shutterstock_1152872300-810x500.jpg

Britská Kolumbia rýchlo zamietla návrh zákona o zákaze súťaženia mužov v ženských športoch

10
Kultúra života
  • Zákonodarný zbor zamietol návrh zakázať mužom účasť v ženských športoch.
  • Návrh zákona bol vedený konzervatívnym líderom Johnom Rustadom.
  • Argumentovali, že oddelené športy podľa pohlavia sú nevyhnutné pre spravodlivosť pre ženy.
  • NDP vláda hlasovala proti návrhu, čo vyvolalo reakcie a výzvy občanov.

Zákonodarný zbor provincie Britská Kolumbia rýchlo zamietol konzervatívny návrh zákona, ktorý sa snaží zakázať mužom, ktorí predstierajú, že sú ženy, účasť na ženských’športoch.   

Poslanci zákonodarného zboru (MLA) Britskej Kolumbie 30. apríla hlasovali v pomere 51 ku 27 proti návrhu zákona B.C. Konzervatívny líder John Rustad’návrh zákona na ochranu žien pred tým, aby museli súťažiť v športe proti mužom. 

“Som hrdý na to, že môžem pred týmto Parlamentom, úžasnými ženami a dievčatami, ktoré sú tu dnes s nami, povedať, že tento právny predpis je nielen prvý svojho druhu v Kanade, ale od začiatku až do konca to bola iniciatíva vedená výlučne ženami,”povedal Rustad zhromaždeniu.   

“Zákon napísali ženy a dievčatá pre ženy a dievčatá,” dodal.  

Návrh zákona M214, Zákon o spravodlivosti pre športovanie žien’a dievčat’, by nariadil, aby všetky verejne financované športové a atletické tímy, podujatia a turnaje boli klasifikované podľa pohlavia. 

“Účasť v športovom tíme alebo na športovom podujatí musí byť obmedzená na osoby biologického pohlavia, ktoré zodpovedá zaradeniu športového tímu alebo podujatia podľa pohlavia,” hovorilo sa v návrhu zákona.  

Návrh zákona stanovil výnimku, ktorá umožňovala ženám zúčastňovať sa na mužských’športoch, ale mužom sa zakazovalo súťažiť v ženských’športoch. Návrh zákona ponúkal ustanovenie, aby muži a ženy mohli hrať spolu v spoločnej lige alebo na spoločnom podujatí. 

“Medzi mužmi a ženami existujú prirodzené rozdiely, od chromozomálnych a hormonálnych rozdielov až po fyziologické rozdiely,” vysvetlil Rustad.  

“Ale viac ako o zjavné rozdiely sa ženy a dievčatá v priebehu času usilovali o to, aby boli identifikované ako osoby,” uviedol. “Bojovali o to, aby mali volebné právo. Bojovali o to, aby im bolo umožnené byť na určitých miestach, a bojovali o spravodlivé odmeňovanie.” 

“A tu dnes, v roku 2024, v tomto zákonodarnom zbore, je nevyhnutnosť posunúť návrh zákona dopredu, aby sa opäť zabezpečilo spravodlivé zaobchádzanie so ženami,” apeloval.   

Rustad argumentoval, že športy oddelené podľa pohlavia sú “nevyhnutné na zachovanie spravodlivosti pre ženy a dievčatá” športové príležitosti v Britskej Kolumbii.”  

“Chcel by som vyzvať všetkých členov tejto snemovne, aby hlasovali za tento zákon, pretože všetci si zaslúžime žiť čestne,” vyhlásil.  

Návrh zákona však bol rýchlo zamietnutý v prvom čítaní, pričom vládnuca Nová demokratická strana (NDP) hlasovala proti tejto iniciatíve.   

Na hlasovanie reagovali so zdesením mnohí Kanaďania, vrátane powerliftérky April Hutchinsonovej, ktorá je známa tým, že vystupuje proti tomu, aby muži dominovali v ženských športoch.  

“Tu je kompletný zoznam poslancov, ktorí hlasovali za a proti Zákonu o férovosti v ženskom’športe dievčat,” ona písal na X, predtým známom ako Twitter.  

“Obyvatelia Britskej Kolumbie! Spýtajte sa svojho poslanca, prečo hlasoval proti ochrane žien a dievčat, a veďte ho k zodpovednosti @bcndp,” vyzvala. 

“Opäť obrovská vďaka @JohnRustad4BC a @Conservative_BC, ktorí dnes preukázali veľkú odvahu rešpekt a čestnosť,” vyhlásila.  

Rustadova’iniciatíva je podobná legislatíve, ktorú má susedná provincia Alberta sľúbila prijať, ktorá sa tiež snaží zakázať mužom prístup k ženským’športom. 

Nezávisle od tvrdení LGBT aktivistov štúdie naďalej potvrdzujú zdravý rozum a skutočnosť t, že muži majú masívnu výhodu oproti ženám v športových súťažiach. Nedávna štúdia publikovaná in Sports Medicine zistila, že dokonca aj rok kríženia pohlavných hormónov vedie k “veľmi miernym zmenám” v prirodzených silových výhodách mužov.