tmp_50923dd7-df65-46b0-8ec1-c88a9702b7f0-810x500.jpeg

Snahy kanadskej vlády rozšíriť eutanáziu na duševne chorých narážajú na viaceré prekážky

0
Kultúra smrti

(LifeSiteNews) — V tohtotýždňovej’epizóde relácie The Van Maren Show sa k Jonathonovi opäťpripojil Alex Schadenberg z Euthanasia Prevention Coalition (EPC), ktorý diskutuje o novinkách týkajúcich sa Kanada’program Medical Assistance in Dying (MAID) a konzervatívny návrh zákona, ktorý by obmedzil jeho uplatňovanie na duševne chorých. 

Návrh zákona C-314, ktorý sa minulý mesiac dočkal prvej rozpravy na pôde kanadského parlamentu, predložil bývalý konzervatívny minister Hon. Ed Fast. Jeho cieľom je zastaviť rozšírenie MAID’o duševne chorých. V reakcii na možnosť uplatnenia MAID na duševne chorých a potenciálne “dospelé neplnoleté osoby,” Fast povedal, že to ukazuje, že Kanada je na “šikmej ploche.”EPC v súčasnosti rozbieha petíciu na podporu Fastovho’návrhu zákona, ktorá má už viac ako 4 500 podpisov.

PREHLIADNITE SI:

“Zaoberá sa len touto otázkou a je’veľmi jasne formulovaný … nie je to to, čo nazývate veľmi dlhým návrhom zákona,” pokračoval. “Zaoberá sa len otázkou eutanázie pri duševných chorobách.” 

Schadenberg tiež poznamenal, že rozšírenie MAID’o duševne chorých naráža na niekoľko “problémov,” vrátane toho, že duševne chorí by nemohli mať “rovnakú úroveň schopnosti rozhodovať o sebe alebo o duševnej chorobe,” a že otázka nenapraviteľnej choroby nie je definovaná, pričom sa pýta “ako by ste mohli povedať, že niekto s duševnou chorobou má nenapraviteľný duševný stav …?” Schadenberg ďalej poznamenal, že samotná otázka duševnej choroby je “variabilná otázka,” a že liečba duševnej choroby je subjektívne založená na individuálnych potrebách pacienta”

PREHLIADNITE SI: Kanadčan, ktorý chce spáchať asistovanú samovraždu, hovorí, že si nemôže dovoliť žiť bez dávok pre zdravotne postihnutých

Diskusia o MAID, Schadenberg ďalej ponúkol komentár týkajúci sa rok trvajúceho odklad zavedenia programu MAID pre duševne chorých, čím ho posunula na marec 2024. Podľa Schadenberga je odklad spôsobený dvoma faktormi.

“Jedným z nich bolo … ohromné množstvo príbehov, ktoré prichádzali z komunity zdravotne postihnutých ľudí, ľudí s chudobou, ľudí s … bezdomovcami, ľudí, ktorí sa nemohli dostať k lekárskej starostlivosti, všetci … žiadali o eutanáziu nie preto, že by chceli zomrieť, ale preto, že cítili, že ich situácia je beznádejná,” vyjadril sa Schadenberg. A samozrejme, ak k tejto otázke pridáte duševné choroby, máte výbušnú bombu.”

Ak si vláda myslela, že je zle so všetkými tými príbehmi, ktoré na ňu prichádzajú od ľudí s postihnutím a hovoria: ‘Žijeme v chudobe, sme bezdomovci, nemôžeme sa dostať k lekárskej starostlivosti, a preto’hľadáme smrť, kvôli nedostatku podpory a starostlivosti máme v Kanade nefunkčný zdravotnícky systém, náš nefunkčný systém sociálnych služieb.’ Ak si myslíte, že to bolo zlé … počkajte, kým zlegalizujete eutanáziu alebo duševné choroby,” dodal.

Čítajte: Quebec má najvyššiu mieru eutanázie na svete’. Návrh zákona č. 11 by ju mohol ešte zvýšiť

Na konci epizódy sa Schadenberg venoval možným zmenám amerického vzorového zákona, ktorý prijala väčšina štátov a ktorý sa nazýva Uniform Determination of Death Act, ktorý upravuje darcovstvo orgánov. Podľa tohto zákona nesmie človeku biť srdce ani fungovať mozog, aby bol považovaný za mŕtveho, a vtedy môže dôjsť k darovaniu orgánov.

Podľa Schadenberga zmena vzorového zákona, ktorú skúma Komisia pre jednotné právo, organizácia zodpovedná za vzorový zákon, by znamenala zmenu definície mozgovej smrti tak, aby zahŕňala “nezvratný stav,” ako napríklad keď má motocyklista po nehode obmedzenú činnosť mozgu. Ďalšou možnou zmenou zákona by bolo, že o tom, či je človek mŕtvy, by rozhodoval lekár pri lôžku, a nie komisia, ktorá by to určila na základe série testov, bez možnosti, aby rodina zosnulého mohla toto určenie napadnúť.

Schadenberg tiež opísal prax darcovstva orgánov vo viacerých amerických nemocniciach podľa súčasného zákona ako “experiment,” pri ktorom lekári prerušia prívod krvi do mozgu, keď človeku prestane biť srdce. Keď sa preruší prítok krvi do mozgu, srdce sa opäť spustí, aby sa zachovali orgány na darovanie.

“Ak sa nad tým zamyslíte, je to vážny problém, pretože v skutočnosti robíte to, že beriete niekoho, kto by mohol byť zachovaný pri živote, ale namiesto toho ho vyhlásite za mŕtveho,”uviedol Schadenberg. “Zámerne ho zabíjate. A keďže do mozgu neprúdi krv, hovoria: ‘No, sú mŕtvi.’ Odoberáte im orgány.”

The Van Maren Showje umiestnená na mnohých platformách vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.