Shutterstock_1922330402-810x500.jpg

Kanadskí poslanci mínus liberáli spolupracujú na výmene vedúceho vyšetrovania zasahovania Číny do volieb

14
Neutral

OTTAWA (LifeSiteNews) – Poslanci Konzervatívnej strany Kanady s podporou svojich kolegov z NDP a Bloc Québécois budú tento týždeň diskutovať o tom, kto by mal podľa nich viesť verejné vyšetrovanie zasahovania Komunistickej strany Číny (KSČ) do volieb v Kanade’.

Tento mocenský krok v skutočnosti znamená, že poslanci sa snažia obísť liberálnu vládu premiéra Justina Trudeaua a vynútiť si verejné vyšetrovanie údajného zasahovania ČKS do volieb.

Kolektívne poslanci uviedli, že sa snažia vymenovať nezávislého sudcu na rozdiel od “rodinného priateľa Trudeaua”. poslanci tvrdia, že to treba urobiť teraz, najmä vzhľadom na to, že Trudeauov vlastný “rodinný priateľ” vyšetrovateľ David Johnston práve odstúpil.

Johnston bol Trudeauovým “osobitným spravodajcom”, ale jeho rezignácia minulý piatok vyvolala v Ottawe šok, ktorý si podľa opozičných poslancov vyžaduje úplné verejné vyšetrovanie.

Líder Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Pierre Poilievre povedal, že nezávislý sudca “dostane na stôl všetku pravdu, ako sa na Blacklock’s Reporter.

“Posledná vec, ktorú potrebujeme, je, aby sa pravda naďalej skrývala aj pri ďalších voľbách, aby’nebola žiadna zodpovednosť,” povedal novinárom.

“Ale ešte horšie je, že v ďalších voľbách by mohlo opäť dôjsť k zahraničnému zasahovaniu,” a dodal: “Potrebujeme, aby sa okamžite zvolalo toto verejné vyšetrovanie.”

Poilievre uviedol, že Trudeau ho musí “zvolať okamžite” a získať niekoho, kto je “pripravený na prácu a potrebujeme mať mandát, ktorý má krátke časové lehoty, aby vypočutia prebehli čo najrýchlejšie a aby sa všetka pravda dostala na stôl pred ďalšími voľbami.”

Potom potvrdil, že spolupracuje s NDP a Bloc Québécois na vypracovaní mandátu pre úplné verejné vyšetrovanie spolu s tým, kto by ho mal viesť.

Rozhovory s NDP a Bloc Québécois sa uskutočnia tento týždeň.

“Je to to, o čo’žiadame, už niekoľko mesiacov,” povedal a dodal: “Trudeau to mal zvolať už pred pol rokom, ale zakrýval pomoc, ktorú’dostal od Pekingu vo viacerých voľbách.”

Poilievre tiež vyzval Trudeaua, aby “skoncoval s utajovaním, zvolal verejné vyšetrovanie a ja budem spolupracovať s našimi opozičnými kolegami, aby sme sa uistili, že osoba, ktorá bude zastávať túto úlohu, bude nezávislá a nestranná pri vykonávaní dôkladného a verejného vyšetrovania.”

Minister pre medzivládne záležitosti Dominic LeBlanc v reakcii na Poilievrove’vyjadrenia povedal, že kabinet bude musieť “zistiť, koho navrhne.”

LeBlanc dodal, že vláda je “pripravená” podporiť “verejný proces”, ale o podrobnostiach mlčal, okrem toho, že počká a uvidí, aké mená ponúknu konzervatívci, NDP a Bloc.

Poslanci už hlasovali za úplné verejné vyšetrovanie, ale Trudeau ignoroval vôľu snemovne

2. marca väčšina poslancov Dolnej snemovne hlasovala za úplné verejné vyšetrovanie zasahovania do volieb zo strany ČKS. Koncom mája poslanci väčšinou hlasov vyzvali Johnstona, aby odstúpil.

Keďže 23. júna Dolná snemovňa preruší rokovanie na leto, Poilievre dúfa, že sa veci pohnú skôr.

Johnston dostal od Trudeaua v marci.

Jeho odstúpenie z funkcie “osobitného spravodajcu” prišlo po rastúcom verejnom a politickom tlaku.

Keď Johnston v roku 2017 odstúpil z funkcie generálneho guvernéra, Trudeau odvolával sa na neho ako na “rodinného priateľa.”

Johnston sa tiež v rozhovore pre médiá s láskou zmieňoval o svojom blízkom vzťahu s rodinou Trudeauovcov ešte predtým, ako bol vymenovaný za “osobitného spravodajcu.”

V apríli, po tom, ako sa objavili správy s podrobnosťami o tom, ako nezisková nadácia dostala dar vo výške 200 000 dolárov, ktorý bol údajne spojený s Komunistickou stranou Číny (KS Číny), bola celá jej správna rada a generálny riaditeľ a prezident odstúpil.

Odhalenie darcovstva prišlo uprostred narastajúceho počtu správ, podľa ktorých sa CCP miešala do posledných dvoch kanadských federálnych volieb, z ktorých v oboch zvíťazil Trudeau.

Priek škandálom Johnston pred vyše dvoma týždňami dospel k záveru, že by sa malo nebude verejné vyšetrovanie na prešetrenie údajného zasahovania KSČ do volieb, pretože by mohlo ísť o prezradenie štátneho tajomstva.

Skandál nadácie’je len jedným z mnohých aspektov väčšieho škandálu, ktorý sa rozpútal okolo Trudeaua a ČKS.

V posledných týždňoch hĺbka zasahovania ČKS do kanadskej politiky dosiahla bod zlomu.

Pred vyše mesiacom konzervatívny poslanec Michael Chong zverejnil, že sa mu osobne viackrát vyhrážali ľudia, ktorí sú podľa neho agentmi komunistickej Číny, a povedal, že z obáv o bezpečnosť musel zavolať políciu.

Potenciálne zasahovanie zahraničných agentov znepokojuje mnohých Kanaďanov, najmä vzhľadom na to, že Trudeau’v minulosti chválil Čínu’“základnú diktatúru” a túto diktátorskú krajinu označil za svoju najobľúbenejšiu krajinu okrem vlastnej.

V marci jeden z Trudeauových’vlastných poslancov, Han Dong, vystúpil z Liberálnej strany po tom, ako sa v médiách objavila tlačová správa, v ktorej sa tvrdilo že vo februári 2021 požiadal čínskeho diplomata, aby odložil prepustenie dvoch Kanaďanov, ktorých komunistický čínsky režim zadržiava.

Nedávno vyslúžilý kanadský špión Michel Juneau-Katsuya povedal, že každý, kto sa podieľa na zasahovaní komunistickej Číny do volieb a vládnych záležitostí Kanady, by mal dostať “väzenie”a nie len facku, a dodal, že takéto konanie je formou vlastizrady.