Cardinal-Burke-810x500.png

Cdl. Burke spochybňuje platnosť nadchádzajúcej synody: "Neexistuje jasná predstava o tom, čo je synodalita

22
Neutral

Kardinál Raymond Leo Burke, bývalá hlava Apoštolskej signatúry, kritizoval nadchádzajúcu synodu biskupov o synodalite pre program, ktorý stojí za nejednoznačnosťou prelátov poverených vedením synody.

V rozsiahlej relácii EWTN interview, ktoré sa týkalo synody o synodalite, homosexuálneho zneužívania klerikmi, tradičnej latinskej omše a odmietania svätého prijímania tým, ktorí zotrvávajú v zjavnom ťažkom hriechu, kardinál povedal, že okrem jasných pokusov o zmenu sexuálneho a morálneho učenia Cirkvi’je jedným z problémov synody o synodalite to, že vedúci kardináli nedokážu jasne formulovať ani význam synodality.

“Skutočnosť je taká, že neexistuje jasná predstava o tom, čo je synodalita,” povedal. “Určite to’nie je znak Cirkvi. Znaky Cirkvi sú jedna, svätá, katolícka a apoštolská."”

Poznamenal, že nedostatok jasnej predstavy o tom, čo je synodalita, umožnil biskupom presadzovať heterodoxnú agendu, ktorá je všetko iné, len nie verná stálemu učeniu a praxi Cirkvi, najmä pokiaľ ide o sexuálnu morálku, Burke povedal: “V Nemecku to bol slogan na presadzovanie … učenia a praxe, ktoré sú jasne v rozpore so stálym učením a praxou Cirkvi, a to spôsobilo v Nemecku obrovskú škodu. A stav Cirkvi v Nemecku je, úprimne povedané, alarmujúci, a to sa teraz prostredníctvom synody zrejme stane programom v univerzálnej Cirkvi." ”

Burke súvisí s tým, že “hlava biskupskej synody nedávno poskytla rozhovor, v ktorom akoby naznačila, že nemá jasnú predstavu o tom, čo’sa bude diať, alebo dokonca jasnú predstavu o tom, čo je synodalita. A predsa ide dopredu a vedie tento proces. A, samozrejme, predseda zasadnutia synody o synodalite, (kardinál Jean-Claude) Hollerich z Luxemburska, verejne podporil učenie a postupy, ktoré sú v jasnom rozpore s tým, čo Cirkev v praxi vždy učila.”

“Takže toto sú záležitosti, ktoré vyvolávajú najväčšie znepokojenie. Moja osobná každodenná modlitba k nášmu Pánovi je, aby nejako zariadil, aby sa synoda neuskutočnila, pretože úprimne povedané, nevidím z nej nič dobré.”

V súvislosti s nedávnym tvrdením generálneho sekretára synody kardinála Maria Grecha, že synoda nemá iný program ako evanjelium — napriek tomu, že nemecká synodálna cesta otvorene presadzuje ordináciu žien, požehnanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia a ďalšie jasné odchýlky od katolíckeho učenia — Burke dostal otázku, či verí Grechovmu’tvrdeniu, že nadchádzajúca synoda nemá žiadny program.

“Ja tomu určite neverím a neverí tomu ani množstvo kardinálov a iných, klerikov aj laických katolíkov, ktorí sú veľmi premýšľavými a veľmi zbožnými členmi Kristovho tela,”povedal.

“Prečo by ste zvolávali zástupcov univerzálnej Cirkvi, aby hovorili o evanjeliu, ak by ste nemali nejaký konkrétny aspekt evanjelia, ktorým sa chcete zaoberať?”Burke sa spýtal: “A evanjelium k nám neprichádza inak ako v Tradícii Cirkvi; je nám’odovzdané v Cirkvi.”

“Povedať, že’budeme hovoriť o evanjeliu bez toho, aby sme ľuďom dali jasnú predstavu … ‘No a o akej časti evanjelia budeme’hovoriť? A čo o tom učila Cirkev a ako môžeme toto učenie aplikovať v našej dobe?" ”Burke povedal, že je to škodlivé pre duše, pričom falošné očakávania vznikajú z toho, že ľudia “sú zvolaní a jednoducho požiadaní, aby povedali, čo’majú na mysli.”

Začiatkom jari tohto roku kardinál podobne odsúdil heretický program nemeckej synodálnej cesty a vyhlásil, že takýto odklon od Kristovho učenia a Cirkvi zo strany biskupov je “hriechom proti samotnému Kristovi.”

“Či už ide’o odklon, heretické učenie a popretie jednej z doktrín viery — alebo apostázia v zmysle jednoduchého odchodu od Krista a jeho učenia v Cirkvi, aby sme prijali nejakú inú formu náboženstva — ide o zločiny,” povedal Burke. “Sú to hriechy proti samotnému Kristovi.”

“Sú to ľudské výmysly, ľudské ideológie, ktoré sa presadzujú a Cirkev sa využíva,” dodal. “A to, čo to robí, je, že z Cirkvi potom robí akúsi ľudskú agentúru, takmer ako vládnu agentúru, ktorá”je manipulovaná na podporu určitých programov a určitého programu. A tak sa musíme prebudiť a uvedomiť si, čo sa deje."”

Kritiku nadchádzajúcej synody biskupov o synodalite vyjadrili aj ďalší otvorení biskupi a kardináli, pričom biskup Athanasius Schneider nedávno apeloval na pápeža Františka, aby zrušil hlasovacie právo laikov, ktoré je podľa neho v rozpore s Bohom ustanovenou hierarchickou štruktúrou Cirkvi a celou históriou cirkevnej’tradície.