euthanasia-prospect-810x500.jpg

Quebec má najvyššiu mieru eutanázie na svete. Návrh zákona č. 11 by ju mohol ešte zvýšiť

38
Kultúra smrti

(Koalícia proti eutanázii) — 7. júna sa Lekári’ Aliancia proti eutanázii spojila s Občianska sieť Žiť dôstojne, aby vyjadrili svoje veľké sklamanie z toho, že v quebeckom zákonodarnom zbore bol prijatý zákon č. 11, ktorým sa mení a dopĺňa zákon rešpektujúci starostlivosť na konci života a ďalšie legislatívne ustanovenia.

Mnoho ľudí nevie, že Kanada má dva zákony o eutanázii, quebecký zákon, ktorý nadobudol účinnosť v decembri 2015, a federálny zákon, ktorý nadobudol účinnosť v júni 2016. Návrhom zákona č. 11 sa zmenil a doplnil quebecký zákon.

Aliancia lekárov’a Living with Dignity informovali, že návrh zákona č. 11 rozšíri eutanáziu v Quebecu nasledujúcim spôsobom:

Kanadská tlač uviedla, že návrh zákona č. 11 “tiež umožňuje Quebčanom prijať smrť s asistenciou lekára na iných miestach ako v nemocniciach, napríklad v pohrebných ústavoch a zariadeniach dlhodobej starostlivosti.”

Francúzsky vysielaná relácia rozhlasovej stanice CBC Davide Gentile a Daniel Boily 16. februára 2023 informovali, že viac ako 7 % úmrtí v Quebecu bolo spôsobených lekárskou asistenciou pri umieraní: v roku 2022 zomrelo v provincii viac ako 5 000 ľudí prostredníctvom MAiD. Pred piatimi rokmi bolo v Quebecu menej ako 1 000 úmrtí v dôsledku MAiD.

I dňa 20. februára 2023 informovala, že quebecká vládna komisia pre starostlivosť o osoby na konci života začala konzultácie, aby zistila, prečo má Quebec najvyššiu mieru eutanázie na svete.

Vďaka prijatiu zákona č. 11 sa miera eutanázie v Quebecu bude len zvyšovať. Ako už bolo uvedené, návrh zákona 11 prinúti domovy paliatívnej starostlivosti, ktoré sa odmietli podieľať na MAiD, aby ju poskytovali. Návrh zákona 11 rozširuje definíciu oprávnenosti na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a rozširuje eutanáziu tak, aby bola prípustná na základe vopred podanej žiadosti.

Prikázaním domovom paliatívnej starostlivosti poskytovať eutanáziu niektorí odborníci na paliatívnu starostlivosť opustia túto profesiu. Definovanie oprávnenosti na eutanáziu tak, aby výslovne umožňovalo usmrtenie ľudí s vážnym zdravotným postihnutím, ktorí inak nezomierajú, potvrdzuje eugenickú povahu quebeckého’programu eutanázie.

Pierre Luc Turcotte uviedol v článku publikoval Montreal Gazette, že:

V Nemecku sa počas druhej svetovej vojny “kompetentní odborníci” – lekári a zdravotné sestry– zúčastnili na programe eutanázie, ktorý viedol k smrti 200 000 postihnutých osôb. Táto eugenická politika bola súčasťou nacistického’úsilia o sociálnu očistu. Zároveň však bola vnímaná a spoločensky akceptovaná ako “lekárska starostlivosť” založená na argumentácii, že tieto životy “nestáli za to, aby sa žilo.” Hoci sa paralela s návrhom zákona č. 11 môže zdať vzdialená, eugenika podobne existovala aj v Quebecu.

Musíme prijať všetky preventívne opatrenia, aby sme sa vyhli opakovaniu chýb z minulosti.

Viem, že ľudia povedia, že je neprijateľné porovnávať súčasné programy eutanázie v Kanade a Quebecu’s nacistickým programom eutanázie, ktorý sa začal v roku 1939, ale ak sú rozdielne, potom Turcotte správne vyzýva, aby sme sa vyhli opakovaniu chýb z minulosti.

Quebec má najvyššiu mieru eutanázie na svete a teraz rozšíril svoj zákon o eutanázii. Zdá sa mi, že Quebec a veľká časť zvyšku Kanady sa zasvätili smrti.

Otázka neznie “Prečo má Quebec najvyššiu mieru eutanázie na svete?", ale skôr “Čo sa dá urobiť, aby sa trend zabíjania v Quebecu a Kanade zvrátil?”

Nedávno som predpokladal, že v roku 2022 bude v Kanade najmenej 13 500 úmrtí na eutanáziu, čo predstavuje 35 % nárast.

 

Verzia tohto článku sa prvýkrát objavila na blogu Euthanasia Prevention Coalition. Publikovaná so súhlasom.