ccp-810x500.jpg

Bidenov úradník priznal, že komunistická Čína má na Kube už roky špionážne zariadenia

32
Neutral

WASHINGTON, D.C. (LifeSiteNews) — Krátko po tom, čo predstavitelia Bidenovej administratívy uviedli, že The Wall Street Journal’s štvrtková správa o tom, že Čínska komunistická strana (ČKS) dosiahla dohodu o zriadení špionážnej základne na Kube, nebola “presná,” iný Bidenov predstaviteľ údajne “objasnil”, že čínske špionážne zariadenia na Kube sú skutočné a už roky vyvolávajú obavy.  

Vo štvrtok The Wall Street Journal informoval, že Čína súhlasila s miliardovou dohodou o zriadení “odpočúvacieho zariadenia” na Kube na špehovanie americkej armády.

 

Kuba sa nachádza necelých 100 míľ od najjužnejšieho bodu Floridy, Key West.

S odvolaním sa na predstaviteľov spravodajských služieb, ktorí sa priznali, že sú o tejto záležitosti informovaní, správa naznačila, že špionážna základňa ČKS umožní Číne zhromažďovať spravodajské informácie o juhovýchodnej časti USA.USA (ako napríklad veliteľstvo Centrálneho veliteľstva USA v Tampe na Floride a Fort Liberty v Severnej Karolíne), ako aj sledovať pohyb lodí.

Predstavitelia Bidenovej administratívy, ako aj členovia kubánskej vlády pôvodne správu vyvracali a tvrdili, že je nepresná a podľa námestníka kubánskeho ministra zahraničných vecí Carlosa Fernandeza de Cossia dokonca “lživá.”

V komentári pre agentúru Reuters hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby povedal, že jeho tím “videl správu” a že nie je “presná,” hoci poznamenal, že “v USA existujú skutočné obavy” v súvislosti so vzťahmi medzi Pekingom a Havanou. Portál poznamenal, že Kirby “nešpecifikoval”, ktorý aspekt The Wall Street Journal’s správy “považoval za nesprávny.”

Hovorca amerického ministerstva obrany brigádny generál Patrick Ryder tiež hodil studenú vodu na správu a pre agentúru Reuters povedal: “Nie sme si vedomí toho, že by Čína a Kuba vyvíjali nový typ špionážnej stanice.”

Zprávy zo soboty však naznačujú, že “nový” môže byť v Ryderovom vyjadrení rozhodujúcim slovom.

Podľa Politico predstaviteľ Bidenovej administratívy “ktorému bola poskytnutá anonymita, aby mohol hovoriť o citlivej téme” povedal výstupu , že čínska vláda má “zariadenia na zhromažďovanie spravodajských informácií na Kube” už roky a v roku 2019 dokonca “uskutočnila modernizáciu” týchto zariadení “.” 

“Je to dobre zdokumentované v spravodajských záznamoch,” povedal úradník pre Politico.

Podľa správy úradník navrhol, aby sa Bidenova administratíva zapojila do “diplomatického úsilia” o obmedzenie čínskych špionážnych snáh krátko po nástupe do funkcie v januári 2021.

“Keď táto administratíva nastúpila do úradu v januári 2021, boli sme informovaní o viacerých citlivých snahách ČĽR [Čínskej ľudovej republiky] po celom svete rozšíriť svoju zámorskú logistiku, základne a zbernú infraštruktúru na celom svete, aby [armáda] mohla projektovať a udržiavať vojenskú silu na väčšiu vzdialenosť,” uviedol Bidenov úradník. 

“Myslíme si, že ČĽR nie je celkom tam, kde dúfala byť,” dodal úradník. “ČĽR sa bude naďalej snažiť posilniť svoju prítomnosť na Kube a my budeme naďalej pracovať na tom, aby sme ju narušili.”

 

Vo štvrtok sa členovia amerického parlamentu stretli s predstaviteľmi Číny a ich zástupcami.Senátu USA pre spravodajské služby vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzvali federálnu vládu, aby vyslala “jasný” odkaz Číne v reakcii na jej “pokračujúce a drzé útoky na bezpečnosť nášho národa”.”

“Musíme jasne povedať, že pre Čínu by bolo neprijateľné zriadiť spravodajské zariadenie v okruhu 100 míľ od Floridy a Spojených štátov, v oblasti, kde sa nachádzajú aj kľúčové vojenské zariadenia a rozsiahla námorná doprava,” napísali podľa Politico demokratický senátor Mark Warner z Virgínie a republikánsky senátor Marco Rubio z Floridy.

Zprávy týkajúce sa čínskej prítomnosti na Kube prichádzajú po tom, ako bol začiatkom tohto roka nad USA spozorovaný čínsky špionážny balón. Incident vyvolal polemiku po tom, ako Bidenova administratíva pôvodne povedala, že lietadlo nebude’zostreľovať a tvrdila, že balón pravdepodobne nebol’nbsp;skutočne špionážny pre USA.

Mesiac po tom, čo bol balón nakoniec v februári zostrelený nad Atlantickým oceánom, úradníci priznali , že lietadlo bolo vybavené sledovacou technológiou a začiatkom tohto roka sa pohybovalo nad citlivými americkými vojenskými zariadeniami a zbieralo informácie, ktoré v reálnom čase hlásilo Číne.

Špionážny balón nebol’jediným prípadom nedávneho čínskeho vniknutia do USA.USA.

V apríli boli zatknutí dvaja muži z New Yorku a obvinení z údajného “otvorenia a prevádzkovania nelegálnej zahraničnej policajnej stanice”v kancelárskej budove v Manhattane’v čínskej štvrti v mene Ministerstva verejnej bezpečnosti (MPS) komunistickej Číny.

V posledných mesiacoch republikánski lídri vrátane guvernéra Floridy. Ron DeSantis a guvernérka Južnej Dakoty Kristi Noemová, podnikli kroky na zákaz Číne nadobúdať americkú poľnohospodársku pôdu, keďže čínski kupujúci nakúpili rekordný 6,1 miliardy USD v amerických nehnuteľnostiach v roku 2021. 

Zákonodarcovia tiež zakázali aplikáciu sociálnych médií TikTok na vládnych zariadeniach vo všetkých federálnych agentúrach a vo viac ako polovici všetkých štátov kvôli jej viaže na (CCP) a Montana sa minulý mesiac stala prvým štátom, ktorý implementoval úplný celoštátny zákaz aplikácie. Federálni zákonodarcovia a Bidenova administratíva tiež floatovali celoštátny zákaz, hoci pokrok sa zväčša zastavil pre konzervatívne obavy z neprimeraného rozšírenia federálnych právomocí.