Shutterstock_1044740806-810x500.jpg

Dublinské letisko ustúpilo tlaku a umožní "svetské požehnanie" nekatolíkom

15
Neutral
  • DAA zverejnila požehnanie na CNN.
  • Požiadané o nenáboženské požehnanie.
  • Všetky požehnania sa rušia.
  • Letisko Dublin rešpektuje všetky vierovyznania.

Tlačová správa vydaná spoločnosťou daa, prevádzkovateľom dublinského letiska v Írsku, oznámila, že spoločnosť síce nezrušila každoročný obrad požehnania lietadiel, ale bude povolené aj nekatolícke požehnanie.

Ako už predtým informoval portál LifeSite, 76-ročnej tradícii požehnávania lietadiel na letisku hrozilo zrušenie po tom, čo John Hamill, ateistický provokatér v krajine, v januári požiadal, aby bolo povolené aj “nenáboženské” požehnanie.

Po Hamillovej’žiadosti letisko oznámilo, že vykonáva “revíziu”bezpečnostných protokolov” pre tých, ktorí budú vykonávať požehnanie. Tím sociálnych médií letiska trval na tom, že zmenu si vynútili nové predpisy, a nie, ako tvrdil redaktor portálu Gript.com John McGuirk, žiadosť o nenáboženské požehnanie.

Páter Des Doyle od roku 2008 pôsobí ako kaplán na dublinskom letisku. Naposledy požehnal lietadlá v decembri. V minulosti chodieval po letiskovej dráhe na rituál, ktorý sa od roku 1967 koná každý rok na Vianoce, keď je letisko zatvorené.

Podľa tlačovej správy daa’otec Doyle získal potrebné policajné povolenie na vykonávanie tejto “cenenej časti svojej služby.”Oznámil tiež nový prístup k požehnaniam, čo naznačuje, že sťažnosť Hamilla”uspela v nátlaku na letisko.

“daa si je vedomá, že o vykonávanie požehnaní majú záujem aj iné skupiny. daa rešpektuje všetky vierovyznania a poskytuje na termináli 2 dublinského letiska multireligióznu modlitebňu, ktorá poskytuje ľuďom všetkých vierovyznaní, náboženstiev a spiritualít útočisko, kam sa môžu uchýliť pri návšteve letiska,” píše sa v ňom.

“daa rada nadviaže spoluprácu s akýmkoľvek iným predstaviteľom vierovyznania, ktorý chce vykonávať náboženské alebo svetské požehnania na letisku. Tie sa budú konať na pozemnej strane v súlade s bezpečnostnými protokolmi leteckého regulačného orgánu’”

Letisko Dublin je najrušnejšie írske letisko’s priemerným počtom 30 miliónov cestujúcich ročne.  Letisko bolo založené v roku 1940 a na jeho území sa nachádza katolícky kostol Panny Márie Kráľovnej nebies, ktorý bol otvorený v roku 1964. Požehnanie lietadiel sa koná každoročne od roku 1947.

Aer Lingus založila írska vláda a v súčasnosti ju vlastní spoločnosť International Airlines Group. Požehnanie sa pôvodne konalo každé leto pre lietadlá spoločnosti’ktoré sú pomenované po svätých. Začiatkom 60. rokov 20. storočia bol vydaný minidokument, ktorý vysvetľuje jedinečnú povahu požehnania.

Z piatich miliónov obyvateľov Írska je približne 70 percent katolíkov. Krajina nedávno v referende hlasovala za odmietnutie zmeny írskej ústavy, ktorá má nanovo definovať rodinu, manželstvo a materstvo. V roku 1920 pápež Benedikt XV. vymenoval Pannu Máriu Loretánsku za patrónku letectva.