálov

1,271
Kultúra smrti

Analýza

Francúzske národné zhromaždenie hlasovalo o návrhu zákona, ktorý legalizuje „manželstvo“ pre osoby rovnakého pohlavia, a to v pomere 331 hlasov v prospech a 225 proti tomuto zákonu. K socialistom sa pripojila strana zelených, komunistická strana, radikáli či ďalšie ľavicové hnutia a taktiež centralisti spolu s dvomi členmi opozičnej UMP (strana bývalého prezidenta Sarkozyho). Vyjadrením podpory členovia Zhromaždenia prijali to, čo francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová nazvala „zmenou civilizácie“. Proti zákonu hlasovalo len zopár socialistov, komunistov a radikálov.

Hneď po hlasovaní väčšina členov opozície snemovňu opustila, zatiaľ čo sa ľavičiari pustili do potlesku a spoločne skandovali: „Rovnosť, rovnosť!“

Pár minút pred hlasovaním predseda Národného zhromaždenia, Claude Bartolone, nahnevane reagoval na krok dvoch mladých mužov, keď na balkóne v parlamente začali rozvíjať biely transparent s nápisom „Referendum“. „Vyveďte tých nepriateľov demokracie odtiaľto preč!“ kričal, „Nemajú tu čo robiť!“

Ironické je, že prezident François Hollande spolu s vládou niekoľko mesiacov ignoroval státisíce protestujúcich, ktorí sa pokojne zhromažďovali v uliciach. Slzný plyn, tvrdé zákroky, provokácie zo strany polície, ako aj trend vo vláde a médiách, ktorí všetkých odporcov označovali za „homofóbov“, z demokratickej diskusie urobili pravý opak. Petície so 700 000 podpismi, ktoré boli určené pre francúzsku Hospodárskusociálnu a environmentálnu radu, ostali taktiež bez povšimnutia.

Čo sa týka hlasovania v Senáte, ktoré sa konalo 12. apríla jednoduchým zdvihnutím ruky v prítomnosti asi 50 senátorov (z 348), existujú dôkazy o tom, že hlasovanie bolo zmanipulované. Skutočnosť, že prítomní predsedovia politických strán boli dohodnutí, aby hlasovali za neprítomných poslancov, by sa mala objaviť v oficiálnom vestníku a mala by sa brať do úvahy aj pri konečnom súčte: socialisti, o ktorých je známe, že boli proti zákonu sa však rátali, akoby hlasovali v jeho prospech. A nejasných ostáva aj niekoľko ďalších bodov.

Viaceré francúzske mestá sa pripravujú na demonštráciu proti „manželstvu“ homosexuálov. Hnutie “Printemps français” pod vedením Beatrice Bourgesovej, oznámilo, že sa dnešným dňom rozhodli vstúpiť do „vzbury proti režimu Françoisa Hollanda“.

„Keď už boli použité všetky právne prostriedky, a všetky zlyhali, už neostáva nič iné len vzbura,“ vyhlásilo hnutie. „François Hollande sa do histórie zapíše ako prezident, ktorý vyvolal najtvrdšiu spoločenskú krízu vo Francúzsku od revolúcie v roku 1968.“ Hnutie vyzýva Francúzov, aby si na oblečenie pripli čiernu stuhu.

Hnutia lesiebgejov, bisexuálnych a transrodových osôb sa tešia z úspešného zákona o adopciách a už majú rozbehnutých aj niekoľko ďalších manifestácii: chcú, aby mali prístup k umelým metódam počatia, ako je napríklad oplodnenie v skúmavke.

V deň zverejnenia výsledku hlasovania viaceré kostoly rozozneli svoj umieračik.