GettyImages-1471936853-e1696247123754-810x500.jpg

Gavin Newsom vybral na miesto senátorky Diane Feinsteinovej aktivistku za potraty Laphonzu Butlerovú

36
Kultúra smrti

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vybral černošskú lesbičku, ktorá viedla národnú skupinu podporujúcu potraty, aby obsadila zvyšok kresla senátorky Dianne Feinsteinovej po smrti demokratickej političky koncom minulého týždňa.

Predsedníčka organizácie EMILY’s List Laphonza Butlerová dokončí Feinsteinovej’funkčné obdobie, ktoré sa skončí v roku 2024, po oznámení guvernéra Newsoma’s.

Ľavicový guvernér sa vo svojom oznámení oprel do politiky identity, pričom jeho úrad uviedol, že Butlerová “bude prvou otvorenou LGBTQ osobou, ktorá bude zastupovať Kaliforniu v Senáte” a “prvou černošskou lesbičkou, ktorá bude otvorene pôsobiť v Kongrese v americkej histórii, a druhou černoškou, ktorá bude zastupovať Kaliforniu v Senáte po viceprezidentke Kamale Harrisovej.”

Newsom dal jasne najavo, že Butlerová bude spoľahlivým hlasom pre ľavicovú agendu.

“Zatiaľ čo oplakávame obrovskú stratu senátorky Feinsteinovej, práve slobody, za ktoré bojovala – reprodukčná sloboda, rovnaká ochrana a bezpečnosť pred násilím so zbraňami – neboli nikdy pod väčším útokom,” povedal Newsom. “Laphonza bude niesť štafetu po senátorke Feinsteinovej, pokračovať v rozbíjaní sklenených stropov a bojovať za všetkých Kalifornčanov vo Washingtone D.C.”

Butler sa dlhodobo angažuje v ľavicovej politike, okrem iného ako poradca Harrisovej a Hillary Clintonovej. Zastávala tiež viacero funkcií v Medzinárodnom zväze zamestnancov služieb, vrátane funkcie jeho prezidentky.

Ak Newsom’s list nazval EMILY’list “najväčšou národnou’organizáciou zameranou na voľbu žien,”v skutočnosti ide o pro-potratovú skupinu, ktorá je proti žiadnemu obmedzeniu zabíjania nenarodených detí až do momentu narodenia. Ide o oficiálne postavenie Demokratickej strany.

Butler, ako prezident EMILY’s List, označila Feinsteinovú “za rozhodujúci hlas žien, obhajujúcu zákon o násilí páchanom na ženách a jeho následné opätovné schválenie a bojujúcu za práva na interrupciu a prístup k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti už viac ako jednu generáciu. Vo všetkých politických obdobiach sa zasadzovala za prevenciu násilia páchaného strelnými zbraňami.”

Aj keď bude pôsobiť ako senátorka za Kaliforniu, už nejaký čas žije v Marylande. V podaní Federálnej volebnej komisie z 31. augusta sa uvádza, že žije v Silver Spring v štáte Maryland. Podľa mediálnych správ údajne stále vlastní dom v Kalifornii a zmení svoju primárnu registráciu.

Jej predchodkyňa bola médiami chválená ako centristka, ale v minulosti šírila nepravdivé informácie o potratoch a slávne útočila na katolícku kandidátku na sudkyňu, teraz sudkyňu Najvyššieho súdu Amy Coney Barrettovú, pre jej náboženské názory, pričom slávne tvrdila právničke, že “dogma vo vás hlasno žije,” počas jej prvého nominačného pojednávania na sudkyňu.