JudgeAliKhan-810x500.jpg

Josh Hawley kritizuje Bidenovho kandidáta na sudcu za diskrimináciu cirkví počas výluk COVID

25
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C. (LifeSiteNews) – V stredu republikánsky senátor Josh Hawley z Missouri ugriloval prezidenta Joea Bidena’nominovaného na post prezidenta USA.S. District Court for the District of Columbia, sudkyňu Loren AliKhan, kvôli jej podpore zamerania náboženských zhromaždení na uzamykanie COVID-19, počas jej pôsobenia vo funkcii generálneho právneho zástupcu hlavného mesta krajiny’.

Hawley sa AliKhan pýtal na jej úlohu v prípade Baptistická cirkev Capitol Hill v. Bowser z roku 2020, v ktorom Baptistická cirkev Capitol Hill zažalovala vládu D.C. za to, že jej odmietla udeliť výnimku zo zákazu mestských’bohoslužobných zhromaždení pod holým nebom pre 100 a viac osôb, aj keď sa konajú v maskách a so sociálnym odstupom. PodporovanáFondom Becket pre náboženskú slobodu cirkev argumentovala, že odmietnutie bolo diskriminačné, pričom uviedla, že mesto povolilo svetské zhromaždenia hnutia Black Lives Matter (dvojitý štandard replikovaný mnohými ľavicovými mestami), a vyhral.

AliKhan odpovedal kladne, že nie je správne diskriminovať na základe náboženstva, na čo Hawley reagoval otázkou: “Prečo ste teda tvrdili, že náboženské obrady a veriaci ľudia predstavujú väčšie riziko nákazy ako ľudia, ktorí sa zhromaždili, aby obhajovali odbremenenie polície?”

Tvrdila, že jej obhajoba politiky demokratickej starostky D.C. Muriel Bowserovej’bola podložená konzultáciami s epidemiológmi, ktorí jej povedali, že “charakter spevu a iných vecí” by mohol “prenášať COVID vo vyššej miere.”

Hawley sa následne spýtal, prečo nepredložila žiadne “vedecké dôkazy v zázname” podporujúce toto rozhodnutie, ktoré AliKhanová obhajovala tým, že prípad bol “rýchly.”

“Nepredložili ste na to žiadne vedecké dôkazy,” vyhlásil Hawley. “Tieto argumenty ste presadzovali stále dokola bez akéhokoľvek základu. Úprimne povedané, som’sklamaný, že ste predniesli tieto argumenty, môžete si vybrať, aké argumenty prednesiete.”

Na inom mieste sa jej Hawley opýtal, prečo nakoniec prehrala spor, ktorý sa opakovane pokúšala sformulovať ako technickú záležitosť príkazu, ktorý nespĺňal súdny “strict scrutiny” test, pričom sa vyhla jasnému vyjadreniu, že okresné”stanovisko bolo uznané za protiústavné.

“Chcete, aby som to pre vás prešiel?"” spýtal sa Hawley. “Prehrali ste to, pretože starostka Bowserová chodila na masové protesty, sama osobne, s tisíckami ľudí. Zároveň to robila, zakazovala cirkvám, veriacim ľuďom, aby sa zhromažďovali spoločensky vzdialení vonku, nosili masky, a okresný súd povedal: ‘To nemôžete’robiť, to’je diskriminácia.'”

“Som’sklamaný, že ste’tu dnes zotrvali na ich obhajobe, a okrem iného aj z tohto dôvodu nepodporím vašu nomináciu,” uzavrel Hawley.

Očakáva sa však, že AliKhan bude potvrdený americkým senátom, ktorý je tesne ovládaný demokratmi. Bowser, ktorý medzitým pokračoval v podporovaní mandátov COVID aj v roku 2022, bol vlani zvolený so 74,8 % hlasov.