Trudeau-and-Johnston-810x500.png

Trudeauov nominant končí vo funkcii osobitného spravodajcu, ktorý vyšetruje škandál s čínskym zasahovaním do volieb

15
Kultúra smrti

OTTAWA (LifeSiteNews) – Napriek tomu, že ešte nedávno tvrdil, že tak neurobí, premiér Justin Trudeau’“rodinný priateľ” David Johnston, ktorý bol poverený preskúmaním údajného zasahovania komunistickej Číny do nedávnych volieb v Kanade’odstúpil z funkcie “osobitného spravodajcu” pod rastúcim tlakom verejnosti a politikov.

“Keď som sa podujal na úlohu nezávislého osobitného spravodajcu pre zahraničné zasahovanie, mojím cieľom bolo pomôcť budovať dôveru v naše demokratické inštitúcie,” napísal Johnston vo svojom odstupnom liste z 9. júna adresovanom Trudeauovi.

“Dospel som k záveru, že vzhľadom na vysoko stranícku atmosféru okolo môjho vymenovania a práce malo moje vedenie opačný účinok. Preto ponúkam svoju rezignáciu s účinnosťou najneskôr do konca júna 2023 alebo hneď, ako predložím stručnú záverečnú správu, čo dúfam, že bude skôr.”

V liste Johnston napísal, že Trudeau by mal na post “osobitného spravodajcu“zamestnať osobu s vysokým vzdelaním v oblasti národnej bezpečnosti.”

“Vyzývam Vás, aby ste vymenovali rešpektovanú osobu so skúsenosťami v oblasti národnej bezpečnosti, ktorá dokončí prácu, ktorú som odporúčal vo svojej prvej správe. Ideálne by bolo, keby ste sa poradili s opozičnými stranami, aby ste našli vhodných kandidátov, ktorí by viedli toto úsilie,”napísal.

Johnston napísal, že “hĺbkové a komplexné preskúmanie zahraničného zasahovania, jeho účinkov a spôsobov, ako mu zabrániť, by malo byť naliehavou prioritou pre vašu vládu a náš parlament.”

“Hoci som dospel k záveru, že verejné vyšetrovanie podľa zákona o vyšetrovaní by nebolo užitočným spôsobom, ako sa zaoberať tým, čo je takmer výlučne utajovanou skutočnosťou, odporučil som verejné vypočutia na vzdelávanie verejnosti aj na zváženie potrebných reforiem rôznych aspektov vládnych”systémov a politík zaoberajúcich sa zahraničným zasahovaním.”

Líder Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Pierre Poilievre v súvislosti s Johnstonovou’rezignáciou uviedol, že “Trudeau sa už mesiace oháňa tým, že sa snaží zakryť pomoc, ktorú dostal od pekinskej’komunistickej vlády.”

“Zničil povesť bývalého generálneho guvernéra a to všetko preto, aby zakryl svoje vlastné odmietnutie brániť Kanadu pred zahraničnými záujmami a hrozbami,” dodal.

“Musí skončiť s utajovaním, prestať sa skrývať a zvolať úplné verejné vyšetrovanie zasahovania Pekingu”

Poilievre už niekoľko týždňov vyzýva Johnstona, aby odstúpil vzhľadom na jeho úzke väzby na Trudeaua.

Koncom mája poslanci všetkých strán okrem Liberálnej strany hlasovali za návrh, ktorý požadoval, aby Johnston byť nahradený.

Pred necelými dvoma týždňami sa objavila správa, že Johnston, ktorý má odmietol vypovedať pred poslancami, čo sa týka jeho vlastnej angažovanosti v bojujúcej Nadácii Pierra Elliota Trudeaua, si na náklady daňových poplatníkov najal známu firmu Navigator zaoberajúcu sa krízovou komunikáciou, aby mu pomohla vyrovnať sa s ohlasmi verejnosti.

Tento krok bol odpískaný politikmi Konzervatívnej strany ako“hluchý.”

Pred dvoma týždňami poslanci Výboru pre verejné účty Dolnej snemovne hlasovali za to, aby Johnston nemusel vypovedať v súvislosti so svojimi obchodmi s Nadáciou Pierra Elliota Trudeaua, napriek jej údajnému zapojeniu do potenciálneho zasahovania Číny do kanadského’demokratického procesu.

Johnston bol prvýkrát vymenovaný Trudeauom za “nezávislého osobitného spravodajcu” na vyšetrenie údajného čínskeho zasahovania do volieb v marci, hoci predtým ho Trudeau označil za “rodinného priateľa” a v tom čase bol zapísaný ako spolupracovník Nadácie Pierra Elliota Trudeaua.

Keď Johnston v roku 2017 odstúpil z funkcie generálneho guvernéra, Trudeau ho zmienil ako rodinného priateľa.”

Johnston sa tiež v rozhovore pre médiá s láskou zmieňoval o svojom blízkom vzťahu s rodinou Trudeauovcov ešte predtým, ako bol vymenovaný za “osobitného spravodajcu.”

V apríli, po tom, ako sa objavili správy s podrobnosťami o tom, ako nezisková nadácia dostala dar vo výške 200 000 dolárov, ktorý bol údajne spojený s Komunistickou stranou Číny (KS Číny), bola celá jej správna rada a generálny riaditeľ a prezident odstúpil.

Odhalenie daru prišlo uprostred čoraz väčšieho počtu správ, podľa ktorých sa ČKS miešala do posledných dvoch kanadských’federálnych volieb, v ktorých v oboch prípadoch zvíťazil Trudeau.

Napriek škandálom Johnston pred vyše dvoma týždňami dospel k záveru, že by sa nemalo vykonať verejné vyšetrovanie na prešetrenie údajného zasahovania ČKS do volieb, pretože by mohlo ísť o prezradenie štátneho tajomstva.