Trump-6-810x500.jpg

Dvaja Trumpovi právnici neodišli len tak, ale donútilo ich k tomu ministerstvo spravodlivosti

19
Neutral

(Konzervatívny domček) — Najprv dobré správy. Sudkyňou pridelenou na prípad dokumentov Donalda Trumpa je sudkyňa okresného súdu USA Aileen Cannon. Je to tá istá sudkyňa, ktorá sa minulý rok zaoberala žalobou po tom, ako FBI vykonala raziu v Trumpovom’sídle Mar-a-Lago. Sudkyňa Cannonová bola sudkyňou, ktorá vymenovala “špeciálneho majstra” na preskúmanie dokumentov, o ktorých ministerstvo spravodlivosti tvrdilo, že sú tajné, ale tím Trumpa sa bránil tejto definícii.

A teraz zlé správy. Ministerstvo spravodlivosti už právne netvrdí, že Trump v Mar-a-Lago držal nejaké tajné dokumenty. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že Trump držal dokumenty dôležité pre obrannú bezpečnosť USA. Je to fraška, ale je to ich stanovisko. Štatút utajenia dokumentov je sporný, neexistujúci, okrem toho, že vytvoril predpoklad pre povestný nos FBI pod stanom.

Ministerstvo spravodlivosti-NSD (to’je Lisa Monacová) dostalo príkaz na hľadanie utajovaných dokumentov, ale nikdy nemalo v úmysle použiť utajované dokumenty ako základný kameň prípadu, pretože Trump mal plnú právomoc na odtajnenie. Ministerstvo spravodlivosti získalo príkaz na prehliadku tak, že presvedčilo sudcu, že hľadá niečo, čo ani nebolo’porušením zákona. Preto ministerstvo spravodlivosti nezverejnilo vyhlásenie o pravdepodobnom dôvode. Prehľadávanie bolo postavené na podvodnej zámienke. “Utajované” je honba na čučkarov.

Všimnite si, že Jack Smith vo svojich poznámkach nikdy nehovoril o “utajovaných dokumentoch” a otázka utajovaných dokumentov sa neobjavuje nikde inde ako v obžalobe ako účelový opis dokumentov v rámci boja proti zákonu. Ministerstvo spravodlivosti právne neobviňuje z ničoho, čo by sa týkalo štatútu utajenia dokumentov. To’je lawfare a mediálny žart na vytvorenie diskusného bodu. Výraz “utajované” je v celej obžalobe, ale len ako lawfare prídavné meno; je to’ako používať slovo “skrýša.”

Právny rámec osobitného poradcu sa sústreďuje na dokumenty, ktoré ministerstvo spravodlivosti definuje ako životne dôležité pre “obrannú bezpečnosť” Spojených štátov. VŠETKO je založené na 31 bodoch obžaloby z porušenia zákona 18 U.S. Code § 793(e). Ministerstvo spravodlivosti definuje, čo sa považuje za obranný dokument, a to zámerne nemá nič spoločné s utajovaním.

Granulové správy. Možno ste počuli, že dvaja Trumpovi právnici, Jim Trusty a John Rowley, dnes skončili. Médiá chcú ich odchod použiť ako bod, ktorý naznačuje, že Trumpovi hrozí právne nebezpečenstvo; tak to však&nbspnie je.

Akonáhle Trusty a Rowley videli, že ich vynútené svedectvo bolo použité v obžalobe, nemali inú možnosť ako odísť z prípadu. Napriek tomu, že právnici neposkytli žiadne škodlivé informácie proti Trumpovi, ministerstvo spravodlivosti použilo v obžalobe formuláciu, ktorá z Trumpových právnikov’urobila korunných svedkov. Taktika Weissmanna’lawfare vytvorila konflikt a prinútila dvoch Trumpových právnikov odísť.

(Politico) — Dvaja z najlepších právnikov Donalda Trumpa’v piatok náhle odstúpili z jeho tímu obhajoby, len niekoľko hodín po tom, ako sa objavili správy, že on a jeho blízky spolupracovník boli obvinení z obvinení súvisiacich s ich manipuláciou s tajnými dokumentmi.

Jim Trusty a John Rowley, ktorí niekoľko mesiacov riadili Trumpov’právny tím vo Washingtone a boli často videní v budove federálneho súdu, uviedli, že už nebudú zastupovať Trumpa vo veciach, ktoré vyšetruje a stíha osobitný poradca Jack Smith, ktorý skúma kauzu dokumentov aj Trumpove snahy o zvrátenie volieb v roku 2020.

Krátko po odstúpení nasledovalo oznámenie od samotného Trumpa, v ktorom potvrdil, že federálni prokurátori obvinili aj jeho blízkeho spolupracovníka Walta Nauta. Nauta, veterán námorníctva, pôsobil ako osobný asistent bývalého prezidenta’a bol všadeprítomný počas jeho pôsobenia po páde Bieleho domu.

Na ich miesto Trump uviedol, že Todd Blanche — advokát, ktorého nedávno si ho ponechal na pomoc v boji proti obvineniam z nesúvisiacich trestných činov, ktoré v apríli vzniesol manhattanský okresný prokurátor Alvin Bragg — by viedol jeho právny tím spolu s firmou, ktorá bude menovaná neskôr. Trump a jeho tím si obľúbili Blanche, ktorá by mala zohrávať vyššiu, ústrednú úlohu. (viac)

Weissmann, Eisen a Smith využívajú v obžalobe právnu hru, aby proti sebe postavili záujmy Trumpa a jeho poradcu Walta Nauta. Je zrejmé, že Nauta by Trumpa neudal, preto obžaloba urobila z Nautu terč federálneho obvinenia 1001 z klamstva vyšetrovateľom a počas celého prípadu na neho bude vyvíjať nátlak, aby prijal priznanie výmenou za svedectvo proti Trumpovi. Nauta je základnou líniou “prvky sprisahania”, ktoré si vyžadujú dve alebo viac osôb. Opäť čistá právna hra.

Očividne Jim Trusty včera večer nevedel, že jeho vynútené svedectvo bude použité v obžalobe. PREHLIADNITE SI:

Preprintované so súhlasom Konzervatívneho stromu.