shutterstock_1098814598-810x500.jpg

Mark Zuckerberg priznal, že Facebook cenzuroval informácie COVID, ktoré sa ukázali ako "sporné alebo pravdivé

34
Kultúra smrti

(LifeSiteNews) – Generálny riaditeľ spoločnosti Meta (predtým Facebook) Mark Zuckerberg priznal, že Facebook cenzuroval informácie o COVID-19, ktoré sa ukázali ako pravdivé. 

V an interviews populárnym podcasterom Lexom Fridmanom, Zuckerberg povedal, že počas prvých dní strachu z COVID,existovali reálne zdravotné dôsledky, ale nebol’čas na úplné preverenie množstva vedeckých predpokladov. 

 

A, viete, bohužiaľ, myslím si, že veľa z toho akéhosi establišmentu sa tak trochu vyhováralo na množstvo faktov a žiadalo cenzúru množstva vecí, ktoré sa pri spätnom pohľade ukázali ako, viete, viac diskutabilné alebo pravdivé. 

Tieto veci sú skutočne ťažké, však? Skutočne to podkopáva dôveru, povedal technologický magnát. A takže si myslím, že otázky ako to zvládnuť sú veľmi diferencované. 

Zuckerberg ďalej uviedol, že vo všeobecnosti je za to, aby sa cenzurovali len “škody”, na ktorých “sa všetci zhodnú, že sú zlé”, ako napríklad “podnecovanie násilia”, terorizmus alebo sexuálne zneužívanie detí. 

Generálny riaditeľ spoločnosti Meta povedal, že “si myslím, že chcete vyhradiť druh cenzúry obsahu pre veci, ktoré sú zo známych kategórií, na ktorých sa ľudia všeobecne zhodujú, že sú zlé,” pričom označovať informácie, ktoré by údajne mohli byť “dezinformáciami” s “kontrolou faktov” namiesto ich úplnej cenzúry.  

Zuckerbergove vyhlásenia sú v ostrom kontraste s krokmi, ktoré jeho spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií podnikli v minulosti. Meta vlastnený Instagram bol obvinenýz prílišnej zhovievavosti pri riešení zneužívania detí na svojej platforme a výskumníci zistili, že sociálna sieť prostredníctvom svojich algoritmov uľahčuje “rozsiahlu sieť pedofilov”. 

Na druhej strane Facebook permanently ban LifeSiteNews a ďalšie stránky za údajné šírenie “dezinformácií” o Covid-19, hoci mnohé z týchto informácií, ako priznáva Zuckerberg, sa ukázali ako pravdivé alebo prinajmenšom diskutabilné. 

Fridman poukázal na to, že o nebezpečenstve vírusu COVID aj o vakcínach COVID sa viedli vášnivé diskusie a že o tejto a ďalších témach existujú “hlboké nezhody”. 

“Ako teda rozhodujete o tom, keď polovica krajiny v Spojených štátoch alebo nejaká veľká časť sveta má veľmi odlišné názory ako iná časť sveta?" ”Fridman sa spýtal Zuckerberga. “Existuje spôsob, ako by Meta mohla zostať mimo moderovania tohto?” 

Zuckerberg poskytol veľmi neurčitú a vyhýbavú odpoveď, keď povedal, že “myslím si, že je’naozaj ťažké určiť, kde je hranica toho, čo je fakt a čo názor, pretože podstatou vedy je, že nikdy nie je nič stopercentne známe.” 

Môžete vyvrátiť určité veci, ale neustále’testujete nové hypotézy a skúmate rámce ktoré boli dlho zaužívané a raz za čas vyhodíte niečo, čo fungovalo veľmi dlho a je to’veľmi ťažké. 

Ale myslím si, že len preto, že je to’veľmi ťažké a len preto, že sú to’okrajové prípady neznamená, že by ste sa nemali snažiť dať ľuďom to, čo’hľadajú aj oni. 

Znovu sa zdá, že Zuckerbergove’slová sú v rozpore s opatreniami, ktoré jeho platformy prijali pri cenzúre hlasov, ktoré sa odlišujú od hlavného prúdu vedeckej ortodoxie, hoci pripúšťa, že aj všeobecne uznávané vedecké hypotézy a rámce sa môžu meniť. 

Poukazujúc na Súbory Twitter, ktoré odhalili tajné dohody medzi vládnymi agentúrami a Twitterom, sa Fridman spýtal Zuckerberga “aký’je prístup Meta’k odolávaniu tlaku vlád a iných záujmových skupín, pokiaľ ide o to, čo moderovať a [čo] nie?” 

Výkonný riaditeľ spoločnosti Meta tvrdil, že “všeobecne sme’dosť aktívni v akomsi presadzovaní a odstrkovaní požiadaviek na stiahnutie vecí.”  

Takisto vysvetlil, ako vládne agentúry ako CIA a FBI zdieľajú informácie so spoločnosťou Meta. “V skutočnosti to“nie je ani tak nátlak [na cenzúru obsahu], ako len, viete, označenie niečoho, pred čím by mali byť naše bezpečnostné systémy v strehu.” 

Aj keď spravodajské agentúry nemusia priamo tlačiť na platformy sociálnych médií, aby cenzurovali obsah, upozorňovanie na určité “hrozby” môže byť účinným spôsobom, ako dosiahnuť aj politický cieľ, ako ukázal prípad potlačenia neslávne známeho príbehu o notebooku Huntera Bidena v októbri 2020. Akta Twitter odhalili, že FBI “opakovane celé mesiace primäl [výkonného riaditeľa Twitteru] Yoela Rotha”, aby odmietol správy o laptope Huntera Bidena”ako ruskú ‘operáciu hackerov a úniku informácií”, ” bez toho, aby priamo hrozil alebo vyvíjal nátlak na Rotha alebo Twitter, hoci FBI vedel, že laptop je autentický. 

“Je veľa ľudí, ktorí si myslia, že by sme mali cenzurovať viac obsahu, je veľa ľudí, ktorí si myslia, že by sme mali cenzurovať menej obsahu,” povedal Zuckerberg Fridmanovi. 

Takže sa to vracia k otázke pravdy, pretože,pre mnohé z týchto vecí, teda nemajú’ešte nie je utvrdená do jednej pravdy a spoločnosť sa tak trochu snaží vyjasniť si čo si myslíme o určitých otázkach,” pokračoval. Možno oniekoľko stoviek rokov, každý sa obzrie späť a povie si, aj, nie, to nebolo’nebolo zrejmé, že to malo byť takto,ale, viete, my’sme teraz tak trochu v tom mlynčeku na mäso,a pracujeme na tom.” 

Zuckerberg zrejme trpí kognitívnou disonanciou, keďže priznáva, že existujú zložité otázky, o ktorých treba diskutovať a ktoré ešte nie sú vyriešené. Hvšak jeho spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií, najmä Facebook a Instagram, opakovane cenzurovali konzervatívnych používateľov a organizácie ako LifeSiteNews, ktoré vyjadrili názory a poskytli dôkazy , ktoré sú v rozpore s hlavným prúdom naratívu o COVID, “LGBT,” a ďalších horúcich diskutovaných otázkach, a preto bráni týmto diskusiám na svojich platformách.