2800 katolíkov zaslalo biskupovi Arlingtonu petíciu na podporu tradičnej omše

80
Neutral

Takmer 2800 katolíkov poslalo biskupovi Arlingtonu vo Virgínii, Michaelovi Burbidgovi list na podporu tradičnej svätej omše, ktorej slávenie biskup obmedzil. Dokument žiada biskupa, aby zrušil obmedzenia, ktoré na latinskú omšu uvalil.

V duchu synodálnej cesty, na ktorú sa Cirkev vydala, Vás pokorne žiadame, aby ste sa zapojili do konzultácií s veriacimi každého farského kostola, ktorý je potenciálne ovplyvnený obmedzeniami tradičnej latinskej omše,“ uvádza sa v petícii, ktorá bola pôvodne zverejnená online na change.org 14. januára. „A vrúcne sa modlíme, aby ste nám dali povolenie, aby mimoriadna forma a iné tradičné sviatosti pokračovali v celej diecéze Arlington.“

Petíciu zorganizoval 36-ročný Noah Peters a 31. januára ju doručili na recepciu úradu Arlingtonskej diecézy. Podľa jeho slov podpísalo online petíciu 2800 ľudí, z toho 2551 bolo z USA. Veľká väčšina z amerických podpisov bola práve zo štátu Virgínia.

Rozhodol som sa ponechať aj signatárov mimo diecézy, pretože mnohí v komentároch uviedli, že tu majú rodinu alebo sa tu inak zúčastňujú omše,“ povedal Peters pre Catholic News Agency.

Napríklad jedna žena povedala, že každú nedeľu cestuje dve hodiny z Marylandu, aby sa zúčastnila tradičnej omše v našej diecéze, pretože naše omše sú tu také krásne a úctivé!“

Diecéza Arlingtonu je jednou z dvoch katolíckych diecéz v štáte Virgínia. Dvadsaťjeden farností zo 70 poskytuje tradičnú liturgiu – čím sa zaraďujú medzi najpočetnejšie v celých USA. Petícia bola spustená začiatkom januára po tom, čo biskup Burbidge vydal svoje „Stanovisko ohľadom slávenia omše v mimoriadnej forme v diecéze“. Biskup existujúce omše nezakázal, avšak uviedol, že „neplánuje nové slávenia sviatostí v mimoriadnej forme“. Inými slovami – tradičným katolíkom zakázal krsty, birmovky, svadby či pohreby.

Peter doručil na úrad diecézy spolu s petíciou aj akési zozbierané písané komentáre, ktoré majú biskupovi ozrejmiť, aký pozitívny vplyv má latinská omša na tamojšiu katolícku komunitu. Pre médiá sa vyjadril:

Komentáre napríklad opisujú, ako tradičná omša priviedla konvertitov aj odídených katolíkov k plnému spoločenstvu s Cirkvou; ako to posilnilo rodiny; ako to potešilo smútiace vdovy; ako to viedlo k mnohým povolaniam; a ako sa mnohí v diecéze vrúcne modlia, aby mohli vychovávať svoje deti v tradičnom liturgickom živote.

Bolo tu tiež veľa komentárov od ľudí, ktorí sa primárne zúčastňujú klasickej pokoncilovej omše, ale milujú aj tú latinskú a vidia jej prospešné ovocie v rámci diecézy.“

Noah Peters je právnik z Virgínie, ktorý v roku 2020 prestúpil na katolicizmus z judaizmu. Stalo sa tak po tom, čo v roku 2019 navštívil práve tridentskú svätú omšu, ktorá ho podľa jeho vlastných slov „úplne ohromila“ a spôsobila, že takmer okamžite začal plánovať prestup na katolicizmus. So svojou manželkou sa vzali v októbri minulého roka a svadbu mali práve v tradičnom ríte.

Tradičná latinská omša je základom duchovného života mojej manželky a mňa. Dáva úžasnú hĺbku zmyslu a bohatstva našim životom a my si to veľmi prajeme odovzdať našim deťom,“ uviedol pre médiá a dokončil: „Prinieslo to úžasné ovocie v našej diecéze, pokiaľ ide o účasť na omšiach, konverzie a povolania.

Keď biskup Burbidge vydal svoje stanovisko, bola to reakcia na responsa ad dubia, ktorú v decembri zverejnila Kongregácia pre Boží kult. Spomedzi vecí uvedených v odpovedi kongregácia uviedla, že podľa Traditionis custodes sa sviatosti nemôžu sláviť pomocou Rituale Romanum a Pontificale Romanum, ktoré boli uvedené pred reformami II. vatikánskeho koncilu.