Cook

"Byť gayom už nebolo tým, kým som skutočne bol"

328
Milko Kostovič
Kultúra života

Úspešný hollywoodsky filmový architekt Becket Cook vymenil svoj homosexuálny životný štýl za napĺňajúcu novú identitu v Ježišovi Kristovi. Tu je jeho príbeh podľa jeho vlastných slov:

"Myslel som si, že cieľom a zmyslom môjho života je nájsť pravú lásku v inej ľudskej bytosti - v chlapovi - a byť úspešný v kariére.

"Vo veľmi mladom veku som vedel, že ma priťahuje rovnaké pohlavie. Musel som si to nechať pre seba. Chodil som s dievčatami. Na základnej škole som pravidelne randil s dievčatami. Aj na strednej. Ale všetko to bola fasáda.

"Po vysokej škole som sa presťahoval do LA, aby som sa venoval herectvu, písaniu a niečomu kreatívnemu - viac kreatívnemu odboru. Otvorene som s tým vyšiel von. Vtedy som naplno prijal homosexualitu ako svoju identitu.

"Po každom vzťahu s chlapom a potom, čo sa skončil, som mal úplnú amnéziu, nevedel som, ako to všetko skončilo. A myslel som si, že ďalší chlap bude dokonalý a ďalší chlap bude úžasný. A samozrejme, ako o dva roky neskôr, (VYDÁVA ZVUK) je koniec. Prichádza podvádzanie, nevera a je koniec.

"V tomto bode môjho života som bol veľmi úspešný vo svojej kariére ako scénograf, produkčný dizajnér. Robil som obálky pre Vogue a pre Harper's Bazaar. Pracoval som s mnohými popovými hviezdami ako Katy Perry, Paris Hilton a Oprah. Všetci, ktorých si dokážete predstaviť, pracoval som s nimi. A tiež som založil vlastnú módnu značku, ktorá bola úspešná. Naše oblečenie bolo v LA, New Yorku, Paríži.

"Chodil som na všetky showky, všetky after-párty. Bol som na jednej after-párty v Paríži a pamätám si, že tam boli všetci zo sveta módy. Myslím, že tam bol aj Kanye a ja som sa tak trochu pozeral ponad dav, proste ma to tak hlboko zasiahlo. Hovoril som si, je toto všetko, čo vie život ponúknuť? Len chodenie po večierkoch do konca života, je to to, o čom to celé je? A v tú noc som naozaj začal panikáriť. Zaplavil ma pocit prázdnoty.

"Vrátil som sa do LA a bol som zaneprázdnený prácou asi šesť mesiacov. Sedel som v kaviarni v Silver Lake so svojím najlepším priateľom. On bol tiež gay. A šokujúco sme si všimli, že vedľa nás bol stôl s Bibliami. Toto bolo prvýkrát, čo som videl Bibliu na verejnosti v Los Angeles. A v tom momente môjho života som bol praktickým ateistom.

"Nakoniec som sa len otočil a povedal som: 'Vy ste kresťania?' A oni skrátka - sa otvorili. Povedali mi, čomu veria. Povedali mi o Evanjeliu. 'Čo si teda vaša Cirkev v Hollywoode myslí o homosexualite?' A oni len odpovedali: 'No, viete, veríme, že je to hriech.' V prvom rade som si na nich vážil čestnosť a úprimnosť.

"Nasledujúcu nedeľu ma pozvali do kostola. A ja som na to reagoval slovami: 'Neviem, či pôjdem do vášho kostola, ale premyslím si to.' A potom nasledujúcu nedeľu sa zobudím a hovorím si: ‚Myslím, že dnes proste pôjdem do toho kostola.‘"

"Pastor vyjde von a začne kázať zo siedmej kapitoly Listu Rimanom a začne sa diať niečo zvláštne. Všetko, čo hovoril, každé slovo, ktoré povedal, každá veta, ktorú povedal, začala rezonovať, táto pravda v mojej mysli, v mojom srdci a ja som nevedel prečo. Bol som doslova napnutý ako struna.

"Bolo to prvýkrát, čo som skutočne počul Evanjelium a pochopil ho... A predtým, ako odišiel, pozval ľudí, aby sa s nimi pomodlili.

"Idem k tomuto neznámemu chlapíkovi a hovorím: 'Neviem, čomu verím, ale som tu.' A on povedal: 'Dobre, dovoľte mi pomodliť sa za vás.' A položil na mňa ruky a modlil sa za mňa. Zdalo sa mi to naozaj intenzívne a dlhé. A pamätám si, že som si pomyslel, prečo ma tento heterosexuál tak veľmi miluje? Pretože to, čo hovoril a modlil sa, sa zdá byť také láskyplné.

"A zrazu ma (VYDÁVA ZVUK) akoby zaplavuje Duch Svätý a v tom momente sa mi zjaví Boh. A hovorí: 'Teraz patríš do môjho kráľovstva. Vitaj.' A ja som si pomyslel: 'Wau. (SMIECH) A začal som kričať, hystericky kričať.

"A v tom momente som vedel, bol som hlboko presvedčený, že byť gayom už nie je to, kým som. Ale bolo mi to jedno. Akoby som práve stretol Ježiša Krista.

"Niektorí ľudia by mohli povedať, že len potláčam, kto naozaj som, ale nechápu to, pretože viete, žil som tým životom naozaj dlho a pochodoval som v sprievodoch gay pride. Bol som super gay. Skúšal som to 30 rokov. No teraz som to už skutočne ja.

"Dúfam, že ľudia si uvedomia, o koľko úžasnejšie je zaprieť samých seba a nasledovať Krista, ako sa len poddať hriechu, len aby sme uspokojili nejakú bezprostrednú potrebu.

"Nie je to šťastie zo sveta. Je to radosť, ktorá pochádza od Krista. S Bohom cítim túto bezpodmienečnú lásku od Neho, ktorá nikdy neskončí. Akoby ma nikdy neopustí. Som šťastný, že zanechávam tohto mŕtveho muža, pretože On za to stojí."