Cirkev verzus LGBT. USA - odporúčanie kňazom ohľadom pohrebu homosexuálov

937
Lucia Salomonová
Kultúra života

Nová správa z diecézy Madison vo Wisconsine kňazom stanovila „všeobecné zváženie“ pre kňazov, ktorých rodina alebo partner homosexuála požiadali, aby vykonali katolícke pohrebné obrady pre zosnulého homosexuála alebo partnera rovnakého pohlavia, vrátane prípadu, keď „zosnulý alebo jeho partner propagoval  homosexuálny životny štýl.“

Najvyšší asistent biskupa Roberta Morlina vydal pokyny kňazom v katolíckej diecéze Madison, podľa ktorých kritici môžu obmedziť pohrebné obrady pre homosexuálov.

Wisconsin State Journal uvádza, že generálny vikár James Bartylla poslal v sobotu s biskupským súhlasom e-mail kňazom, v ktorom sa píše, že obrady „môžu byť zamietnuté pre očividných hriešnikov“, ak by spôsobili nevyhnutný „verejný škandál veriacich“.

E-mail uverejnil Pray Tell, progresívny blog, ktorý sa venoval otázkam Cirkvi.

Nová správa stanovila „všeobecné úvahy“ pre kňazov, ktorých rodina alebo partner homosexuála požiadali, aby vykonali katolícke pohrebné obrady pre zosnulého homosexuála alebo partnera rovnakého pohlavia, vrátane toho, keď „zosnulý alebo jeho partner propagoval  homosexuálny životny štýl.

Bartylla povedal kňazom diecézy, že o tejto záležitosti „dôkladne a obozretne“ premýšľajú a uviedli, že v najbližšom čase by mohli začať viesť dialógy s diecéznymi úradníkmi, aby diskutovali o situácii.

Hlavná otázka sa sústreďuje na škandál a zmätok (vedúci iných k príležitosti hriechu alebo zmäteniu alebo oslabeniu ľudí, pokiaľ ide o učenie Katolíckej cirkvi o posvätnej doktríne a prirodzenom práve), a preto je pastoračná úloha minimalizovať riziko škandálu a zmätku voči ostatným uprostred starostlivosti o zosnulého a rodiny,“ hovorí správa.

E-mail obsahoval zoznam všeobecných úvah, ktoré sa mali vziať do úvahy, vrátane toho, či zosnulý prejavil nejaké známky pokánia, obmedzil akúkoľvek úlohu, ktorú môže mať partner na pohrebe, a obmedzenie počtu kňazov zúčastnených na ceremónii.

Tento dokument je pravým opakom pastoračnej starostlivosti,“ povedala Marianne Duddy-Burkeová, výkonná riaditeľka DignityUSA, organizácie za práva homosexuálov, ktorá sa usiluje o zmenu vyučovania Cirkvi o homosexualite.

Ukazuje sa, že tento biskup verí, že lesbičky a homosexuáli, ktorí prežili hlbokú oddanosť voči manželovi alebo partnerovi, by mali byť ponižovaní aj po smrti. Našej rodine by mohla byť odmietnutá sviatosť našej viery v okamihu najväčšieho zármutku. To je bezcitné. Je to kruté. Je to extrémne nekresťanské,“ uviedla vo vyhlásení Duddy-Burke.

Hovorca diecézy Brent King sa odvoláva na uvedené všeobecné zváženie. Hovorí, že to neboli žiadne smernice okrem „dôkladného a rozumného myslenia“.