dougburgum-810x500.png

Guvernér Severnej Dakoty, ktorý podpísal štátny zákaz interrupcií, hovorí, že ako prezident by neurobil to isté

20
Kultúra smrti

(LifeSiteNews) – Začiatkom tohto roka podpísal guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum zákon zakazujúci väčšinu interrupcií od šiesteho týždňa. Ako kandidát na republikánsku prezidentskú nomináciu však teraz tvrdí, že by to isté neurobil na celoštátnej úrovni.

V apríli Burgum podpísal zákon zakazujúci interrupcie po zistení srdcového tepu plodu s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo lekárskej pohotovosti pred zistením srdcového tepu, čo podľa jeho vtedajších slov “potvrdzuje Severnú Dakotu ako štát podporujúci život.”

Minulý týždeň Burgum oznámil, že sa bude uchádzať o nomináciu GOP’do Bieleho domu v roku 2024, pričom sa označil za “nového lídra pre meniacu sa ekonomiku”, ktorý môže priniesť “hodnoty malého mesta” do Washingtonu, D.C. Federálna právna ochrana nenarodených detí však podľa Burgumových komentárov zrejme nebude jednou z týchto hodnôt poskytol CNN vo štvrtok.

“Myslím si, že rozhodnutie, ktoré bolo prijaté a vrátilo právomoci štátom, bolo správne,” povedal guvernér. “A myslím si, že”budeme mať — v Amerike máme v tejto otázke veľa rozdielov. A to, čo’je správne pre Severnú Dakotu, nemusí byť správne pre iný štát […] najlepšie rozhodnutia sa robia na miestnej úrovni.”

“Znamená to, že by ste ako prezident nepodpísali federálny zákaz potratov?”CNN’Poppy Harlowová požiadala o vysvetlenie, na čo Burgum odpovedal: “to’je správne.”Dodal, že “jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môže generálny riaditeľ urobiť, je skutočne určiť priority, na ktoré by sa mala daná organizácia zamerať. A federálna vláda’má obmedzený súbor právomocí, na ktoré sa má sústrediť.”

Burgum’sa svojou odpoveďou zaradil na stranu establišmentu v súboji názorov na to, ako by mala Republikánska strana postupovať v otázke potratov, keďže USA. Najvyšší súd zvrátil Roe v. Wade a umožnil voleným zložkám vlády priamo vydávať zákony v tejto otázke.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, v reakcii na čo spojenci interrupcií agresívne presadzujú rôzne stratégie na zachovanie interrupcií “access,” ako napríklad uvoľnenie distribúcie potratových tabletiek, právna ochrana a finančná podpora medzištátnych potratových ciest, snaha o zakotviť “práva” na túto prax v ústavách štátov, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré majú spoločné štáty podporujúce život a potraty, a vytvárajú liberálne štáty útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden vyzvalKongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by štáty nemohli prijať prakticky žiadne pro-life zákony.

Hnutie za život vo všeobecnosti tvrdilo, že dlhodobým cieľom je úplná, celoštátna právna ochrana nenarodených detí, a to z filozofických aj praktických dôvodov. Od čias prezidenta Ronalda Reagana bolo oficiálnym stanoviskom platformy Republikánskej strany “podporiť dodatok k ústave o ľudskom živote a legislatívu, ktorá by jasne stanovila, že štrnásty dodatok’sa vzťahuje na ochranu detí pred narodením.”V súčasnosti je však GOP v tejto otázke rozdelená medzi tých, ktorí sú za agresívnejší prístup, a tých, ktorí obviňujú potraty za slabé výsledky strany v minuloročných kongresových voľbách v polovici volebného obdobia.

Bývalý prezident Donald Trump, súčasný favorit na nomináciu GOP, má opakovane odmietol zaviazať sapodporiť federálny zákaz potratov v prípade znovuzvolenia po tom, ako znepokojil zástancov života tým, že naznačil, že zákony na úrovni štátov o srdcovej činnosti môžu byť “príliš prísne,” jeho kampaň vyhlásila, že o potratoch by sa teraz “malo rozhodovať na úrovni štátu,” a obviňuje pro-liferovz neúspechu GOP’v strednodobých voľbách v roku 2022.

Trumpov’hlavný súper o nomináciu, floridský guvernér Ron DeSantis, vyčítal Trumpovi, že neodpovedal, či by tento rok podpísal rovnaký zákon o srdcovom tepe ako DeSantis, a nedávno povedal “pri zákaze potratov má svoju úlohu federálna vláda aj štát”, pričom uznal “len praktickú realitu, že krajina’je v tejto otázke jednoducho rozdelená”, čo sťažuje Kongresu zhromažďovanie podpory pre rovnaké druhy zákonov, ktoré v súčasnosti postupujú v štátnych legislatívach.

Ak ide o Burguma, je v súčasnosti v celoštátnych prieskumoch v priemere pod jedným percentom v boji o prezidentské kreslo GOP, ktoré podľa všeobecných očakávaní získa buď Trump, alebo DeSantis.