gay_lgbt_flag_church-810x500.jpg

Pittsburská LGBT "Pride Mass" zrušená po reakcii miestnych veriacich, biskupa

2
Kultúra smrti

PITTSBURGH, Pensylvánia (LifeSiteNews) — Tzv. omša “Pride” na oslavu “životného štýlu LGBTQ” plánovaná na Pittsburskej katolíckej univerzite bola zrušená po tom, čo miestny biskup verejne odsúdil podujatie a požiadal o jeho zrušenie.

Svätá omša bola naplánovaná na sviatok Božieho Tela so spolutémou “Kristovo Telo, Boží’dar pre všetkých”, ako sa uvádza na letáku podujatia, svätokrádežne naznačujúcou, že katolíci bez pokánia žijúci ťažko nemorálnym homsexuálnym životným štýlom môžu prijímať Kristovo Telo v Eucharistii.

Udalosť sa mala konať na Duquesne University, ktorú fzaložili členovia Kongregácie Ducha Svätého..

Šéfredaktor časopisu Crisis e Eric Sammons 27. mája na Twitteri zverejnil obrázok letáku z podujatia a uviedol, že biskup pittsburskej diecézy, v súčasnosti David Zubik, “má svätú povinnosť zatvoriť túto svätokrádež a potrestať všetkých klerikov s ňou spojených.”

Z letáku vyplýva, že omša bola inzerovaná pre “LGBTQ katolíkov, rodiny,” a “spojencov,” a mala sa konať v rámci LGBTQ “služby” v Kostole sv. Márie Magdalény, heterodoxnej pittsburskej farnosti. Koordinátorka “LGBTQ služby”, Vicki Sheridanová, mala počas “Pride omše” v Duquesne slúžiť ako “komentátorka Písma”.

Podľa The Daily Signal,Sv. Márie Magdalény farár páter Tom Burke na adresu homosexuality povedal: “Moji rodičia ma vždy učili, že nemáte“súdiť ľudí, že máte radi ľudí … Byť policajtom v spálni, to“nie je moja úloha. Mojou úlohou je byť pastierom.”

Deň po Sammonsovom’ tweete sa študentka teológie Anna-Kate Howellová, ktorá nedávno konvertovala ku katolicizmu a priznala, že má príťažlivosť k rovnakému pohlaviu (SSA), sa na Twitteri obrátil so žiadosťou, aby ľudia požiadali pittsburskú diecézu o zrušenie omše.

Jeden muž zdieľal v reakcii na jej tweet, “Takéto veci *skutočne* zraňujú nielen moju vieru, ale aj vieru mnohých iných,” neskôr spresnil, že mal na mysli to, čo “Pride Mass” “predstavuje”: “členovia Cirkvi kapitulujú pred svetom. Duchovných, ako aj laikov.

O niekoľko dní neskôr sa Biskup David Zubik vyzval kodvolaniu omše s tým, že kým “všetci máme povinnosť milovať tých, ktorí majú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu,” “zároveň Cirkev nemôže podporovať správanie, ktoré je v rozpore s Božím’zákonom,” zdieľal denník The Daily Signal.

V liste duchovným a odporcom “Pride Mass,” biskup Zubik zdôraznil, že ani on, ani rektor Duquesne University Ken Gormley “o omši nič nevedeli, kým počas sviatočného víkendu neprišli do našich kancelárií telefonáty.”

“Mnohé reakcie na leták vyústili do záveru, že som dal súhlas s týmto podujatím. Ja som to neurobil. Mnohé z reakcií používali aj odsudzujúce a výhražné, a niektorí by mohli povedať nenávistné výrazy, ktoré nie sú v súlade s kresťanskou láskou, najmä s Pánovým príkazom ‘milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás,’” napísal biskup Zubik.

Poznamenal, že “podujatie bolo označené ako ‘omša hrdosti’ organizovaná pri príležitosti Mesiaca hrdosti, každoročného sekulárneho sviatku, ktorý podporuje členov LGBTQ komunity na všetkých úrovniach, vrátane životného štýlu a správania, ktoré Cirkev nemôže podporovať.”

Zpravodajská stanica NPR v Pittsburghu’má informovala, že podujatie mala spoluorganizovať pitsburská skupina Katolíci za zmenu v našej cirkvi (CCOC) a CCOC “dostala od predstaviteľov Duquesne University informáciu, že omša na akademickej pôde bola zrušená.”

“​​Na žiadosť o komentár univerzita preposlala list biskupa Zubika’ale neodpovedala na konkrétne otázky,”zdieľal miestny spravodajský portál.

Duquesne na žiadosť Lifesite’o komentár bezprostredne nereagovala.

Po zrušení “Pride omše” plánovanej v kaplnke Svätého Ducha v Duquesne Howell na Twitteri napísal otvorený list Washingtonskému arcibiskupovi kardinálovi Wiltonovi Gregorymu, v ktorom ho požiadal, aby zrušil “Pride omšu” plánovanú na 14. júna v kostole Svätej Trojice vo Washingtone.C. 

Howellová, ktorá sa podelila o svoju skúsenosť s konverziou od homosexuálneho životného štýlu, napísala:

Nie sme “LGBTQ.”Naša príťažlivosť je vec, ktorú zažívame, nie identita, ktorou sme definovaní. Väčšina veriacich katolíkov s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu, s ktorými som sa rozprával, radšej hovorí, že máme alebo že zažívame príťažlivosť k rovnakému pohlaviu, než že sme gayovia, lesbičky alebo bisexuáli. Je to Otec lží, žalobca, ktorý trvá na tom, aby sme boli nazývaní našimi hriechmi. Náš milujúci Otec v nebi nás volá našimi menami. Nechceme byť identifikovaní podľa našich neusporiadaných impulzov ani oslavovať naše minulé hriechy. To robí pýcha.

Nechceme ani, aby si ostatní mimo Cirkvi mysleli, že oslavujeme tieto pudy alebo hriechy u iných. Keď je Cirkev zapojená do pýchy, škandál je nevyhnutný. Ľudia budú zmätení alebo uvedení do omylu o tom, čo učíme a čomu veríme v čase, keď nikdy nebolo dôležitejšie mať jasno v tom, čo učíme a čomu veríme. Možno niektorí v Cirkvi dokonca majú v úmysle túto nejednoznačnosť vytvoriť a vyzbrojiť. To nemôžeme dovoliť.