Ottawa-board-810x500.png

"Kristus je kráľ": Kresťania protestovali proti výzve Satanského chrámu na zasadnutí okresnej rady v Michigane

26
Kultúra života
  • Katolíci a protestanti modlili a spievali proti výzve Satanského chrámu.
  • Tradiční katolíci organizovali ružencové zhromaždenie pred rokovacou miestnosťou.
  • Členovia komisie schválili pro-life opatrenie na podporu tradičných rodinných hodnôt.
  • Večer bol dôležitým momentom v politike západného Michiganu, kde sa stretli významní predstavitelia.

Viac ako 100 katolíkov a protestantov sa modlilo a spievalo piesne, aby vyjadrili nesúhlas a zadosťučinenie za výzvu, ktorú tento týždeň predniesol duchovný Satanského chrámu v západnom Michigane.

Veriaci z celej oblasti zaplnili v utorok o 18.00 hod. rokovaciu miestnosť na zasadnutí komisárov okresu Ottawa. Mnohí ďalší stáli a kľačali vonku v preplnenom vchode, kde držali vlajky s kresťanskou tematikou a plagáty s nápismi “Môj Ježiš milosrdenstvo” a “Satan nemá žiadne práva”; Ich modlitby bolo počuť vo vnútri miestnosti, keď jednotlivec prednášal svoje poznámky.

Konzervatívci a kresťania začali prvýkrát plánovať večer, keď sa 21. marca objavila správa, že predseda okresu Joe Moss nezabráni zástupcovi Satanského chrámu predniesť svoju “modlitbu.” Moss pre LifeSite povedal, že má zviazané ruky kvôli novým pravidlám pre vzývanie, ktoré spolu s ostatnými členmi rady revidoval minulý rok. Povedal tiež, že okres by pravdepodobne čelil žalobe, ak by konal inak.

Medzi slobodou aktivistkami Teresa Cichewicz, miestna tradičná katolíčka, koordinovala s organizáciou Amerika potrebuje Fatimu, aby na zasadnutí usporiadala ružencové zhromaždenie.

“Ďakujeme Matke Božej za to, že nám umožnila modliť sa jednotne s viac ako 60 katolíkmi 15-dielny ruženec pred rokovacou miestnosťou,” povedala pre LifeSite.

Cichewiczová a jej skupina spievali latinské piesne, vzývali pomoc Panny Márie a držali veľký transparent s nápisom “Satanizmus je súčasťou problému, nie súčasťou riešenia.”Niekoľko členov neskôr večer vystúpilo pred členmi komisie, predovšetkým o potrebe zrušenia politiky.

Štyri ½hodinové zasadnutie sa začalo vystúpením Luisa Cyphera na pódium. Komisár Jason Bonnema, ktorý vvlani hlasoval proti revidovaným smerniciam o vzývaní, okamžite požiadal Mossa, aby Cypher uviedol svoje skutočné meno, keďže členovia Satanského chrámu používajú pseudonymy. Moss pohrozil, že zasadnutie preruší. A frustrovaný Bonnema nakoniec odišiel o dve hodiny neskôr počas verejného pripomienkového konania, počas ktorého vystúpilo viac ako 45 ľudí.

Pri pohľade desiatok znepokojených občanov a niekoľkých médií, ktoré k nemu nasmerovali svoje kamery, začal Cypher svoje vystúpenie žiadosťou, aby všetci odmietli “arkánne doktríny” a aby “prijali luciferovský impulz jesť zo stromu poznania a rozptýlili naše blažené a upokojujúce ilúzie z dávnych čias.”

Cypher, ktorý mal na krku odznak Satanského chrámu, ako aj niečo, čo vyzeralo ako korálky, ukončil svoje krátke dvaapolminútové vystúpenie výzvou, aby sa členovia komisie “pevne postavili proti akejkoľvek svojvôli, ktorá ohrozuje osobnú suverenitu jedného alebo všetkých. To, čo sa nechce ohnúť, sa musí zlomiť, a to, čo sa dá zničiť pravdou, by nikdy nemalo byť ušetrené svojho zániku. Stalo sa. Nech žije Satan! Ďakujem vám veľmi pekne."

