Pritzker-810x500.jpg

Guvernér štátu Illinois podpísal zákon, ktorým sa rušia knižnice, ktoré odstraňujú sexuálne explicitné a LGBT knihy pre deti

16
Kultúra smrti

CHICAGO (LifeSiteNews) — Illinoiský demokratický guvernér J. B. Pritzker podpísal v pondelok nový zákon, ktorý trestá každú verejnú školu, ktorá neumožňuje deťom neobmedzený prístup k akémukoľvek LGBT a/alebo sexuálne explicitnému materiálu, ktorý sa v nej môže nachádzať, čo je prvé opatrenie svojho druhu a výčitka štátom, ktoré idú opačným smerom.

HB 2789 vyhlasuje, že “politikou štátu je podporovať a chrániť slobodu knižníc a knižničných systémov získavať materiály bez vonkajších obmedzení a byť chránený pred pokusmi zakázať, odstrániť alebo inak obmedziť prístup ku knihám alebo iným materiálom.”

Na realizáciu tejto politiky “prijíma[s] Listinu práv knižníc Americkej knižničnej asociácie”ktorá uvádza, že materiály by nemali byť zakazované alebo odstraňované z dôvodu straníckeho alebo doktrinálneho nesúhlasu, alebo alternatívne vypracuje písomné vyhlásenie, v ktorom vyhlási prirodzenú právomoc knižnice alebo knižničného systému”zhromažďovať rôznorodé zbierky materiálov a “zakáže prax zakazovania konkrétnych kníh alebo zdrojov.”Každá knižnica alebo knižničný systém, ktorý neprijme návrh zákona ALA alebo neprijme rovnocennú politiku proti odstraňovaniu materiálov, nebude mať nárok na štátne dotácie.

“Tu v Illinois sa”neskrývame pred pravdou, ale ju prijímame,” Pritzker vyhlásilpri podpise zákona v chicagskej knižnici Harolda Washingtona. “Mladým ľuďom by sa nemalo’brániť v poznávaní reality nášho sveta; chcem, aby sa z nich stali kriticky mysliaci ľudia, vystavení myšlienkam, s ktorými nesúhlasia, hrdí na to, čo náš národ prekonal, a premýšľajúci o tom, čo bude nasledovať. Každý si zaslúži vidieť, ako sa odráža v knihách, ktoré číta, v umení, ktoré vidí, v histórii, ktorú sa učí. V Illinois ukazujeme národu, ako skutočne vyzerá obhajoba slobody.”

The ALA Library Bill of Rights, na ktorý sa nový zákon odvoláva, deklaruje, že knihy a iné materiály v knižniciach “by nemali byť vylúčené z dôvodu pôvodu, pôvodu alebo názorov osôb, ktoré sa podieľali na ich vytvorení” alebo “z dôvodu straníckeho alebo doktrinálneho nesúhlasu” a že “právo osoby’na používanie knižnice by nemalo byť odmietnuté alebo obmedzené z dôvodu pôvodu, veku, pôvodu alebo názorov.”

V poznámke na konci stránky sa uznáva, že “vznikajú otázky týkajúce sa uplatňovania týchto zásad v konkrétnej praxi knižníc.” ALA’s vyhlásenie o tom, ako sa tieto zásady vzťahujú na maloleté osoby’ prístup k materiálom, uvádza, že skupina, a tým aj každé zariadenie, ktoré formálne prijme jej normy, neumožňuje žiadne obmedzenia prístupu k určitému obsahu na základe veku.

“Rovnaký prístup ku všetkým zdrojom a službám knižnice by sa nemal obmedzovať na základe chronologického veku, zjavnej vyspelosti, úrovne vzdelania, gramotnosti, právneho postavenia alebo prostredníctvom reštriktívnych pravidiel plánovania a používania,” uvádza skupina a obavy o tento prístup by sa mali riešiť výlučne tým, ako rodičia “radia” svojim vlastným deťom. “Knižnice a riadiace orgány knižníc by nemali používať systémy hodnotenia na zabránenie prístupu maloletých”k materiálom.”

“Podporujem miestnu kontrolu,” reagoval republikánsky líder menšiny v Snemovni reprezentantov štátu Tony McCombie, Associated Press informuje. “Naša frakcia neverí v zakazovanie kníh, ale veríme, že obsah kníh by sa mal zohľadňovať pri ich umiestňovaní na regály.”

V celej krajine sa v posledných rokoch rozprúdila polemika o tom, že školy a knižnice prijímajú knihy, ktoré snažia sa deťom odhaľovať sexuálne témy a aktivity, často v grafických detailoch a s pornografickými obrázkami zobrazujúcimi konkrétne sexuálne akty, ako aj vštepovať deťom akceptovanie homosexuality a presvedčenie, že pohlavie je tvárny sociálny konštrukt.

Táto problematika spolu s propagáciou ideologických posolstiev vo vzdelávaní financovanom daňovými poplatníkmi podnietila odpor rodičov, ktorý sa zaslúžil o zisk republikánov v štátoch ako Florida a Virgínia, ktorých súčasní guvernéri, Ron DeSantis a Glenn Youngkin, prevzali vedúce úlohy v boji proti nim.