Bible-ruling-810x500.jpg

Kanada môže nasledovať USA a pod zámienkou boja proti antisemitizmu potláčať kresťanstvo

22
Kultúra smrti
  • Kanada pripravuje zákon, ktorý by mohol zakázať citovanie Biblie na verejnosti.
  • Návrh zákona C-367 má odstrániť možnosti použitia náboženského vyznania ako obhajoby.
  • Návrh zákona podporuje premiér Trudeau a môže obmedziť slobodu prejavu a náboženstva.
  • Návrh zákona je označený za represívny a môže viesť k obvineniam proti kresťanom.

Kanada, podobne ako Spojené štáty, pripravuje nový zákon, ktorý by mohol kresťanom zakázať citovať Bibliu na verejnosti pod zámienkou riešenia problému antisemitizmu.

“Tento návrh zákona nazývam ‘Closet the Christians Bill,’ pretože presne to chce urobiť - zavrieť kresťanov do skrine. Pod hrozbou väzenia umlčí veriacich, ktorí sa stavajú proti ideológii prebudenia, ktorá ovláda našu krajinu,” poznamenal manažér kampaní Campaign Life Coalition (CLC) David Cooke v nedávnom blogu týkajúcom sa kanadského zákona C-367, navrhovaného zákona, ktorý z veľkej časti odráža to, čo práve schválila Snemovňa reprezentantov v USA.

Návrh zákona C-367 predložil líder Bloc Québécois Yves-François Blanchet minulý rok v Dolnej snemovni. Cieľom návrhu zákona je odstrániť možnosti, aby sa náboženské’vyznanie používalo ako obhajoba pred “obvineniami z nenávistných prejavov”, a to z dôvodu nárastu protiizraelských protestov v Kanade.  

“Môžeme sa obávať, že tieto činy boli podporené výnimkou v Trestnom zákonníku,” Blanchet povedal dolnej snemovni o svojom návrhu zákona.  

Kým kanadský návrh zákona prešiel len prvým čítaním, americký republikánmi podporovaný návrh zákona, House Resolution 6090,známy aj ako Antisemitism Awareness Act, už putuje do Senátu a rovnako bol hlasujúcimi zaň odôvodnený zvýšením “antisemitizmu” po útoku teroristickej skupiny Hamas’ na Izrael a vojne, ktorá odvtedy nasledovala. 

Kanada’návrh zákona C-367 podporuje liberálny premiér Justin Trudeau, ktorý sa vyjadril: “Budeme sa zaoberať návrhom zákona môjho cteného kolegu’aby sme zistili, či môže pomôcť v boji proti nenávisti a podnecovaniu násilia. Ide o zložitú problematiku, ale sme tu na to, aby sme konštruktívne pracovali na ochrane Kanaďanov.”  

Ak budú Trudeauovi liberáli hlasovať za, zákon s najväčšou pravdepodobnosťou prejde, kde tiež, ako v USA, zamieri na posúdenie do Senátu, ktorý má gumové pečiatky. 

Cooke poznamenal, že návrh zákona C-367 núti klásť si otázku: “Mali by byť kresťania zatýkaní za citovanie častí Biblie na verejnosti? Mali by byť pastori obvinení z ‘trestného činu z nenávisti’, keď kážu proti určitým hriechom? Mali by sa zatvárať kostoly, ak vláda neschvaľuje ich vieru?"” 

”Možno si myslíte, že sú to smiešne otázky. Veď toto je Kanada – ‘pravý sever silný a slobodný’! Naše národné motto je ‘a Mari usque ad mare,’ citát zo Žalmu 72, 8, ktorý hovorí, že Kristus bude vládnuť ‘od mora k moru.’ Toto nie je komunistická Čína,” dodal.  

Kanadský návrh zákona je ‘represívnym kristofóbnym návrhom’ 

Cooke označil tento právny predpis za “represívny, kristofóbny návrh”, ktorý v prípade schválenia zasadí “smrteľný úder slobode náboženstva a slobode prejavu v tomto domíniu.” 

Napriek tomu, že návrh zákona ešte nie je zákonom, útoky proti kresťanským pastorom, ako aj proti kresťanstvu vo všeobecnosti v posledných rokoch zaznamenali v Kanade prudký nárast. 

Stačí sa pozrieť na kanadských pastorov James Coates,Tim Stephens, a Artur Pawlowski, ktorí boli uväznení za to, že udržiavali kostoly otvorené, pretože to bolo v rozpore so zdravotnými pravidlami COVID.  

Takisto Pastor Derek Reimer a Pastor David Lynn sú ďalšími dvoma príkladmi kresťanov, ktorí boli prenasledovaní za to, že išli proti prúdu. 

Ak boli všetci uvedení pastori väčšinou, s výnimkou Pawlowského pre niektoré jeho obvinenia, nakoniec ospravedlnení z obvinenia z “nenávisti” alebo z porušenia pravidiel COVID, Cooke poznamenal, že obvinenia proti “kresťanom sa dokazujú veľmi ťažko kvôli dôležitej ochrane v našom kanadskom trestnom zákonníku.” 

Obáva sa však, že toto všetko by sa mohlo zmeniť, ak prejde návrh zákona C-367. 

V súčasnosti existuje “náboženská výnimka” v odsek 319 Trestného zákona, v ktorom sa uvádza: “Nikto nesmie byť odsúdený za trestný čin [z nenávisti]…, ak v dobrej viere vyjadril alebo sa pokúsil argumentáciou vytvoriť názor na náboženskú tému alebo názor založený na viere v náboženský text.” 

“Inými slovami, ak hovoríte, čo hovorí Biblia o sexualite, pohlaví, manželstve, rodine alebo o čomkoľvek – bez ohľadu na to, ako nepopulárne, urážlivé alebo ‘nenávistné’ to môže znieť niekomu inému, máte podľa kanadských zákonov právo slobodne sa vyjadrovať. Kresťania majú v Kanade právo citovať Bibliu,” poznamenal Cooke.  

“Ak však návrh zákona C-367 prejde, táto ochrana bude odstránená z trestného zákonníka. Potom budeme očakávať príval obvinení proti pastorom, cirkvám, kresťanským organizáciám a obyčajným veriacim, ktorí sa odvážia hovoriť pravdu v láske na verejnosti. To následne vyvolá mrazivý efekt, ktorý zníži každého’ slobodu prejavu.” 

Cooke poznamenal, že návrh zákona nebude robiť ani to, na čo bol navrhnutý, teda ísť po antisemitizme. 

“Ak by návrh zákona C-367 prešiel, môžem vám takmer zaručiť, že antisemitské demonštrácie by boli naďalej povolené ako ‘politické’ protesty, zatiaľ čo zmeny v Trestnom zákonníku by sa použili na stíhanie kresťanských pastorov a laikov za hlásanie biblických právd o sexuálnej morálke,” napísal. 

“Časom by neboli vyňatí ani židovskí rabíni a moslimskí imámovia, ktorí by sa tiež dostali pod kladivo štátu.” 

CLC má Action Alert Email, ktorý možno podpísať a poslať svojmu poslancovi v parlamente so žiadosťou, aby dal “stop” návrhu zákona C-367.