Quebec-Premier-Francois-Legault-810x500.png

Quebecká vláda zrušila miesto konania podujatia náboženskej skupiny, pretože sú za život

25
Kultúra smrti

QUEBEC CITY (LifeSiteNews) –– V kroku, ktorý sa prirovnáva k “niečomu z dystopického románu,” pro-potratová vláda provincie Quebec zakázala náboženskej skupine usporiadať podujatie vo verejnom kongresovom centre kvôli morálke organizácie’za život. 

Harvest Ministries International, ktorá má sídlo v Britskej Kolumbii, plánovala usporiadať náboženské, kultúrne a umelecké podujatie s názvom “Bitka o Kanadu,” v provincii Quebec’“Centre des congrès de Quebec” od 23. júna do 2. júla.

Po ohlásení podujatia však začiatkom tohto mesiaca quebecká’ministerka cestovného ruchu Caroline Proulx – s plným požehnaním quebeckého premiéra Françoisa Legaulta z Koalície Avenir Quebec (CAQ) – povedala generálnemu riaditeľovi kongresového centra’aby zhromaždenie Harvest’stiahol z dôvodu jeho údajnej “protipotratovej” témy.

Povedal Legault na otázku novinárov, prečo sa rozhodol podporiť svojho ministra’v zrušení podujatia: “Nedovolíme skupinám zameraným proti potratom možnosť uskutočňovať veľké podujatia vo verejných inštitúciách.” 

Ak ide o Proulxovú, tá odôvodnila zrušeniepodujatia tvrdením, že Harvest Ministries’ podujatie “je v rozpore so základnou zásadou Quebecu.”  

Ministerka Quebecu’zodpovedná za postavenie žien Marine Bironová o zrušení podujatia povedala: “Sme vláda, ktorá je rozhodne za voľbu, a musíme byť dôslední.” 

Harvest Ministries stále plánuje podujatie usporiadať, ale hľadá súkromné priestory, kde by sa mohlo konať.  

V súčasnej situácii Centrum pre spravodlivosť a ústavné slobody (Justice Centre for Constitutional Freedoms - JCCF) uviedlo, že bude Harvest Ministries International’právne zastupovať v boji proti zákazu podujatia. 

Biron uviedol, že Harvest Ministries má povolené organizovať podujatie na súkromnom mieste.   

Právnici: Ordeal znie ako niečo z ‘dystopického románu

JCCF v tlačovej správe z minulého týždňa uviedla, že celý prípad “znie ako niečo z dystopického románu.”  

“Minister Proulx a generálny riaditeľ Pierre-Michel Bouchard sa nijako netajili: ich rozhodnutie zrušiť zmluvu bolo reakciou na údajne protipotratovú tematiku mítingu’ktorá vraj bola v rozpore so základnými princípmi Québec,” napísala skupina právnikov. 

JCCF v liste z 5. júna 2023 uviedla, že právnik Harvest Ministries’ dal “vláde formálne oznámenie, aby do 8. júna do 12.00 hod. obnovila zmluvu a umožnila konanie zhromaždenia v kongresovom centre Québec.”  

“Aj keby témou zhromaždenia bolo ‘protipotratové’ (popierame to), vaše rozhodnutie zakázať môjmu klientovi vstup do kongresového centra – a do všetkých podobných provinčných korunných nehnuteľností – by bolo urážlivé, diskriminačné a útokom na základné slobody prejavu a náboženstva bez štipky rozumného zdôvodnenia,” uvádza sa v liste preloženom z francúzštiny.  

“Napriek tomu ste prilepili nálepku ‘proti potratom’ na udalosť, ktorá nič také nepredstavovala. V programe neboli žiadne takzvané ‘protipotratové’ prejavy, vystúpenia, premietania ani témy.” 

Pastor Harvest Ministries Art Lucier, ako uvádza JCCF, odhaduje, že finančné straty z úplného zrušenia podujatia by boli 450 000 dolárov.  

“Ak vláda Québec nezmení svoje rozhodnutie, rýchlo sa obrátime na súd a budeme žiadať nielen náhradu škody, ale aj sankčné odškodnenie a ústavnú nápravu… nehovoriac o miliónoch dolárov, ktoré by mohla stáť prípadná hromadná žaloba dotknutých osôb,” povedal. 

“Každý má právo vyjadriť svoje presvedčenie a hlboko zakorenené hodnoty, aj keď sú v menšine alebo nepopulárne. V Québec, rovnako ako vo zvyšku Kanady, nemá štátna svojvôľa, cenzúra a diskriminácia miesto.”