001-15.jpg

Poľsko čoskoro zverejní zoznam odsúdených pedofilov - Hlavné správy

266
Kultúra života

Na novovytvorenom poľskom registri sexuálnych delikventov nájdete od októbra údaje o približne 800 najvážnejších páchateľoch. Prístup k týmto údajom bude zatiaľ obmedzený, ale neskôr už bude de facto aj verejný register.

 

Register s údajmi osôb odsúdených za sexuálne zločiny bol poľským Sejmom zákonne schválený v máji a od začiatku októbra začne existovať na internete. Do istých častí bude obmedzený prístup, ale všeobecne by malo ísť de facto o register verejný.

“Začiatkom roku 2018 začne verejný register vyplňovať údaje. Súd rozhodne, ktoré údaje zahrnie a ktoré nie,” informoval cez televíziu TVPnámestník poľského ministra spravodlivosti Michał Woś s tým, že od začiatku budúceho roka si budú všetci môcť zistiť, či “okolie, kde žijú, je bezpečné”.

Verejný register bude zahŕňať tých, ktorí sa dopustili činu pedofílie na dieťati mladšom ako 15 rokov a pri činoch spáchaných po 1. októbri pôjde o recidivistov (už predtým odsúdených) s akýmkoľvek trestným činom sexuálnej povahy na osobe mladšej ako 18 rokov.

Takýchto krutých páchateľov je podľa odhadov poľského ministerstva spravodlivosti asi 800. K obmedzenej dispozícii budú od 1. októbra a kým sa po dobu dvoch mesiacov nezverejnia, je možné požiadať súdy o nezverejnenie niektorých. Súd môže v “mimoriadne odôvodnených prípadoch” do rozhodnúť, že odsúdená osoba nebude zaregistrovaná. Patrí sem napríklad ochrana súkromného života alebo iný dôležitý súkromný záujem obete alebo jej najbližšej rodiny.

Verejný register bez potreby prihlásenia bude obsahovať tieto informácie: dátum a miesto trestného činu a jeho právna kvalifikácia, príp. prerušenie trestu alebo podmienečné prepustenie odsúdenej osoby. Uvedený však bude názov miesta, kde sa odsúdená osoba zdržiava, spolu s fotografiou. Vyhľadávanie bude možné podľa mena alebo podľa názvu mesta.

Neobmedzený prístup bude k podrobnejším údajom pre súdy, prokurátorov, políciu a pod. Okrem toho aj “riaditelia škôl alebo organizátori voľného času pre deti budú musieť skontrolovať, či ich zamestnanci náhodou nie sú zaznamenaní v tomto registri.”