Fx92SKOXoAgAqL1-e1686665621225-810x500.jpeg

Mexický katolícky kostol vystrieľaný v dôsledku násilia gangov, tri deti v ňom zachránil kňaz

32
Kultúra smrti

(LifeSiteNews) — Katolícky kostol v Mexiku zostal posiaty dierami po guľkách po útoku gangov medzi súperiacimi frakciami, ktorý vypukol 5. júna , pričom tri deti neskôr z kostola zachránil kňaz.

A postna Twitteri, na ktorom je vidieť kostol v Santa Anita v mexickom meste Chihuahua, pokrytý dierami po guľkách, sa píše: “Takto bol postrieľaný kostol v obci Santa Anita v obci Guachochi v štáte Chihuahua.” 

A report od Catholic News Agency uviedol, že generálny prokurátor’úrad pre štát Chihuahua našiel na mieste činu “viac ako 700 nábojníc, granát, 19 nábojov a pickup Chevrolet Silverado, ‘úplne ohorený.’”Podľa správ a fotografií škôd zničenie vo vnútri kostola zahŕňalo poškodenie obrazov Krista, Panny Márie a svätej Anny, zatiaľ čo vonku sa našlo telo sťatého muža. 

Kňaz, ktorý našiel tri deti vo vnútri kostola, otec Enrique Urzúa, farár katedrály Panny Márie Guadalupskej v Guachochi, prišiel 6. júna na miesto činu a zistil, že súperiace gangy okrem vzájomných bojov “úplne odstrelili” kostol spolu s miestnosťou, ktorá patrila prvým misionárom mesta. Kňaz dospel k záveru, že kostol sa neocitol len v krížovej paľbe, ale že gangy “priamo vyhodili kostol do vzduchu, pretože vo vnútri aj vonku je príliš veľa guliek.”  

Urzúa potom objavili vo vnútri opustené deti, medzi nimi aj dojča.Rozprával: “Narazil som na tri deti, ktoré sú bez rodičov a ktoré tam boli opustené.”Deti majú jedenásť, deväť a len jeden rok. 

Kňaz na margo toho, čo sa javí ako priamy útok na katolícky kostol, povedal: “Nemyslím si, že ozbrojený gang môže mať niečo proti nám, proti Cirkvi. Nechcem’si to myslieť, ale toto je fakt.” 

Urzúa upozornil na skutočnosť, že 21. júna uplynie rok od brutálna vražda jezuitských kňazov Javiera Camposa Moralesa a Joaquín César Mora Salazara, pričom vyjadril ľútosť nad prevahou násilia v tejto oblasti, ktoré spôsobilo “trvalú prítomnosť zločincov….” 

V dopis členom gangov, ktorí sa dopustili tzničenia kostola a mesta, Urzúa napísal: “Bratia, počúvajte Boží hlas! Som si istý, že drvivá väčšina z vás je pokrstená, sme bratia, a hoci ste v radoch smrti, náš Otec a váš Otec vám ponúka život.”Kňaz mužom povedal, že sa modlí “za obrátenie vašich sŕdc.” 

Mexiko v poslednom čase zaznamenalo niekoľko dramatických násilností voči Katolíckej cirkvi. Len minulý mesiac boli v Mexiku znesvätené dva katolícke kostoly. Do jedného kostola’bol vlámaný svätostánok, zatiaľ čo druhý kostol cez noc vyhorel.  A 21. mája arcibiskup Faustino Armendáriz z mexického Duranga prežil útok 80-ročného muža ozbrojeného nožom, po vražda a deviatich kňazov v Mexiku od nástupu súčasného mexického prezidenta Andréés Manuela Lópeza Obradora do funkcie koncom roka 2018, ako informoval Katolícka tlačová agentúra.