V miestnosti bolo počuť slabý potlesk zrejme menej ako 10 osôb.

Podľa Holland Sentinel novín sa komisárky Gretchen Cosbyová a Kendra Wenzelová počas Cypherových’výrokov potichu modlili. Komisárka Rebekah Curranová rozdala protestujúcim pred miestnosťou koláčiky s “Ján 3,16” nálepkami na ich obale predtým, ako bolo zasadnutie uvedené do poriadku. Curranová bola prvou rečníčkou počas verejného komentára, počas ktorého predniesla modlitbu.

Koncom večera členovia komisie schválili pro-life opatrenie, ktoré malo zrejme zmierniť údery tým, že ukázali, že stále podporujú tradičné rodinné hodnoty. Okres Ottawa je jednou z najnáboženskejších a najkonzervatívnejších oblastí štátu. Celosvetové ústredie Reformovanej cirkvi v Amerike a Kresťanskej reformovanej cirkvi v Severnej Amerike sa nachádza 30 míľ východne v meste Grand Rapids. Tieto dve denominácie majú v regióne aj vysoké školy. Moss’ politická akčná skupina Ottawa Impact, získala v roku 2022 nadpolovičnú väčšinu kresiel v 11-člennej komisii tým, že sa týmto kresťanom prihovorila kandidatúrou na proticirkevnej, ústavnej platforme.

Aj keď niektorí účastníci a komisári obhajujú okres’s politiku na libertariánskych dôvodoch argumentom, že prvý dodatok vyžaduje prejav, ktorý môže byť niekedy urážlivý, väčšina verejných komentárov odsúdila vzývanie ako poľutovaniahodnú zámienku na legalizované rúhanie.

“Všetka moc na zemi, občianska aj náboženská, je ľuďom daná samotným Bohom. A od týchto ľudí sa očakáva, ba priam vyžaduje, aby túto moc používali podľa vôle toho, kto im ju dal,” povedal absolvent Joseph Amoros, pričom držal v ruke kríž.

“Prvoradou povinnosťou politických vodcov je orientovať spoločenský život človeka tak, aby mu pomáhal pri spáse jeho duše … všetci ste vo svojej prvoradej zodpovednosti žalostne zlyhali,” zvolal.

Amoros ďalej vyzval komisárov, aby “nahradili škodu” za “nevýslovné porušenie spravodlivosti”, ktorého sa dopustili voči Kristovmu kráľovstvu. Odporučil im, aby vyhľadali pomoc miestneho katolíckeho biskupa a vykonali zasvätenie okresu Ottawa Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu.

Večer bol kľúčovým momentom v politike západného Michiganu, keďže sa na ňom zúčastnili významní miestni predstavitelia a médiá o ňom extenzívne, čím sa po rokoch bojov medzi konzervatívnymi aktivistami stalo niečo ako crescendo.

Po bezočivom odvolaní z funkcie správcu okresu Ottawa začiatkom tohto roka John Gibbs, tradičný katolík, ktorý v roku 2020 kandidoval do Kongresu, obvinil Mossa z z nedbanlivosti a z klamstva, pokiaľ ide o vyhrážky žalobami. “Komisári Ottawa Impact nemajú absolútne žiadnu predstavu o tom, čo’robia,” povedal told MLive.com.

Iní, ako Brian Burch, bývalý člen miestnej mestskej rady, písal minulý mesiac na X, že “Ottawskí impaktoví komisári umožňujú, bránia a chránia práva satana pred ochranou našich duší. Prestaňte s tým, vy zbabelci. Satan nemá miesto v okrese Ottawa ani nikde na Zemi.”

Moss, ktorý 16. apríla oznámil, že je snaží sa o znovuzvolenie, povedal pre LifeSite, že správna rada nemá v úmysle prehodnotiť túto politiku a že celkovo utorkový večer prebehol “veľmi dobre.”

“Členovia verejnosti boli úctiví a ponúkli mnoho pozitívnych komentárov, modlili sa alebo čítali z Biblie,” povedal. “Oceňujeme angažovanosť komunity!"”