Arcidiecéza v USA skúma záhadnú krv stekajúcu zo sošky sv. Michala

561
AltKAT

Arcidiecéza v meste Denver oznámila, že začína vyšetrovanie podivného úkazu. 23. februára – len päť dní pred vojnou na Ukrajine – sa na soche svätého Michala Archanjela mali začať zjavovať krvavé škvrny. Majiteľkou sošky je 57-ročná Alicia Martinezová z predmestia Denveru, ktorá celú udalosť nazvala „nevysvetliteľnou“.

Podľa jej slov práve telefonovala, keď jej spolubývajúci zaklopal na dvere s tým, že sa niečo deje. „Spýtala som sa, čo sa deje, ale on tam len stál triasol sa“, povedala pre Catholic News Agency. Následne zistila, že sa niečo deje s jej soškou sv. Michala Archanjela, ktorá pôsobila, akoby bola zakrvavená. „On (sv. Michal) neplače. Krváca z čela. Krv mu steká okolo očí a neprechádza do očí.

Podľa Martinezovej mu z čela steká krv, „ako keď sa porežete“. Podľa majiteľky, ona tiež nepociťovala, žeby išlo o niečo „explicitne zlé“, aj keď priznala, že je to „senzácia“, ale aj to, že je to „nádherné“.

Privolala tiež známeho, kňaza z Mexika, ktorý jej takisto povedal, že to nie je nič zlé, ale, naopak, že ide o niečo „úžasné“ a že je to pre jej príbytok „požehnaním“.

Podľa dostupných správ má soška 7,6 cm a krv z nej steká každý deň až do chvíle, kedy dosiahne satana ležiaceho pod nohami sv. Michala. Vtedy krvácanie prestane. Mark Haas z Denverskej arcidiecézy potvrdil, že sa arcidiecéza o úkaz už zaujíma. Vyhlásil:

O tomto úkaze sme sa dozvedeli len nedávno a budeme ho vyšetrovať.“

Na nejaké oficiálnejšie uznanie úkazu budú potrebné roky skúmaní a vyšetrovaní. Arcidiecéza je však pripravená spolupracovať s Aliciou Martinezovou a nechať podrobiť sošku niekoľkým testom, aby si ujasnila, do akej miery je táto záležitosť dôveryhodná. Po zverejnení tohto úkazu bola Martinezová obviňovaná z podvodu a zo snahy o vyvolanie pozornosti. Ona sama sa k týmto obvineniam vyjadrila nasledovne:

To, čo som videla, bolo niečo skutočné. Bolo to niečo, čo nemá vysvetlenie. Nie je to podvod. Nie je to preto, aby som sa stala slávnou. Nič z toho. Viem, že je to niečo nadprirodzené od Boha, čo sa nestáva každému.

Ako zaujímavosť možno dodať, že sv. Michal Archanjel je patrónom a ochrancom hlavného mesta Ukrajiny, Kyjeva, a v meste sa nachádza aj veľká, celosvetovo preslávená, pozlátená socha tejto nebeskej bytosti.